GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortune: Elon Musk je osoba godine

Fortune: Elon Musk je osoba godine
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2020 / 07:14
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Magazin Fortune Elona Muska proglasio je osobom 2020. godine.

S imovinom vrijednom 167 milijardi dolara sredinom studenog pretekao je Billa Gatesa i postao drugi najbogatiji čovjek na svijetu. Najveći dio tog porasta temeljio se na ekstremnom rastu vrijednosti dionica Tesle koji je u godinu dana iznosio oko 650 posto. Musk posjeduje 20 posto udjela u Tesli, a posebno je dobar dan za njega bio 7. prosinac.

Tog dana, u samo 24 sata, njegovo bogatstvo poraslo je za 9,7 milijardi američkih dolara, što je samo nešto manje od bruto društvenog proizvoda Nigera - države od 24 milijuna stanovnika.

Toliko vozila ove godine želi proizvesti i prodati Tesla Motors. Dobri izgledi da ispuni taj cilj bili su jedan od glavnih poticaja rastu cijene dionice tvrtke čija je vrijednost dosegnula svotu od 616 milijardi dolara pa ispada da Tesla ima vrijednost od 1,23 milijuna dolara po svakom vozilu koje proizvede. Uz trenutačnu razinu profitabilnosti ulagačima će trebati 1287 godina da vrate svoje ulaganje, ali oni očito vjeruju da će prihodi i profit Tesle u bliskoj budućnosti značajno rasti. U ovom trenutku Tesla vrijedi više nego Volkswagen, Toyota, Nissan, Hyundai, GM, Ford, Honda, Fiat Chrysler i Peugeot zajedno.

Prvo je Musk na Twitteru spekulirao o tome bi li moguće dio imovine njegovih kompanija prebaciti u neku kriptovalutu, a onda dan kasnije objavio kratki tweet sadržaja "Jedna riječ: Doge". Što je pod tim mislio nije jasno, ali nije ni važno. U tek nekoliko sati vrijednost DogeCoina, jedne od brojnih iteracija kriptovaluta i konkurenata najpoznatijeg Bitcoina porasla je za 20 posto.

Dosad je u nisku orbitu Zemlje lansirala Muskova kompanija SpaceX u sklopu svog Starlink projekta - kojem je cilj uspostaviti mrežu satelita koji će omogućavati ekstremno brz internetski signal i još brojne druge usluge. Od ove godine mreža je u fazi testiranja, a ukupno se u sljedeće dvije godine planira lansirati još oko 11.000 satelita.

Tagovi: Fortune, Elon Musk, Tesla, SpaceX, Starlink
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE