GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond sa 108,3 milijuna kuna sufinancira kupnju energetski učinkovitih vozila

Fond sa 108,3 milijuna kuna sufinancira kupnju energetski učinkovitih vozila
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2022 / 08:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javne pozive za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila vrijedne 108,3 milijuna kuna.

Za građane i tvrtke namijenjena su 103,3 milijuna kuna dok je pet milijuna kuna rezervirano za pravne osobe iz javnog sektora.

Jedinice regionalne i lokalne samouprave, odnosno tvrtke i ustanove iz javnog sektora mogu se prijaviti od danas od devet sati direktno Fondu, a građani i privatne tvrtke od 27. lipnja od osam sati, putem ovlaštenih prodajnih mjesta, priopćio je Fond.

Na poziv Fonda, u ovogodišnji program sufinanciranja prijavilo se 45 zastupnika vozila s 81 markom i čak 539 modela vozila za koja je moguće ostvariti najviše 40 posto opravdanih troškova nabavke vozila.

Iznos poticaja ovisi o kategoriji vozila. Primjerice plug-in hibride vozila M1 kategorije financiraju se iznosom do 40.000 kuna, a vozila M1 kategorije s električnim pogonom do 70.000 kuna. Lista vozila i 301 prodajno mjesto na kojima ih je moguće kupiti nalaze se na stranici vozimoeko.fzoeu.hr..

Kako bi ostvarili pravo na sufinanciranje zainteresirani trebaju odabrati vozilo te kontaktirati neko od prodajnih mjesta koje je evidentirano u bazi Fonda i navedeno uz listu vozila.

Redni broj podnošenja prijave dodjeljuje se kronološki, a da je rezervacija uspješna, potvrđuje potvrda koju će prodajno mjesto ispisati i dati kupcu. Na potvrdi će biti i upute za plaćanje obveznog minimalnog predujma koji iznosi sedam posto traženih sredstava Fonda.

Rezervacije poticaja bit će moguće sve dok iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji ne dosegne 103,3 milijuna kuna.

"Taj model pokazao se iznimno uspješnim jer garantira visoki postotak iskorištenosti ugovorenih sredstva. Ove godine smo dodatno povećali naš budžet, posebno za tvrtke i građane, a prema informacijama koje imamo s terena očekujemo jako veliki interes", ističe v.d. direktora Fonda Alenka Košiša Čičin-Šain. Dodaje kako zahvaljujući poticajima raste broj novoregistriranih energetski učinkovitih vozila na našim cestama.

Tagovi: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, električna vozila, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Postavljen prvi punjač za električna vozila u rasvjetnom stupu u Hrvatskoj
PUNJAČ
Postavljen prvi punjač za električna vozila u rasvjetnom stupu u Hrvatskoj
ZAGREB – U Buzinu je jučer postavljen prvi punjač za električna vozila u stupu javne rasvjete. Radi se o testnom punjaču koji će, u sklopu najavljenog pilot projekta koji bi se trebao provesti sljedeće godine u tri do pet gradova, biti ugrađen u 200-tinjak stupova u jednom od planiranih gradova.
Tesla otpušta 200 radnika zaduženih za razvoj Autopilota
REZOVI
Tesla otpušta 200 radnika zaduženih za razvoj Autopilota
SAN FRANCISCO - Tesla je najavila otpuštanje oko 200 ljudi koji su radili na sustavu autonomne vožnje.
U EU od 2035. godine novi automobili moraju biti bez štetnih emisija
POSTIGNUT DOGOVOR
U EU od 2035. godine novi automobili moraju biti bez štetnih emisija
BRUXELLES - Nakon više od 16 sati pregovora, ministri životne sredine Europske unije postigli su dogovor o predloženim zakonima za borbu protiv klimatskih promjena. Od 2035. nadalje, bit će dozvoljeni samo novi automobili i kombiji s nultom emisijom CO2.
Radnici Fiata se izborili za bolje uslove
EPILOG
Radnici Fiata se izborili za bolje uslove
KRAGUJEVAC - "Uspeli smo da se izborimo za bolje uslove pod kojima odlazimo iz Fiata i za nove poslove koje će nam biti obezbeđeni u nekim fabrikama u Srbiji", kaže jedan od lidera protesta u Fiatu Igor Anđić.
Autoindustrija može očekivati probleme s poluvodičima do 2024.
PROBLEMI
Autoindustrija može očekivati probleme s poluvodičima do 2024.
MUNCHEN - Globalna nestašica poluvodiča vjerojatno će zadavati probleme automobilskoj industriji barem do 2024. godine, procjenjuje u istraživanju objavljenom u utorak savjetodavna tvrtka Alix Partners.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE