GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ključni savjeti za sigurnu kupnju rabljenog automobila

Ključni savjeti za sigurnu kupnju rabljenog automobila
SAVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2020 / 10:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kupnja rabljenog auta može biti priličan izazov. Koji auto kupiti, kako znati da nema skrivenih problema, što ako mi prodavatelj ne kaže sve informacije, samo su neka od pitanja koja vas kao potencijalnog kupca polovnog auta mogu mučiti. S punim pravom.

Zato vam donosimo pet ključnih savjeta za sigurnu kupnju rabljenog automobila.

Provjerite ponudu na tržištu prema svojim potrebama

U prve dvije godine automobil izgubi između 35% i 40% svoje tržišne vrijednosti pa je logično da se kupci odlučuju na kupnju polovnog auta više nego novog automobila niže klase. Tržište je puno polovnih automobila u različitim stanjima. Zato je važno da si uzmete vremena i istražite opcije koje Vam se nude.

Upoznajte se s cijenama, modelima i troškovima koji idu uz kupnju rabljenog auta. Cijena manjih vozila prilikom kupnje može biti veća od cijene većih automobila zato što tijekom vremena imaju manju potrošnju i davanja. No ako vam treba veći automobil, prilikom kupnje svakako imajte na umu porez na motorna vozila, potrošnju i daljnja ulaganja koja ćete imati.

Osim troškova samog automobila, ovisno o tome kupujete li od pravne ili fizičke osobe, provjerite plaćate li prijepis na ime kupca, registraciju i/ili tehnički pregled te koliki su troškovi osiguranja kako biste znali rasporediti svoje financije.

Pronađite što više informacija o automobilu

Kada kupujemo bilo kakvu veću stvar, normalno je da želimo znati što više i biti sigurni u svoju kupnju kako ne bismo završili s „mačkom u vreći”. Ista je stvar i s kupnjom rabljenog automobila. Tu nam može pomoći povijest automobila s detaljnim informacijama.

Provjera povijesti automobila važna je kako biste znali što kupujete i u kakvom je stanju zapravo automobil. Od višestrukih vlasnika, zapisa o krađi i izvješća o prikrivenim oštećenjima do mogućeg prepravljanja kilometara i povijesti servisiranja vozila. Što više informacija znate, to ćete moći donijeti bolju i informiraniju odluku.

Jedan od načina da provjerite povijest željenoga automobila i olakšate si kupnju polovnog auta jest platforma carVertical. Jednostavno upišite registracijsku oznaku ili VIN broj (broj šasije) i zatražite podatke o vozilu.

VIN broj sadrži jedinstveni niz od 17 brojki i slova i sadrži cjelovitu identifikaciju automobila. Poznat je još i kao automobilski otisak prsta jer je jedinstven za svaki automobil i može nam biti od velike koristi. Ako vam prodavač ne želi dati broj šasije za provjeru ili on nije isti na svim mjestima u automobilu, to je znak za uzbunu.

Detaljno i pregledno izvješće svakako će biti dobar alat u odluci o vašem budućem limenom ljubimcu.

Obratite pažnju na stanje potrošnih dijelova i vanjski izgled automobila

Pri kupnji rabljenog auta pripazite na stanje potrošnih dijelova. Istrošenost dijelova kao što su gume ili kočnice može nam dati dosta informacija o tome kako se i u kojim uvjetima automobil koristio. Često kada kupujete automobil od fizičke osobe, vlasnik ne želi dodatno ulaganje u vozilo koje će i tako prodati pa potrošni dijelovi mogu biti u dosta lošem stanju.

Iako stupanj potrošenosti guma ili kočnica nije znak kvara, svakako je nešto što trebate uzeti u obzir prilikom dogovora o cijeni kako ne biste odmah imali i nepredviđeni trošak.

Kada odlučujemo o tome koji auto kupiti, često nas namami prekrasan izgled svježe obojenog automobila. No svježi lak sa sobom može nositi skrivena oštećenja od sudara ili hrđu. Zato je bolje kupiti automobil s originalnom bojom i manjim oštećenjima nego onaj za koji ne znate što krije ispod novog sloja laka.

Još jedna korisna informacija koja vam može pomoći pri pregledu vozila odnosi se na stakla. Ako stakla na automobilu nemaju oznaku proizvođača i nisu sva iz iste godine, znači da su u nekom trenutku promijenjena, što može ukazivati na teže oštećenje vozila.

Provjerite prodavača

Ako se radi o kupnji polovnog auta od fizičke osobe, ovaj ćete korak vjerojatno morati preskočiti. No ako se radi o salonu automobila, do informacija o prodavaču je jednostavno doći.

Kupnja rabljenog auta od provjerenog prodavača sa sobom nosi određenu sigurnost. Osim što se možete raspitati kod obitelji, prijatelja i poznanika, upotrijebite modernu tehnologiju i guglajte. Na forumima i u grupama na društvenim mrežama možete saznati više informacija o iskustvu drugih kupaca, postaviti dodatna pitanja ili pokrenuti temu o određenom prodavaču. Iskoristite to u svoju korist.

Veliki broj salona doista vodi brigu o kvaliteti automobila koji prodaju, no zapamtite da im je cilj uvijek profit.

Probna vožnja

Nikada se ne upuštajte u kupnju rabljenog auta bez probne vožnje. U vožnji možete čuti i osjetiti stvari koje bi vam inače vjerojatno promaknule. Kako zvuči motor, kakvo je ubrzanje, kako se auto ponaša pri kočenju, kako leži u zavoju, čuje li se nekakva buka… Isto tako provjerite radi li sve na instrumentalnoj ploči i drži li volan smjer na ravnoj cesti.

Preporuka je stručnjaka da probna vožnja traje najmanje 20-ak minuta.

Ako ste potpuni laik, bilo bi dobro da sa sobom povedete osobu od povjerenja koja se više razumije u automobile. Najbolje bi bilo kada bi to bio majstor, no nemaju svi tu mogućnost.

Tko god bio, dodatni par očiju i objektivnost će vam svakako dobro doći.

Kupnja rabljenog auta velika je investicija. Bez obzira na to radi li se o obiteljskom, sportskom ili možda službenom vozilu, vjerojatno će vas služiti nekoliko godina. Zato nemojte brzati, saznajte što više možete o automobilu i budite strpljivi.

I ako je cijena u početku nešto viša, dugoročno se možete poštedjeti muka i velikih financijskih izdataka. Uz dobru pripremu, pola je posla već napravljeno!

Želimo vam sigurnu i ugodnu vožnju u vašem novom automobilu.

Tagovi: carVertical, savjeti za kupnju rabljenog automobila, rabljeni automobili
PROČITAJ I OVO
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE