GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK će odobriti spajanje Fiat Chryslera i PSA

EK će odobriti spajanje Fiat Chryslera i PSA
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 15:24
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Američko-talijanski proizvođač automobila Fiat Chrysler i francuski PSA dobit će dozvolu Europske unije za spajanje vrijedno 38 milijardi dolara, tvrde neimenovani izvori u industriji.

Zelenim svjetlom Europske komisije službeno bi nastao Stellantis, četvrti proizvođač automobila u svijetu koji prihode od prodaje kamioneta RAM i terenaca Jeep u SAD-u planira usmjeriti u razvoj vozila s nultom emisijom ugljikovih spojeva za potrebe tržišta u Europi i Japanu.

Spajanje najavljeno krajem prošle godine ujedinit će pod istim krovom brendove Fiat, Jeep, Dodge, Ram i Maserati te Peugeotov Opel i DS, uz smanjenje troškova za pet milijardi eura koje neće zahtijevati zatvaranje tvornica.

U Europskoj komisiji i talijansko-američkoj grupaciji nisu željeli komentirati informaciju o dozvoli za spajanje a u francuskom PSA-u nisu odmah odgovorio na zahtjev da je komentiraju.

Kako bi ublažio zabrinutost EU-a za tržišno natjecanje, PSA je spreman proizvoditi više kombija i prodavati ih po cijeni bliskoj troškovima proizvodnje japanskom konkurentu Toyoti, s kojim je osnovao zajedničku kompaniju za proizvodnju kombija, kažu izvori.

I Fiat Chriysler i PSA će također ovlaštenim trgovcima omogućiti da u određenim gradovima promoviraju konkurentske brendove.

Nakon povratnih informacija konkurencije i kupaca, dvije kompanije morale su samo prilagoditi, ne i bitno mijenjati tekst svojih ustupaka, naveli su izvori.

Kompanije nisu morale koristiti pandemiju covida 19 kao argument u prilog spajanju a EU bi mogao donijeti odluku do kraja godine, prije službenog roka koji je određen početkom veljače 2021., dodali su.

FCA i PSA nadaju se da će zaključiti spajanje u prvom tromjesečju iduće godine.

Tagovi: Fiat Chrysler, PSA Peugeot Citroen, Toyota, Europska komisija, Maserati, Opel
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE