GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koliko košta zamjena baterije na Teslinom Modelu 3

Evo koliko košta zamjena baterije na Teslinom Modelu 3
BATERIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2021 / 16:50
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Kad je riječ o zamjeni baterije na električnim automobilima, to predstavlja potencijalno ogroman trošak za vlasnike ovakvih vozila.

Jedan od najvećih strahova koje vlasnici električnih automobila imaju jest koliko košta nova baterija koja ih napaja. Kod klasičnih vozila s konvencionalnim motorima, kad govorimo o bateriji, zapravo mislimo na akumulator, koji i kad se potroši, mijenja se relativno jednostavno i brzo, uz ne pretjerano veliki trošak.

Ali, kod električnih vozila, njihova najskuplja komponenta upravo je sama velika baterija. Dok proizvođači e-automobila nude velikodušne garancije na svoje proizvode kako bi pomogli u olakšavanju tog straha, cijena zamjene baterije na tim vozilima van garantnog roka vrlo brzo prerasta u noćnu moru.

Konkretno, zamjenska baterija za Teslin Model 3 košta 16.000 dolara, piše Current Automotive, pozivajući se na račun iz Tesle koji su objavili.

Naglašavaju da za većinu električnih vozila garancija na bateriju traje najmanje osam godina ili 160.000 prijeđenih kilometara, ali isto tako bateriji se može desiti mnogo toga što ne spada pod garanciju. Garancije pokrivaju tvorničke greške ili mane, ali ne i štetu koju vlasnik vozila možda može napraviti na bateriji, svjesno ili nesvjesno.

Račun na koji se Current Automotive poziva vezan je za Model 3 koji je udario podvozjem u veliki kamen. S obzirom na to da se baterija Teslinih vozila nalazi u podu vozila, udarac ju je oštetio i baterija više nije radila. Taj automobil je po dolasku u Teslin servis bio takoreći mrtav, a udar kamena okarakteriziran je kao oštećenje uzrokovano “ostalim vanjskimsilama” i ne spada pod garanciju.

Tesline automobilske baterije zapravo nisu samo jedna velika ćelija, već se sastoje od više modula od kojih svaki u sebi ima stotine baterijskih ćelija. Ako jedan modul zakaže, on može prouzrokovati da i ostali moduli zakažu.

Pomalo je bizarno što Tesla, recimo, pod garanciju računa požar na bateriji, čak ako je uzrokovan greškom korisnika, ali vlasniku Modela 3, koji je dobio račun od 16.000 dolara za zamjensku bateriju udar u kamen nije uzrokovao požar na bateriji, što bi spadalo pod garanciju.

Tagovi: zamjena baterije, Tesla, Tesla Model 3
PROČITAJ I OVO
Hyundai najavljuje leteće taksije za 2025. godinu
PROJEKTI
Hyundai najavljuje leteće taksije za 2025. godinu
LONDON - Kompanija Hyundai napreduje s razvojem letećih automobila te vjeruje da može početi koristiti leteće taksije od sredine ovog desetljeća.
Continental širi kapacitete u Novom Sadu
INVESTICIJE
Continental širi kapacitete u Novom Sadu
NOVI SAD - Otvaranje nove visoko inovativne tehnološke jedinice razvojno-istraživačkog centra Continentala u Novom Sadu bila je tema današnjeg sastanka gradonačelnika Novog Sada Miloš Vučevića i predstavnika te kompanije.
Slovenski TAB će s Kinezima proizvoditi litij-jonske baterije
PROJEKTI
Slovenski TAB će s Kinezima proizvoditi litij-jonske baterije
LJUBLJANA - Slovenski TAB, proizvođač baterija za startovanje automobila i industrijskih baterija sa sjedištem u Mežici, osnovao je zajedničko poduzeće TAB-Haidi s kineskim partnerom radi pokretanja proizvodnje litij-ionskih ćelija u Prevaljama.
Kragujevac: Obnovljena proizvodnja u Fiat Chrysleru
AUTO INDUSTRIJA
Kragujevac: Obnovljena proizvodnja u Fiat Chrysleru
KRAGUJEVAC - Proizvodnja Fijata 500L u fabrici Fiat Chrysler Automobili Srbija (FCA) nastavljena je jutros u 6.00 posle dvonedeljne pauze, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu te fabrike.
Kupcima Volkswagena u SAD-u hakeri ukrali privatne podatke
HAKERI
Kupcima Volkswagena u SAD-u hakeri ukrali privatne podatke
NEWYORK - Preko 3 milijuna ljudi u SAD-u i nekoliko desetaka tisuća klijenata iz Kanade postali su žrtve krađe podataka koju su hakeri proveli kompromitirajući sustave jednog vanjskog dobavljača Volkswagen grupe. Pogreška je bila u tome što ih je spomenuti kompromitirani partner VW Grupe čuvao u nezaštićenom dokumentu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE