GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU zabranila svjetleću figuru Rolls-Roycea

EU zabranila svjetleću figuru Rolls-Roycea
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 08:09
Autor: SEEbiz / autonet
BRUXELLES - Vlasnici Rolls-Roycea, sadašnji i budući, u Europskoj uniji mogli bi se naći prilično nezadovoljnima nakon odluke Europske komisije prema kojoj njihovi skupocjeni automobili ne smiju imati jedan skupocjen luksuzni dodatak na poklopcu motora.

Naime, prema pravilima EU o svjetlosnom zagađenju, još u veljači prošle godine Rolls-Royce je obaviješten da ne smije na svoje automobile ugrađivati posebno luksuznu LED rasvjetom osvijetljenu figuricu, koja im je ni manje ni više nego – zaštitni znak.

Spirit Of Ecstasy, ili kako je neki nazivaju Flying Lady, vjerojatno je najpoznatiji simbol ove luksuzne marke i nalazi se na samom vrhu haube Rolls-Royceovim automobila. Kako bi i u nju dodali dašak luksuza, ona se automatskim mehanizmom može “sakriti” ispod poklopca motora ako bi je netko pokušao otrgnuti, a u nekim opcijama kupcima se nudila i posebno rasvijetljena figurica. Nadoplata za ovu opciju kod kupnje novo Rollce-Roycea je nezanemarivih 3.500 funti (gotovo 30.000 kuna!), a sada je britanski proizvođač u EU više ne smije nuditi.

Da stvar bude gora, EU zahtijeva i da se sa svih postojećih modela svjetleća figurica ili ukloni ili da se rasvjeta onemogući. Ovu gotovo neshvatljivu odluku EU birokracije u Britaniji su, očekivano, dočekali s negodovanjem, a mediji zaključuju, u tipičnom otočkom stilu da je “dobro da su se odlučili na Brexit”.

EU ostaje neumoljiva, pa prema Pravilniku br. 48 “o homologaciji vozila s obzirom na ugradnju uređaja za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju”, kaže kako ovakav ornament na poklopcu motora nije dozvoljen. Rolls-Royce će vlasnicima vozila ponuditi povrat novca za ovu dodatnu opciju, zamjenu posrebrenom figuricom ili pak neki drugi dodatak u istoj vrijednosti.

Tagovi: Rolls-Royce, Europska unija
PROČITAJ I OVO
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
BOLJE PROGNOZE
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
DETROIT - General Motors (GM) zadržao je zamah dobiti sa snažnim rezultatima u prvom tromjesečju što je dovelo do toga da je proizvođač automobila poboljšao svoje smjernice za cijelu godinu.
Renault godinu započeo s većim prihodima
BLAGI RAST
Renault godinu započeo s većim prihodima
PARIZ - Francuska automobilska grupa Renault, u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježila 11,7 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 1,8 posto više nego u istom razdoblju lani.
Sve manje dizelaša na europskim cestama
TRENDOVI
Sve manje dizelaša na europskim cestama
BRUXELLES - U ožujku je tržišni udio električnih vozila pao s 13,9 posto u 2023. na 13 posto. Tržišni udio prodanih hibridnih i plug-in hibridnih vozila porastao je s 24,4 na 29 posto.
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
PAD
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
NEW YORK - Dionice Tesle pale su sedmi dan zaredom, dosegnuvši najnižu razinu od siječnja 2023., budući da su daljnja sniženja cijena tijekom vikenda povećala zabrinutost zbog objavljivanja izvješća o zaradi za prvo tromjesečje tvrtke u utorak.
Što donosi nova EU regulativa cyber sigurnosti za automobile?
REGULATIVA
Što donosi nova EU regulativa cyber sigurnosti za automobile?
BERLIN - Na ljeto u Europskoj uniji stupaju na snagu novi propisi o kibernetičkoj sigurnosti automobila. Više proizvođača zato obustavlja proizvodnju nekih modela. Preskupo bi bilo prilagoditi ih novim pravilima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE