GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GlobalLogic razvija nove funkcionalnosti za autonomnu vožnju na prototipu Suzuki Samurai

GlobalLogic razvija nove funkcionalnosti za autonomnu vožnju na prototipu Suzuki Samurai
RAZVOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 12:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Stručnjaci iz GlobalLogic Hrvatska sudjeluju na izradi sustava za vozila budućnosti, a nedavno je u jednoj od podružnica u Poljskoj izrađen prototip autonomnog modela automobila koji se neovisno kreće i reagira na nastale prepreke.

Automobil se temelji na modelu Suzuki Samurai SJ-410 u potpunosti izrađenom uz pomoć 3D pisača. Sam model automobila opremljen je brojnim rješenjima koja olakšavaju kretanje vozila, kao i reagiranje na nastajuće prepreke, uključujući ultrazvučne senzore, kamere i LIDAR.

Automobil je u potpunosti električan, u skladu s trendovima u automobilskoj industriji. Zahvaljujući miniračunalu Raspberry Pi, automobil se može bežično povezati s centralnim sustavom koji obavlja složene operacije obrade podataka. U planu je implementacija naprednih funkcija sustava pomoći vozaču (ADAS – Advanced Driver Assistance System) kojim će se, između ostalog, omogućiti identifikacija prometnih znakova i otkrivanje predmeta na cesti. Posebno zanimljiva će biti mogućnost otkrivanja pješaka na prijelazima, koja će prisiliti na zaustavljanje vozila radi izbjegavanja sudara, kao i virtualni asistent koji će vozača obavijestiti o prelasku na drugu traku na cesti.

„Stručnjaci iz zagrebačkog ureda svakodnevno rade na softverskim unapređenjima za automobile budućnosti najvećih svjetskih brandova. Automobilska industrija je jedna od onih industrija koja se ubrzano mijenja i gdje će pomaci u sljedećim godinama biti ogromni. Mi radimo na sustavima sigurnosti, primjerice programskoj podršci za upravljačke sustave u vozilima, ali isto tako i na sustavima infotainmenta, odnosno komunikacije, koji su puno vidljiviji krajnjem korisniku. Autonomna vozila su naša sadašnjost, a vrlo brzo će ih biti sve više na našim cestama. Jedan od najvećih trenutnih izazova u autoindustriji je razvoj autonomnog vozila razine 5 koja podrazumjeva mogućnost vožnje bez ikakve interakcije vozača.“, rekao je Programski direktor u GlobalLogic Hrvatska Joško Rogulj.

Spomenutim Suzuki Samurai vozilom može se upravljati pomoću glasovnih naredbi čime se primjerice zaobilazi upotreba multimedijskog sustava ili tipki na volanu što ujedno doprinosi, sigurnosti tijekom vožnje. Neka vozila imaju implementirane takve sustave, a trenutačno u SAD-u čak 77 milijuna osoba koristi neku vrstu glasovnog asistenta u vozilima, no povratne informacije od korisnika govore da je sustave nužno dalje razvijati jer sustav još nije u potpunosti dorađen. Interes za korištenje glasovnih asistenata je bez obzira na to u porastu, pa bi tako prema istraživačkom institutu Capgemini, 2022. godine 95% vozača moglo aktivno koristiti podršku govornih asistenata.

Inače, trenutačno je jedna od funkcionalnosti u najvećem fokusu primjena glasovnog asistenta pri odabiru glazbe na temelju prijašnjih iskustava. Također, napredne funkcije će biti u stanju predvidjeti individualna iskustva korisnika i na temelju njih predložiti rutu do omiljenog dućana. Razvojem IT sustava temeljenih na umjetnoj inteligenciji bit će moguće i složenije radnje, pa će virtualni asistenti na temelju performansi tijekom vožnje te izraza lica moći otkriti umor ili izvanredno stanje kod vozača te predložiti prelazak na automatski način vožnje.

„Ono čemu svjedočimo već neko vrijeme, a samo se izoštrilo u trenutnoj pandemiji, je paradigmatski pomak prema automobilu kao pretežito softverskom proizvodu. Softver postaje sve značajnija komponenta automobila budućnosti i taj trend će se nastaviti. Automobilski softverski sustavi danas su već značajno složeniji od kompjuterskih operativnih sustava ili softvera u avionima. Sa razvojem autonomne vožnje i naprednih upravljačkih funkcionalnosti kompleksnost i količina softvera u modernim vozilima samo raste. Potražnja za kvalitetnim ljudima i kompanijama s dobrim rješenjima neće jenjati. Globallogic će stoga nastaviti ulagati u svoje zaposlenike, studentsku zajednicu, kao i cjelokupni razvoj automotive tržišta“, rekao je direktor GlobalLogic Hrvatska Vladimir Kosanović.

Tagovi: GlobalLogic, autonomna vožnja, Advanced Driver Assistance System, Vladimir Kosanović, Capgemini, Joško Rogulj, Suzuki Samurai
PROČITAJ I OVO
U Kragujevcu se odmaraju, u Torinu pravi novi model
NEPOZNANICE
U Kragujevcu se odmaraju, u Torinu pravi novi model
BEOGRAD - Dok su radnici kragujevačkog „Fiata” ponovo na plaćenom odsustvu i više su kod kuće nego u halama, iz grupacije „Fiat Chrysler automobili” prošle nedelje su saopštili da su modernizovali svoju najveću fabriku „Mirafiori” kod Torina i počeli da proizvode električni model „new panda 500”.
Prvi leteći automobil dobio dozvolu u Europi
LIBERTY
Prvi leteći automobil dobio dozvolu u Europi
AMSTERDAM - Nizozemska kompanija PAL-V objavila je kako su svoj model letećeg automobila Liberty uspjeli certificirati za vožnju europskim cestama. Tako su postali prvi kojima je uspjelo učiniti legalnim vozilo koje je u stanju, osim vožnje cestama, i poletjeti u nebo.
Harley-Davidson predstavio električni bicikl (VIDEO)
NOVITETI
Harley-Davidson predstavio električni bicikl (VIDEO)
Harley-Davidson predstavio električni bicikl (VIDEO)
DETROIT - Kada je prije nekoliko godina Harley-Davidson predstavio svoj prvi električni motocikl LiveWire, mnogi fanovi su bili jako skeptični jer su smatrali da to predstavlja svetogrđe prema legendarnom brandu poznatom po karakterističnom zvuku benzinskog motora.
Kimi Raikkonen još godinu dana u Alfa Romeu
FORMULA 1
Kimi Raikkonen još godinu dana u Alfa Romeu
BERN - Najiskusniji vozač u formuli 1, 41-godinji Finac Kimi Raikkonen, još će godinu dana sjediti za upravljačem Alfa Romea, objavila je momčad sa sjedištem u Švicarskoj.
HAC postavlja više od tisuću novih superkamera za nadzor prometa
KAMERE
HAC postavlja više od tisuću novih superkamera za nadzor prometa
ZAGREB - Hrvatske autoceste postavit će 1088 novih digitalnih kamera duž cijele svoje mreže autocesta, u sklopu projekta rekonstrukcije sustava videonadzora i sustava videodetekcije, čija je vrijednost oko 41 milijun kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE