GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAC postavlja više od tisuću novih superkamera za nadzor prometa

HAC postavlja više od tisuću novih superkamera za nadzor prometa
KAMERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 08:05
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Hrvatske autoceste postavit će 1088 novih digitalnih kamera duž cijele svoje mreže autocesta, u sklopu projekta rekonstrukcije sustava videonadzora i sustava videodetekcije, čija je vrijednost oko 41 milijun kuna.

Te superkamere sa sustavom videodetekcije otkrivaju u nekoliko sekundi izvanredne situacije na autocesti poput vožnje u suprotnom smjeru, zaustavljeno vozilo ili vozilo koje se kreće presporo, piše Večernji.hr.

U HAC-u objašnjavaju da sve više vozila na autocestama povlači za sobom i potrebu za povećanje sigurnosti prometa na njima. Pri tome se najviše izvanrednih situacija na autocestama najčešće događa u zonama čvorova i velikih objekata. A kako bi se spriječile moguće posljedice izvanrednih situacija na autocestama, ističu u HAC-u, potrebno ih je na vrijeme detektirati te s pomoću promjenljive prometne signalizacije prenijeti poruke sudionicima u prometu i pravodobno upozoriti sve nadležne interventne službe. Stoga je na autocestama uveden sustav videonadzora i videodetekcije kojim se obavlja stalan nadzor i analiza stanja prometa. Kamere su pri tome postavljene na mjestima gdje je najveća mogućnost nastanka incidentnih situacija.

U operativnom centru, kažu u HAC-u, osim što se prati u svakom trenutku stanje prometa, prate se i vremenski uvjeti na trasi te se poduzimaju potrebne mjere dođe li do izvanrednih situacija ili pogoršanja meteoroloških uvjeta. Učinkovito upravljanje izvanrednim situacijama potpuno ovisi o brzoj detekciji i verifikaciji incidenata. Svakom izgubljenom minutom dramatično raste rizik druge, sekundarne nesreće uzrokovane početnim incidentom. Svaka sekunda u otklanjanju početne incidentne situacije je bitna – tumače u HAC-u i dodaju da učinkovito upravljanje izvanrednim situacijama može spasiti živote, a sama reakcija je najovisnija o brzoj detekciji i verifikaciji incidenata.

Napredne tehnologije automatske detekcije incidenata, navode u HAC-u, detektiraju sve značajne incidente u roku od nekoliko sekundi, a rezultat toga su ublažavanje posljedica incidenta i izbjegavanje sekundarnih nesreća. Prometni podaci, kompresirane slike i alarmi šalju se u kontrolnu sobu. A sustav se može, kažu u HAC-u, integrirati tako da služi kao okidač drugih sustava, poput prometnih svjetala, promjenljivih prometnih znakova ili informacijskih displeja.

Pri generiranju alarma, referent-operater u kontrolnoj sobi dobiva ne samo alarm nego i vizualnu informaciju pomoću snimke samog događaja i tako na najinformiraniji mogući način odlučuje o potrebnim postupanjima. Analiza snimaka kamera u realnom vremenu omogućava efikasnije upravljanje prometom na autocestama – objašnjavaju HAC-ovi stručnjaci.

U slučaju, dodaju, izvanrednih situacija njihova pravovremena detekcija omogućuje brzu intervenciju nadležnih službi, a druge sudionike u prometu moguće je pravodobno obavijestiti kako bi se izbjegle sekundarne nesreće. U postojećem sustavu videonadzora i videodetekcije na HAC-ovim autocestama pojavljuju se problemi s optikom kamera, izlaznim signalima, niskom rezolucijom, kamere nemaju odgovarajući zoom i pregled detalja.

Stoga su u HAC-u, u skladu sa suvremenim tehnološkim standardima sa sigurnosnog i prometno-informacijskog aspekta, pokrenuli proces rekonstrukcije postojećeg sustava videonadzora i videodetekcije. Tako su lani izradili izvedbeno-projektnu dokumentaciju kojom je predviđena zamjena analognih kamera suvremenim digitalnim IP kamerama te postavljanje dodatnih digitalnih kamera na lokacijama na kojima trenutačno nije moguće udovoljiti zahtjevima automatske detekcije incidenta.

U HAC-u kažu da su IP kamere ili kamere internetskog protokola digitalne videokamere koje prenose videozapise preko računalne mreže. One imaju bolju kvalitetu slike, naprednu tehnologiju snimanja i mogućnost povezivanja velikog broja kamera u nadzorni sustav. Uz to, objašnjavaju u HAC-u, digitalne kamere imaju napredne značajke, kao što su analiza, napredna tehnologija detekcije pokreta i daljinsko fokusiranje. Videozapisi se skladište digitalno, koristeći mrežne videosnimače. A u jedan sustav za videonadzor, kažu u HAC-u, može se dodati doslovno neograničen broj kamera internetskog protokola, piše Večernji.

"Hrvatske autoceste kontinuirano, različitim projektima, provode aktivnosti na povećanju sigurnosti na autocestama. Iako smo nedavno za sigurnost na autocestama dobili visoku ocjenu, naša se ulaganja u sigurnost nastavljaju što pokazuje i ovaj projekt modernizacije sustava videonadzora", poručio je predsjednik uprave HAC-a Boris Huzjan.

Hrvatske su autoceste od ovlaštenog revizora cestovne sigurnosti u sklopu projekta Sigurnosna ocjena dionica TEM cesta koji je za tu tvrtku izradio Zavod za prometno-tehnička vještačenja Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu za sigurnost svojih autocesta dobile peticu. Rezultati su pokazali da ukupno 45 dionica HAC-ovih autocesta odnosno njih 49 posto ima nisku stopu prometnih nesreća, što bi bila ocjena pet, a 47 dionica (51 posto) ima srednje nisku stopu prometnih nesreća, što bi bila ocjena četiri.

Tagovi: Hrvatske autoceste, Boris Huzjan, nadzorne kamere, kamere za nadzor prometa
PROČITAJ I OVO
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
PRITISCI
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
RIM - Talijanske vlasti zaustavile su pod pritiskom prosvjeda ekoloških aktivista proširenje probnog poligona proizvođača sportskih vozila Porschea u Apuliji.
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE