GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU: Postignut dogovor o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva

EU: Postignut dogovor o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2023 / 13:20
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u utorak privremeni politički dogovor koji predviđa povećanje broja javno dostupnih mjesta za punjenje električnom energijom i postaja za opskrbu vodikom kako bi korisnici vozila s nultom emisijom mogli bezbrižnije putovati diljem Unije.

Privremeni politički dogovor sada trebaju potvrditi svaka od dvije zakonodavne institucije Vijeće i Europski parlament kako bi postao zakon.

“Dogovor šalje jasan signal građanima i drugim dionicima da će infrastruktura za punjenje alternativnim gorivima i električnom energijom biti postavljena diljem EU-a”, izjavio je Andreas Carlson, švedski ministar infrastrukture i stanovanja, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a.

“To znači da će više punionica biti dostupno na ulicama u urbanim područjima, kao i duž autocesta. Građani više neće imati razloga bojati se hoće li pronaći postaju za punjenje električnom energijom ili vodikom za svoj električni automobil ili automobil na gorive ćelije”, dodao je Carlson.

Prema novoj uredbi o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva (AFIR), od 2025. nadalje svakih 60 km duž transeuropske prometne mreže (TEN-T) moraju se postaviti postaje za brzo punjenje snage najmanje 150 kW. Postaje za punjenje namijenjene teškim vozilima minimalne izlazne snage od 350 kW treba uvesti na svakih 60 km duž osnovne mreže TEN-T i svakih 100 km u većoj sveobuhvatnoj mreži TEN-T od 2025., a potpunu pokrivenost mreže treba postići do 2030. Osim toga, postaje za punjenje moraju biti postavljene na sigurnim i zaštićenim parkiralištima za punjenje preko noći i u gradskim čvorištima za dostavna vozila.

Infrastruktura za opskrbu vodikom koja može opskrbljivati i automobile i kamione mora se od 2030. uvesti u svim gradskim čvorištima i svakih 200 km uzduž osnovne mreže TEN-T, čime se osigurava mreža koja je dovoljno gusta da se vozilima na vodik omogući putovanje preko cijelog EU-a.

Pomorske luke koje godišnje imaju barem 50 pristajanja velikih putničkih plovila ili 100 pristajanja kontejnerskih plovila moraju takvim plovilima osigurati električnu energiju s kopna do 2030.

Zračne luke moraju osigurati električnu energiju zrakoplovima u mirovanju na svim mjestima kontakta s terminalom do 2025., a na svim mjestima udaljenima od terminala do 2030.

Operatori postaja za punjenje električnom energijom i vodikom moraju osigurati potpunu transparentnost cijena, ponuditi uvriježen i praktičan način plaćanja kao što je debitna ili kreditna kartica, a relevantne podatke, kao što je onaj o lokaciji, objavljivati elektroničkim putem, čime se osigurava potpuna informiranost potrošača.

Dogovor je pozdravila i Europska komisija koja ističe da će on omogućiti prelazak na promet s nultom stopom emisija i pridonijeti cilju smanjenja neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030.

Tagovi: alternativna goriva, Europska unija, Vijeće EU
PROČITAJ I OVO
Hyundai i LG Energy Solution grade tvornicu baterija u SAD-u
INVESTICIJE
Hyundai i LG Energy Solution grade tvornicu baterija u SAD-u
SEUL - Južnokorejske kompanije Hyundai i LG Energy Solution osnovat će zajedničko ulaganje za postavljanje tvornice električnih baterija u Sjedinjenim Državama.
Volkswagen se nagodio s državom Teksas za 85 milijuna dolara
NAGODBA
Volkswagen se nagodio s državom Teksas za 85 milijuna dolara
WOLFSBURG - Volkswagen grupa, koja posjeduje većinski udio u Audiju, dogovorila je nagodbu od 85 milijuna dolara s američkom saveznom državom Teksas za namještanje testova emisije između 2006. i 2015. godine.
Ford sklopio ugovor s Teslom, dobiva pristup superpunjačima od 2024.
PUNJAČI
Ford sklopio ugovor s Teslom, dobiva pristup superpunjačima od 2024.
DETROIT - Ford Motor Co priopćio je u četvrtak da se dogovorio s tvrtkom Tesla Inc da svojim vlasnicima električnih vozila omogući pristup više od 12.000 Teslinih superpunjača u Sjevernoj Americi početkom 2024.
Europska komisija odobrila državnu pomoć za Rimčev robotaksi
ZELENO SVJETLO
Europska komisija odobrila državnu pomoć za Rimčev robotaksi
BRUXELLES - Europska komisija (EK) u četvrtak je odobrila hrvatsku državnu pomoć u iznosu 179,5 milijuna eura za projekt robotaksija koji razvija inovator i poduzetnik Mate Rimac.
Njemačka: Bez subvencija, prodaja plug-in hibrida zamrla
OČEKIVANO
Njemačka: Bez subvencija, prodaja plug-in hibrida zamrla
BERLIN - Prodaja novih plug-in hibridnih automobila u Njemačkoj praktički je stagnirala otkako su s novom godinom prestale državne subvencije, objavio je u ponedjeljak nacionalni ured za vozila KB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE