GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hyundai Švicarskoj isporučio prve kamione s gorivim ćelijama

Hyundai Švicarskoj isporučio prve kamione s gorivim ćelijama
EKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2020 / 16:30
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai predstavio je u srijedu kupcima u Švicarskoj sedam kamiona s gorivim ćelijama, od najavljenih ukupno 50 koji bi trebali poduprijeti nastojanja da se emisija štetnih plinova iz komercijalnih vozila na europskim cestama svede na nulu.

U vožnji na dulje relacije kamioni na vodikov pogon imaju prednost pred električnom konkurencijom jer je razmak između 'tankiranja' dulji i ono kraće traje, ističu zagovornici. Široku upotrebu i masovnu proizvodnju koči pak visoka cijena.

Istraživanje savjetodavne tvrtke McKinsey objavljeno u siječnju pokazalo je da bi se 'zeleni' vodik mogao cjenovno izjednačiti s dizelom do 2030. godine, kada se u cijenu uračunaju efikasnost izvora energije i troškovi kamiona do isteka roka upotrebe.

Hyundai je udružio snage sa švicarskim tvrtkama u izgradnji lanca vrijednosti koji obuhvaća proizvodnju 'zelenog' vodika iz hidroenergije, stanice za punjenje i usluge i održavanje kamiona.

Potrošači, među kojima je i lanac supermarketa Migros, unajmit će kamione od Hyundai Hydrogen Mobilityja (HHM) za prijevoz robe diljem zemlje, uz podršku nove vodikove infrastrukture.

Najam će plaćati po pruženoj usluzi koja ne zahtijeva početno ulaganje. Hyundai planira do 2025. na švicarske ceste poslati 1.600 kamiona.

Hyundai i mlada švicarska inovativna kompanija H2 energy osnovali su HHM prošle godine u partnerstvu s Hydrospiderom, zajedničkim projektom H2 energyja, industrijskog proizvođača plina Linde i švicarske elektroprivredne tvrtke Alpiq.

Hyundai planira u Švicarskoj testirati tehnologiju vodikovih ćelija u prijevozu teške robe, rekao je izvršni potpredsjednik i šef odjela za komercijalna vozila u Hyundai Motor Companyju In Cheol Lee.

„Nakon uspješne isporuke prvih kamiona s gorivim ćelijama H2 Xcient ponosno najavljujemo da se planiramo širiti i izvan Europe, na Sjevernu Ameriku i Kinu, gdje već postižemo sjajan napredak“, rekao je.

U Europi će im sljedeći cilj biti Austrija, Njemačka, Nizozemska i Norveška, najavljuju iz južnokorejske tvrtke.

Tagovi: Hyundai, Švicarska, Hydrospider, Linde, Hyundai Hydrogen Mobility, zeleni vodik, kamioni s gorivim ćelijama
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE