GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska: Solidan broj punjača, ali malo električnih automobila

Hrvatska: Solidan broj punjača, ali malo električnih automobila
STATISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2021 / 07:41
Autor: SEEbiz / Autonet
ZAGREB - Najnoviji podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) pokazuje kako se Hrvatska smjestila otprilike na sredinu europske ljestvice kad je riječ o količini punionica za električna vozila, a kad je riječ o udjelu električnih vozila na cestama, tu smo pri dnu.

Generalni je zaključak da u Europi i dalje kronično nedostaje punionica za električne automobile te da postoji nekoliko zemalja u kojima je prosjek ispod jedne na svakih 100 kilometara javne ceste. U 18 zemalja članica EU taj broj je ispod 5, a u samo četiri zemlje postoji više od 10 punjača na 100 kilometara cesta.

Takva je situacija u neskladu s politikama EU koje govore da bi se kupci trebali sve brže prebacivati na vozila bez emisija, a u slučaju kada infrastruktura nije dovoljna, onda niti taj prelazak neće biti brz. Eric-Mark Huitema, predsjednik ACEA-e, kaže kako je potreban velik napredak u pogledu infrastrukture u vrlo kratkom razdoblju. “Ono što se događa u Zapadnoj Europi je ohrabrujuće, ali ne bi nam trebalo odvući pozornost od lošeg stanja mreže punionica u drugim zemljama EU”, poručio je Huitema.

Pogledajmo stoga i podatke. Ljestvicu prema broju punionica predvodi Nizozemska, a slijede je Luksemburg, Njemačka i Portugal s dvoznamenkastim brojem punionica na svakih 100 kilometara ceste. Nakon toga slijedi velik broj zemalja, među kojima je i Hrvatska, s jednom do deset punionica. Kod nas ih je, prema ovom izračunu, 2,3, i tu smo bolji od, primjerice, Slovenije i Mađarske, a lošiji od Austrije i Italije.

Drugi stupac govori o udjelu električnih vozila u pojedinoj zemlji. U Hrvatskoj on iznosi 1,9% (to uključuje i plug-in hibride), i po tome je Hrvatska u donjem domu – manje e-vozila imaju samo Estonija, Litva i Cipar.

Zanimljivo je da udio e-vozila nije svugdje u uskoj korelaciji s brojem javnih punionica, pa tako imamo situaciju u kojoj Švedska, Danska, Finska i Irska imaju relativno veći udio električnih vozila na cestama, na kojima ima relativno manje punionica. U Nizozemskoj, Luksemburgu i Njemačkoj, pak, situacija je obratna – tamo broj punionica značajno premašuje udio električnih vozila.

Tagovi: električni automobili, punjači za električne automobile
PROČITAJ I OVO
Hertz naručio od Tesle čak 100.000 vozila
NARUDŽBA
Hertz naručio od Tesle čak 100.000 vozila
NEW YORK - Američka kompanija za najam vozila Hertz u ponedjeljak je objavila da je od proizvođača električnih automobila Tesle naručila 100.000 vozila za isporuku do kraja iduće godine.
Panasonic predstavio prototip baterije za Teslu s pet puta većim kapacitetom
BATERIJA
Panasonic predstavio prototip baterije za Teslu s pet puta većim kapacitetom
TOKIO - Japanski Panasonic u ponedjeljak je predstavio prototip baterije s pet puta većim kapacitetom od trenutnih, a direktor odjela proizvodnje baterija Kazuo Tadanobu rekao je da će to pomoći u produbljivanju poslovnih veza s američkim proizvođačem električnih automobila Teslom.
London proširuje područje naplate ulaska automobila
NAPLATA
London proširuje područje naplate ulaska automobila
LONDON - London je u ponedjeljak proširio područje naplate ulaska starijih vozila s većom emisijom štetnih plinova kako bi poboljšao kvalitetu zraka.
Tesla ugodno iznenadila brojkama
IZNENAĐENJE
Tesla ugodno iznenadila brojkama
DALLAS - Tesla je pozitivno izennadila rezultatima za treći kvartal ove godine.
Liječnici: Ne želimo glumiti policajce i oduzimati pacijentima vozačke
NEZADOVOLJSTVO
Liječnici: Ne želimo glumiti policajce i oduzimati pacijentima vozačke
ZAGREB - Liječnici obiteljske medicine ponovno su nezadovoljni Vladom – uz sve probleme oko korone, sad su još i odbijeni svi njihovi prigovori na zakon po kojem bi svojim pacijentima trebali oduzimati vozačke dozvole zbog zdravstvenog stanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE