GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koliko košta zamjena baterije na Teslinom Modelu 3

Evo koliko košta zamjena baterije na Teslinom Modelu 3
BATERIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2021 / 16:50
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Kad je riječ o zamjeni baterije na električnim automobilima, to predstavlja potencijalno ogroman trošak za vlasnike ovakvih vozila.

Jedan od najvećih strahova koje vlasnici električnih automobila imaju jest koliko košta nova baterija koja ih napaja. Kod klasičnih vozila s konvencionalnim motorima, kad govorimo o bateriji, zapravo mislimo na akumulator, koji i kad se potroši, mijenja se relativno jednostavno i brzo, uz ne pretjerano veliki trošak.

Ali, kod električnih vozila, njihova najskuplja komponenta upravo je sama velika baterija. Dok proizvođači e-automobila nude velikodušne garancije na svoje proizvode kako bi pomogli u olakšavanju tog straha, cijena zamjene baterije na tim vozilima van garantnog roka vrlo brzo prerasta u noćnu moru.

Konkretno, zamjenska baterija za Teslin Model 3 košta 16.000 dolara, piše Current Automotive, pozivajući se na račun iz Tesle koji su objavili.

Naglašavaju da za većinu električnih vozila garancija na bateriju traje najmanje osam godina ili 160.000 prijeđenih kilometara, ali isto tako bateriji se može desiti mnogo toga što ne spada pod garanciju. Garancije pokrivaju tvorničke greške ili mane, ali ne i štetu koju vlasnik vozila možda može napraviti na bateriji, svjesno ili nesvjesno.

Račun na koji se Current Automotive poziva vezan je za Model 3 koji je udario podvozjem u veliki kamen. S obzirom na to da se baterija Teslinih vozila nalazi u podu vozila, udarac ju je oštetio i baterija više nije radila. Taj automobil je po dolasku u Teslin servis bio takoreći mrtav, a udar kamena okarakteriziran je kao oštećenje uzrokovano “ostalim vanjskimsilama” i ne spada pod garanciju.

Tesline automobilske baterije zapravo nisu samo jedna velika ćelija, već se sastoje od više modula od kojih svaki u sebi ima stotine baterijskih ćelija. Ako jedan modul zakaže, on može prouzrokovati da i ostali moduli zakažu.

Pomalo je bizarno što Tesla, recimo, pod garanciju računa požar na bateriji, čak ako je uzrokovan greškom korisnika, ali vlasniku Modela 3, koji je dobio račun od 16.000 dolara za zamjensku bateriju udar u kamen nije uzrokovao požar na bateriji, što bi spadalo pod garanciju.

Tagovi: zamjena baterije, Tesla, Tesla Model 3
PROČITAJ I OVO
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE