GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ford ima inovativno rješenje za sprječavanje krađe kotača

Ford ima inovativno rješenje za sprječavanje krađe kotača
RJEŠENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2020 / 12:14
Autor: SEEbiz / Zimo.hr
DETROIT - Za skidanje kotača na Fordovim automobilima morat će se koristiti posebni ključeve za skidanje matica čiji je dizajn baziran na glasovnom uzorku vlasnika vozila.

Iz Forda kažu kako je sigurnost samih automobila sve veća pa lopovi, umjesto samih automobila, kradu njihove dijelove poput npr. kotača s aluminijskim naplatcima. Jedan od načina zaštite od krađe kotača jest zaključavanjem matica kotača, no niti to nije savršeno rješenje jer lopovi mogu probiti i takvu zaštitu i ukrasti kotače, piše Zimo.hr.

Ekipa iz Forda smislila je prilično zanimljivo i posebno rješenje zahvaljujući kojem bi kotači i naplatci trebali ostati na svom mjestu, čak ako se na njih namjere i najuporniji lopovi. Naime, koriste posebne matice za zaključavanje koje su jedinstvene za svakog korisnika, a te matice, kao i ključ za njihovo otključavanje bazirani su na glasu vlasnika automobila i isprintani putem 3D printera.

Matica i ključ isprintani su od nehrđajućeg čelika u jednom dijelu i tek onda odvojeni, što onemogućuje kopiranje i kloniranje ključa, koji je dostupan samo vlasniku vozila. U procesu stvaranje jedinstvene matice i ključa ne moraju se koristiti isključivo zvučni zapisi, već npr. i nekakav specifičan dizajn, inicijali vlasnika vozila itd.

Princip na kojem se rade jedinstvene matice i ključ je sljedeći – inženjeri prvo snime glasovni zapis vlasnika automobila u trajanju ne kraćem od jedne sekunde, nakon čega poseban softver konvertira zvučni zapis u fizički obrazac koji se može isprintati i koristiti kao dizajn za matice za zaključavanje i njihov ključ.

Zahvaljujući 3D printanju, omogućena je veća sigurnost i personalizacija automobila, komentirao je Fordov inženjer Raphael Koch, dodavši kako je to dokaz da je 3D printanje budućnost u proizvodnji automobila, objavili su na stranicama Forda.

Tagovi: Ford, sprječavanje krađe kotača
PROČITAJ I OVO
Rekordni kineski izvoz automobila u travnju
REKORDI
Rekordni kineski izvoz automobila u travnju
PEKING - Kineski izvoz automobila porastao je na rekordnu razinu u travnju, pokazuju podaci objavljeni u petak.
Allianz će dopustiti korištenje rabljenih dijelova u popravku automobila
POTEZI
Allianz će dopustiti korištenje rabljenih dijelova u popravku automobila
MUNCHEN - Osiguravajuće društvo Allianz dopustit će popravak automobila u Njemačkoj rabljenim rezervnim dijelovima, priopćio je u petak osiguravajući div sa sjedištem u Münchenu.
Klimatski prosvjednici pokušali provaliti u tvornicu Tesle kod Berlina, više uhićenih
PROSVJED
Klimatski prosvjednici pokušali provaliti u tvornicu Tesle kod Berlina, više uhićenih
BERLIN - Klimatski prosvjednici ljuti zbog Teslinih planova da proširi svoju Gigatvornicu Berlin-Brandenburg u Njemačkoj pokušali su u petak provaliti u tvornicu, navodi se u priopćenju lokalne policije.
Rekordna godišnja dobit Honde
SJAJNE BROJKE
Rekordna godišnja dobit Honde
TOKYO - Japanski proizvođač automobila Honda ostvario je 20,4 trilijuna jena (120 milijardi eura) prihoda od prodaje u fiskalnoj godini koja završava u ožujku, što je 20,8 posto više nego godinu ranije.
Nissan gotovo udvostručio godišnju neto dobit
UZLET
Nissan gotovo udvostručio godišnju neto dobit
TOKYO - Japanski proizvođač automobila Nissan u prošloj je fiskalnoj godini, koja je završila krajem ožujka, ostvario 426,6 milijardi jena (2,55 milijardi eura) čiste dobiti, što je 92,3 posto više nego godinu prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE