GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grad Dubrovnik kroz projekt EU-a nabavio četiri električna teretna bicikla

Grad Dubrovnik kroz projekt EU-a nabavio četiri električna teretna bicikla
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2021 / 17:30
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - U sklopu projekta EU-a "City Changer Cargo Bike" Grad Dubrovnik nabavio je četiri električna teretna bicikla vrijedna 130 tisuća kuna, a na predstavljanju u utorak pred palačom Sponzom rečeno je da će se njima koristiti gradska uprava te komunalna društva Čistoća i Vrtlar.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je tom prigodom kako je riječ o pilot-projektu te da će se nabaviti još vozila ako se to pokaže korisnim.

"Višekratno smo isticali koliko je bitno transformirati grad i promatrati ga na drukčiji način, okrenuti se električnoj energiji i tehnologiji električnih vozila, koja su budućnost u Dubrovniku, ali i u svijetu", rekao je Franković.

Istaknuo je kako u prvom dijelu bicikli nisu namijenjeni građanima, ali i to je moguće u budućnosti.

"Jedna ideja je prijevoz građana starije dobi iz povijesne jezgre do autobusa ili taksija, a druga je portirska služba u povijesnoj jezgri, čime bismo riješili problem buke koju stvara prtljaga u ranim jutarnjim satima. Svakako želimo smanjiti opterećenje povijesne jezgre i spriječiti uništavanje pločnika", objasnio je Franković.

Podsjetio je kako je s HEP-om potpisan povoljan ugovor da u Dubrovniku bude više punionica, čime bi se ispunio jedan od uvjeta za uvođenja električnih taksija.

"Naravno da je to potrebno i zakonski riješiti. Uz to, pripremamo i projekt električnih autobusa. Već je trebao prvi doći na probu, ali nas je koronavirus spriječio", rekao je Franković i dodao kako je za "car sharing" sustav dosad sklopljeno 537 ugovora.

"Zbog koronavirusa, taj sustav još nije zaživio, ali i Ljubljani, koja je prvak u tome, trebalo je pet godina. Pozivam građane da još više koriste taj sustav. Grad je pokriven na sedam lokacija, od kojih su dvije gradske. Nadam se skorom širenju i na Mokošicu", istaknuo je dubrovački gradonačelnik.

Projekt Europske unije "City Changer Cargo Bike" dio je programa HORIZON 2020 i vrijedan je 28,6 milijuna kuna, a Grad Dubrovnik za tu će svrhu nepovratno dobiti 984 tisuće kuna.

Gradovi nositelji projekta su Utrecht, Cambridge, San Sebastian i Copenhagen, a Dubrovnik je grad partner.

Svrha projekta jest potaknuti održivu mobilnost uporabom inovativnih rješenja u teretnom prometu. Upravo se upotreba teretnih bicikala u europskim gradovima pokazala kao vrlo uspješan model rješavanja problema istovara tereta, posebno u pješačkim ili "car free" zonama. Osim toga, velika je ekološka korist jer se smanjuje emisija ugljičnog dioksida te buka i gužva.

Tagovi: Grad Dubrovnik, City Changer Cargo Bike, električni teretni bicikli, Mato Franković
PROČITAJ I OVO
Prodaja automobila u EU pala u svibnju, Hrvatska ponovo bilježi dvoznamenkasti rast
AUTO TRŽIŠTE
Prodaja automobila u EU pala u svibnju, Hrvatska ponovo bilježi dvoznamenkasti rast
BRUXELLES - Prodaja automobila u EU pala je u svibnju, signalizirajući nastavak oscilacija od kraja 2023. godine, a Hrvatska je ponovo bilježila dvoznamenkasti rast, pokazali su u četvrtak podaci udruge proizvođača ACEA.
Merkur i Plenitude postavljaju 62 punionice za električna vozila
PUNIONICE
Merkur i Plenitude postavljaju 62 punionice za električna vozila
LJUBLJANA - Tvrtke Merkur i Plenitude sklopile su strateško partnerstvo za postavljanje 62 punionice za električna vozila ispred Merkurovih trgovačkih centara diljem Slovenije.
Njemačka: Udjel kineskih električnih automobila snažno raste
TRENDOVI
Njemačka: Udjel kineskih električnih automobila snažno raste
BERLIN - Udio Kine u uvozu isključivo električnih vozila u Njemačku porastao je na 40,9% u prva četiri mjeseca ove godine, iako je broj takvih uvezenih vozila pao za 15,7%, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku (Destatis).
Fisker podnio zahtjev za stečaj
AGONIJA
Fisker podnio zahtjev za stečaj
NEW YORK - Američki proizvođač električnih automobila Fisker podnio je u ponedjeljak zahtjev za zaštitu vjerovnika, javlja francuska novinska agencija AFP.
Toyotini dioničari izglasali reizbor predsjednika
OČEKIVANO
Toyotini dioničari izglasali reizbor predsjednika
TOKIO - Dioničari Toyote Motor podržali su u utorak predsjednika Akia Toyodu i devet drugih članova odbora proizvođača automobila, unatoč zabrinutostima oko upravljanja koje su izrazila dva vodeća opunomoćena savjetnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE