GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski parlament prihvatio novo označavanje guma

Europski parlament prihvatio novo označavanje guma
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 10:05
Autor: SEEbiz / tportal
BRUXELLES - Europski parlament je u srijedu, 13.svibnja, prihvatio prijedlog EU komisije za novim označavanjem guma, pa će tako svi proizvođači guma u Europi morati imati na svojim novim gumama - nove naljepnice.

Navedeno značavanje guma primjenjivat će na tri kategorije vozila. Tako će osobna vozila (C1), laka gospodarska vozila (C2), ali po novome i teretna vozila i autobusi (C3) imati ovakve naljepnice prilikom kupnje novih guma. Ova posljednja kategorija tzv. teških vozila dosad nije imala obvezu označavanja guma u ovom obliku.

Treba reći da smo i dosad imali slične naljepnice, ali su sada one ažurirane i imaju neznatno drugačiji izgled. Kupci neće zbog novih naljepnica imati neke nove obveze, već će ih one bolje i preciznije informirati o samom proizvodu.

Nova shema označavanja guma za gore navedene tri kategorije vozila ima za cilj povećati svijest potrošača o uštedama goriva, poboljšati sigurnost i smanjiti zagađenje bukom. Prema novim pravilima usvojenim u srijedu kako je već dogovoreno sa Vijećem ministara, označavanje će potrošače morati informirati o ekonomičnosti potrošnje goriva određene gume, prianjanju na mokroj površini i vanjskoj buci nastaloj kotrljanjem gume po podlozi.

EU se obvezao smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 40 posto u odnosu na razine iz 1990. do 2030. u skladu s Pariškim sporazumom.

Cestovni promet odgovoran je za otprilike 22 posto emisija stakleničkih plinova u EU-u, a promet je jedini sektor u kojem su emisije na višoj razini nego u 1990. Kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2050., EU želi smanjiti emisije iz prometa za 60 posto do 2050. u usporedbi s razinom iz 1990.

Gume su odgovorne za između 20 i 30 posto potrošnje goriva vozila, što znači da odabir guma s učinkovitijom potrošnjom goriva može pridonijeti smanjenju emisija iz prometa. Nova shema označavanja mogla bi dovesti do godišnjeg smanjenja emisije CO2 od 10 milijuna tona i do povećanog prihoda od 9 milijardi eura u proizvodnji.

Nova uredba o označavanju guma ukinuti će i zamijeniti Uredbu o označavanju guma iz 2009. godine nakon što ona stupi na snagu.

Oznake će uključivati informacije o učinkovitosti potrošnje goriva i prianjanju na mokroj podlozi, na ljestvici od A do G (slično oznaci energetske učinkovitosti koja se upotrebljava za kućanske aparate), kao i informacije o njihovoj vanjskoj razini buke, izražene u decibelima.

Informacije o prianjanju na snijegu i ledu mogu se dodati u budućnosti te informacije o kilometraži i abraziji (koji su odgovorni za zagađenje mikroplastikom) kada metoda ispitivanja postane dostupna.

Oznake moraju biti jasno vidljive potrošačima, na svim mjestima na kojima se prodaju gume, uključujući i na internetu, i moraju osigurati QR kod za jednostavno skeniranje. Naravno, u trenutku montaže guma na vozila se naljepnice skidaju s gazne površine novih guma na koje su priljepljenje.

Novim oznakama guma potrošačima u EU-u omogućuje se odabir guma s učinkovitijom potrošnjom goriva, što može dovesti do velike uštede u pogledu potrošnje i smanjenja emisija. Sigurnost na cestama poboljšava se s pomoću boljeg prianjanja na mokroj podlozi, a informacije o razinama buke pomažu smanjiti onečišćenje bukom koje uzrokuju automobili.

Izvjestiteljica Henna Virkkunen (EPP, FI) je rekla: "Ažurirana naljepnica za gume jednostavan je, ali učinkovit alat, doprinosi sigurnijoj i čistijoj mobilnosti potičući promjene u ponašanju potrošača. Propis osigurava da potrošači dobivaju jasne, relevantne i usporedive informacije prilikom izbora svojih guma. Čestice koje se oslobađaju od guma čine većinu mikro plastike u okolišu. Uredba rješava ovo goruće pitanje uključivanjem parametara kilometraže i abrazije u područje čim postanu dostupne odgovarajuće metode ispitivanja."

Nova pravila stupaju na snagu 1. svibnja 2021., ali ih prethodno moraju potvrditi parlamenti svih 27 članica Europske unije, piše Tportal.

Tagovi: Europski parlament, novo označavanje guma, Europska unija, Henna Virkkunen
PROČITAJ I OVO
Njemački poticaji za električne automobile potaknut će Volkswagenovu proizvodnju
POTICAJI
Njemački poticaji za električne automobile potaknut će Volkswagenovu proizvodnju

FRANKFURT - Njemačka je u četvrtak predstavila velike poticaje za električne automobile i hibride pružajući Volkswagenu poticaj za proizvodnju električnih automobila, dok će se povećati porezi za sportska terenska vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Wallis Automotive Europe kupuje slovenskog zastupnika BMW-a
ŠIRENJE
Wallis Automotive Europe kupuje slovenskog zastupnika BMW-a
LJUBLJANA - Mađarska kompanija Wallis Automotive Europe preuzima dio poslovanja ljubljanskog trgovca automobila A-Cosmos.
Formula 1: Utrke neće biti otkazane ako vozač bude pozitivan na korornavirus
ODLUKE
Formula 1: Utrke neće biti otkazane ako vozač bude pozitivan na korornavirus

LONDON - Izvršni direktor Formule 1 Chase Carey izjavio je da utrke neće biti otkazane ako vozač ili član momčadi budu pozitivni na korornavirus.

Renaultu odobren zajam od pet milijardi eura uz državno jamstvo
ZELENO SVJETLO
Renaultu odobren zajam od pet milijardi eura uz državno jamstvo
PARIZ - Francuska vlada u srijedu je odobrila jamstvo za pet milijardi eura zajma Renaultu s ciljem ojačavanja financija te kompanije u razdoblju pandemije koronavirusa.
Ovo su automobili koje trebate izbjegavati
PREPORUKE
Ovo su automobili koje trebate izbjegavati
NEW YORK - Američki Consumer Reports objavio je popis modela automobila na kojima su najčešći skupi kvarovi motora koji traže skupe servise, pa i tzv. "generalku".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE