GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jaguar Land Rover zbog nedostatka čipova smanjuje proizvodnju u britanskim tvornicama

Jaguar Land Rover zbog nedostatka čipova smanjuje proizvodnju u britanskim tvornicama
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2022 / 15:33
Autor: SEEbiz
LONDON - Jaguar Land Rover (JLR) smanjuje proizvodnju u svojim tvornicama u Solihullu i Halewoodu do proljeća, zbog tekućih problema s nabavom dovoljno računalnih čipova za nova vozila.

Očekuje se da će ova mjera utjecati na proizvodnju modela kao što su Jaguar F-Pace i Land Rover Discovery Sport.

U međuvremenu, JLR će se fokusirati na profitabilnije modele kao što je Range Rover. Proizvodnja ovih automobila porasla je posljednjih mjeseci. JLR-ova tvornica u Nitri, Slovačka, nije pogođena ovom odlukom.

Moderni automobili uvelike se oslanjaju na računalne čipove za kontrolu raznih ugrađenih sustava, od sustava protiv blokiranja kotača i kontrole emisija do satelitske navigacije i zabave u automobilu.

No opskrba iz istočne Azije uvelike je prekinuta nakon pandemije Covida, dok su se proizvođači automobila suočili s intenzivnom konkurencijom za dostupne zalihe iz drugih industrija.

U priopćenju, JLR je rekao da će "nastaviti aktivno upravljati operativnim obrascima naših proizvodnih pogona dok se industrija suočava s tekućim globalnim poremećajem opskrbnog lanca poluvodiča".

"Očekujemo da će se naš učinak nastaviti poboljšavati u drugoj polovici godine, kako novi ugovori s poluvodičkim partnerima stupaju na snagu, što nam omogućuje da izgradimo i isporučimo više vozila našim klijentima", dodaje se.

Proizvodnja automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje je znatno ispod razina viđenih prije pandemije, unatoč povećanju u listopadu, pokazuju brojke Društva proizvođača i trgovaca motorima (SMMT).

Industrija je u listopadu proizvela 69.524 automobila, što je 7,4% više nego godinu dana ranije, ali SMMT je rekao da proizvođači još uvijek pate od "turbulentnih" opskrba komponentama.

"Došlo je do stvarnih nedostataka u opskrbnom lancu, najočitije u poluvodičima, što je dovelo do zaista nestalnih razina proizvodnje", rekao je izvršni direktor SMMT-a Mike Hawes za BBC-jev program Today.

"[Proizvodnja] je porasla u listopadu, ali očekujemo da će biti nestabilna kako napredujemo, posebno kada neki dijelovi dolaze iz Kine."

G. Hawes je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo "nije ni blizu" proizvodnji dovoljno čipova za automobilsku industriju.

"Potrebna su ogromna ulaganja i neke vlade u svijetu ulažu milijarde i milijarde funti kako bi privukle investicije i izgradile nove tvornice (fabrike za proizvodnju poluvodiča).

"Trebali bismo proizvoditi oko milijun automobila godišnje, tako da kada imate oko 1500 čipova po automobilu možete vidjeti koliko su nevjerojatne količine ovih čipova potrebne samo za podršku automobilskoj industriji, a kamoli stvarima poput osobne elektronike."

Tagovi: Jaguar Land Rover, Range Rover
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE