GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska uvodi zabranu parkiranja na punionicama e-vozila

Hrvatska uvodi zabranu parkiranja na punionicama e-vozila
PUNIONICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2021 / 07:57
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova pustilo je u u javnu raspravu, putem portala e-Savjetovanja, novi prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji bi trebao uskladiti domaće zakonodavstvo s nekim novim trendovima primijećenima na prometnicama.

U novom se zakonu uvodi potpuno nova kategorija vozila nazvana “osobna prijevozna sredstva”, a uključuje električne romobile, monocikle, segwaye i slična nova vozila. Njihovo kretanje ograničit će se na biciklističke staze, a brzina na 25 km/h. Iznimno od toga, takvim će se vozilima moći (kao do sada) kretati pješačkim zonama ili nogostupom, ako tamo ne postoji biciklistička staza, ali najviše brzinom prosječnog ljudskog hoda. Kazne za prekoračenje brzine bit će do 1.000 kuna. Više o ovim izmjenama pročitajte na Bug.hr.

Novi ZSPC uredit će i pitanje koje je mučilo sve brojnije vlasnike električnih automobila, toliko da su neki od njih čak i prosvjedovali. Naime, zakonski će se zabraniti parkiranje vozila “ispred i u punionicama za vozila na električni pogon, osim za vrijeme punjenja električnom energijom”. Ovaj je dodatak u Zakon uvršten budući da je primijećeno da vozači na takav način rješavaju problem parkiranja te onemogućuju drugim vozačima električnih vozila punjenje baterija.

Odredbe o parkiranju na punionicama bit će iste kao i za nepropisno parkiranje ispred kolnih ulaza, iznad priključaka vodovodne mreže, na mjestima rezerviranima za opskrbu ili za odlaganje otpada te u slučaju vatrogasnih i drugih javnih prolaza i prilaza. Kazna za parkiranje na e-punionici, ako tamo ne punite svoje vozilo, iznosit će 300 kuna.

Novi će ZSPC prvi puta u hrvatsko zakonodavstvo uvesti i pojam automatiziranog vozila. Pod time se smatra vozilo koje se može kretati na cesti bez prisutnosti vozača – vozilo koje koristi hardver i softver za kontinuiranu potpunu dinamičku kontrolu vozila (potpuno automatizirano vozilo bez upravljača).

Također se propisuje sankcija za vozače koji koriste vozila sa ugrađenim sustavima za pomoć vozaču (djelomično automatizirano vozilo) na način da vozač ne sjedi na vozačkom sjedalu za vrijeme vožnje, odnosno da vozilo upravlja samostalno te nisu u mogućnosti reagirati u nepredviđenim slučajevima.

Naime, piše MUP, u prometu na cesti su se pojavili vozači koji upravljaju vozilima novije generacije, sa ugrađenim sustavima za pomoć vozaču za upravljanje vozilom bez korištenja upravljača, a koji zlouporabljuju ugrađene sustave tako da tijekom vožnje ne sjede za upravljačem vozila te nisu u mogućnosti reagirati u slučajevima nepredviđenih ili incidentnih situacija. Obzirom kako na ovaj način može doći do prometnih nesreća s najtežim posljedicama ovakva vrsta prekršaja smatra se izrazito teškim prekršajem, počinjenim s izravnom namjerom te se stoga predlaže propisivanje sankcije u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna.

Prijedlog novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama u javnoj će raspravi biti dva mjeseca, nakon čega se može očekivati da će biti upućen u saborsku proceduru.

Tagovi: punionice za električne automobile, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
REKORDI
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
PEKING - Kineski proizvođač električnih vozila BYD lani je zabilježio rekordnih 30 milijardi juana (3,8 milijardi eura) neto dobiti, što je gotovo 81 posto više nego prethodne godine.
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
POTEZI
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
INGOLSTADT - Audi je zaustavio proizvodnju TT-a 10. studenog prošle godine, dok je R8 trebao biti umirovljen ubrzo nakon toga. Međutim, tada se to nije dogodilo.
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
AGONIJA
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
NEW YORK - Fiskerovi pregovori s velikim proizvođačem automobila o potencijalnom dogovoru propali su, rečeno je u ponedjeljak usred rastuće neizvjesnosti za novoosnovano poduzeće koje je prošlog tjedna pauziralo proizvodnju električnih vozila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE