GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japanski Nidec planira gradnju fabrike motora za električna vozila u Novom Sadu

Japanski Nidec planira gradnju fabrike motora za električna vozila u Novom Sadu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2021 / 22:52
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Predstavnici Ministarstva privrede razmenili su u Beogradu Okvirni sporazum sa japanskom grupacijom Nidec Corporation koja planira gradnju fabrike motora za vozila na električni pogon u Novom Sadu, kao i istraživačko-razvojni centar.

Nidec je u februaru ove godine potpisao Okvirni sporazum sa Ministarstvom privrede Srbije i Novim Sadom kojim se obavezao da će realizaciju najavljenog projekta u tom gradu započeti preko dve svoje ćerke kompanije.

Sporazumom se kompanija obavezala na ulaganje od 72,9 miliona evra i zapošljavanje 480 radnika, a predviđeni su i novčani podsticaji države Srbije u ukupnom iznosu od 8,9 miliona evra, kao i mogućnost ostalih vidova podsticaja, poput oslobađanja od poreza na dobit.

Predsednik korporacije Nidec Đun Seki rekao je da kompanija posluje u još 40 zemalja u svetu i da ima više od 120.000 zaposlenih.

„Imamo 20 istraživačkih i razvojnih centara i 28 proizvodnih centara. Razmatramo da proizvodimo i trakcione motore. Ova fabrika će biti najbolja fabrika Nidec grupe na svetu“, rekao je on.

Istakao je da je kompanija dobila izuzetnu podršku Vlade i da će u Srbiji graditi i proizvodni i naučni i razvojni centar.

Plan Nideca je, po njegovim rečima, da u narednih deset godina u Evropu uloži 1,5 milijardi evra, a uglavnom će te investicije biti u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić je, posle razmene Okvirnog sporazuma o izgradnji Nidekove fabrike, u Predsedništvu Srbije, rekao da ta investicija ima veliki značaj za Srbiju.

„Naši ciljevi su da pobedimo pandemiju i da imamo što veći privredni rast, za šta je osnovni stub što više direktnih investicija“, kazao je Vučić i dodao da se nada da će dolazak Nideka doprineti da bude još mnogo više japanskih investicija u Srbiji.

On je zahvalio rukovodstvu Nideka što je izabrao Srbiju za velika ulaganja, u jakoj konkurenciji drugih zemalja, i što je od planiranih ulaganja u Evropi 1,5 milijardi evra, više od polovine biti u Srbiji.

Nidecu će, kako je istako, biti potrebno mnogo više inženjera nego štio ih sada ima u Srbiji.

Nidec je u aprilu ove godine otvorio kancelariju u Novom Sadu koju im je grad privremeno ustupio bez naknade.

Grupacija Nidec posluje u 40 zemalja gde ima oko 340 kompanija koje zapošljavaju 120.000 ljudi, a u 2019. godini je imala prihod od 11,8 milijardi evra.

Tagovi: Nidec Corporation, Aleksnadar Vučić, motori za električna vozila, električni automobili, Novi Sad
PROČITAJ I OVO
Dugotrajne baterije za električne automobile: Znanstvenici s Harvarda napravili veliki iskorak
RJEŠENJA
Dugotrajne baterije za električne automobile: Znanstvenici s Harvarda napravili veliki iskorak
ZAGREB - Dugotrajne baterije s brzim punjenjem ključne su za širenje tržišta električnih vozila, ali današnje litij-ionske baterije ne ispunjavaju ono što je potrebno - preteške su, preskupe i predugo se pune.
Prodaja automobila u Kini rasla trinaesti uzastopni mjesec
AUTO TRŽIŠTE
Prodaja automobila u Kini rasla trinaesti uzastopni mjesec
PEKING - Prodaja automobila u Kini porasla je 8,6 posto u travnju u odnosu na mjesec ranije, što je njihov 13. uzastopni mjesec rasta, izvijestio je Reuters.
Bristol Cars ponovo pokreće proizvodnju
NOVI POČETAK
Bristol Cars ponovo pokreće proizvodnju
BRISTOL - Marka Bristol Cars nastala je kao zasebno odjeljenje nekadašnje avio-kompanije. Na sceni je bila prisutna 75 godina, da bi prošle godine bila ugašena.
Nestašica dijelova blokirat će proizvodnju 3,9 milijuna vozila u 2021.
PROBLEMI
Nestašica dijelova blokirat će proizvodnju 3,9 milijuna vozila u 2021.
BERLIN - Automobilska industrija neće moći dovršiti proizvodnju oko 3,9 milijuna vozila planiranih za ovu godinu zbog uskih grla u opskrbi ključnim elektroničkim dijelovima, utvrdila je njemačka konzultantska kuća Alix Partners.
Električni MINI cabrio stiže 2025.
NAJAVE
Električni MINI cabrio stiže 2025.
LONDON - Šef MINI-ja Bernd Korber je potvrdio da će sljedeća generacija donijeti potpuno električni kabriolet koji će svoje mjesto naći uz supermini MINI Electric.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE