GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU: Postignut dogovor o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva

EU: Postignut dogovor o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2023 / 13:20
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u utorak privremeni politički dogovor koji predviđa povećanje broja javno dostupnih mjesta za punjenje električnom energijom i postaja za opskrbu vodikom kako bi korisnici vozila s nultom emisijom mogli bezbrižnije putovati diljem Unije.

Privremeni politički dogovor sada trebaju potvrditi svaka od dvije zakonodavne institucije Vijeće i Europski parlament kako bi postao zakon.

“Dogovor šalje jasan signal građanima i drugim dionicima da će infrastruktura za punjenje alternativnim gorivima i električnom energijom biti postavljena diljem EU-a”, izjavio je Andreas Carlson, švedski ministar infrastrukture i stanovanja, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a.

“To znači da će više punionica biti dostupno na ulicama u urbanim područjima, kao i duž autocesta. Građani više neće imati razloga bojati se hoće li pronaći postaju za punjenje električnom energijom ili vodikom za svoj električni automobil ili automobil na gorive ćelije”, dodao je Carlson.

Prema novoj uredbi o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva (AFIR), od 2025. nadalje svakih 60 km duž transeuropske prometne mreže (TEN-T) moraju se postaviti postaje za brzo punjenje snage najmanje 150 kW. Postaje za punjenje namijenjene teškim vozilima minimalne izlazne snage od 350 kW treba uvesti na svakih 60 km duž osnovne mreže TEN-T i svakih 100 km u većoj sveobuhvatnoj mreži TEN-T od 2025., a potpunu pokrivenost mreže treba postići do 2030. Osim toga, postaje za punjenje moraju biti postavljene na sigurnim i zaštićenim parkiralištima za punjenje preko noći i u gradskim čvorištima za dostavna vozila.

Infrastruktura za opskrbu vodikom koja može opskrbljivati i automobile i kamione mora se od 2030. uvesti u svim gradskim čvorištima i svakih 200 km uzduž osnovne mreže TEN-T, čime se osigurava mreža koja je dovoljno gusta da se vozilima na vodik omogući putovanje preko cijelog EU-a.

Pomorske luke koje godišnje imaju barem 50 pristajanja velikih putničkih plovila ili 100 pristajanja kontejnerskih plovila moraju takvim plovilima osigurati električnu energiju s kopna do 2030.

Zračne luke moraju osigurati električnu energiju zrakoplovima u mirovanju na svim mjestima kontakta s terminalom do 2025., a na svim mjestima udaljenima od terminala do 2030.

Operatori postaja za punjenje električnom energijom i vodikom moraju osigurati potpunu transparentnost cijena, ponuditi uvriježen i praktičan način plaćanja kao što je debitna ili kreditna kartica, a relevantne podatke, kao što je onaj o lokaciji, objavljivati elektroničkim putem, čime se osigurava potpuna informiranost potrošača.

Dogovor je pozdravila i Europska komisija koja ističe da će on omogućiti prelazak na promet s nultom stopom emisija i pridonijeti cilju smanjenja neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030.

Tagovi: alternativna goriva, Europska unija, Vijeće EU
PROČITAJ I OVO
Toyotu potresao niz skandala, ali analitičari je i dalje visoko vrednuju
POTPORA
Toyotu potresao niz skandala, ali analitičari je i dalje visoko vrednuju
NEW YORK - Najveći japanski proizvođač automobila Toyota nedavno je u središtu pozornosti, ali iz pogrešnih razloga.
Dioničari Tesle odobrili paket plaće Elona Muska težak 56 milijardi dolara
ZELENO SVJETLO
Dioničari Tesle odobrili paket plaće Elona Muska težak 56 milijardi dolara
NEW YORK - Dioničari Tesle u četvrtak su glasovali za ratifikaciju ogromnog plana plaća izvršnog direktora Elona Muska za 2018., pet mjeseci nakon što je sudac u Delawareu naredio tvrtki da povuče paket, utvrdivši da ga je upravni odbor nepropisno odobrio.
Šef BMW-a: EK najavom carina na kineske automobile šteti europskim interesima
OCJENE
Šef BMW-a: EK najavom carina na kineske automobile šteti europskim interesima
MUNCHEN - Europska komisija škodi europskim interesima najavom kaznenih carina na uvoz električnih automobila iz Kine, izjavio je šef njemačkog proizvođača automobila BMW-a, nadovezavši se na pozive iz vlade na pregovore s Pekingom kako bi se otklonila prijetnja trgovinskog sukoba.
Tesla uzletjela 7% nakon što je Musk otkrio da su mu dioničari odobrili paket plaće
UZLET
Tesla uzletjela 7% nakon što je Musk otkrio da su mu dioničari odobrili paket plaće
NEW YORK - Dionice Tesle skočile su u pretprodaji nakon što je Elon Musk rekao da su dioničari spremni odobriti njegov kontroverzni paket plaća od 56 milijardi dolara i odluku o preseljenju osnivanja proizvođača električnih automobila u Teksas.
Uzlet dionica kineskih električnih automobila nakon najava EU sankcija
SNAŽAN RAST
Uzlet dionica kineskih električnih automobila nakon najava EU sankcija
PEKING - Kineske dionice električnih vozila porasle su nakon što je EU uvela dodatne uvozne carine do 38%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE