GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kolaps ruskog tržišta automobila

Kolaps ruskog tržišta automobila
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2022 / 13:20
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Rat u Ukrajini doveo je do velikih poremećaja diljem svijeta, no utjecaj tog sukoba najvidljiviji je na ruskom tržištu. Cijene automobila u ožujku su skočile 40 posto, a brojni proizvođači poput Toyote i Volkswagena obustavili su proizvodnju u zemlji.

Prodaja novih automobila u Rusiji naglo je pala prošlog mjeseca jer su sankcije uzrokovale deprecijaciju rublje, a mnoge automobilske tvrtke pridružile su se bojkotu zemlje, što je dovelo do manjeg izbora pri kupnji.

Prema riječima Svetlane Vinogradove, izvršne direktorice tvrtke Rolf, koja

je najveći ruski trgovac automobilima, prodaja je prošlog mjeseca bila 60% manja u odnosu na veljaču. Ona smatra da će do sredine ove godine prodaja toliko pasti da će Rusija biti na razini Španjolske koja ima tri puta manje stanovnika.

Jedan od razloga naglog pada tržišta automobila je činjenica da su se kupci prebacili na osnovne stvari u iščekivanju recesije koju je donio rat. Zbog manjeg broja dostupnih automobila cijene su im skočile u prosjeku za 40%.

Ruska vlada traži način kako potaknuti domaću proizvodnju, a AvtoVAZ je pronašao rješenje za Ladu eliminirajući potrebnu elektroniku koja dolazi iz uvoza. Automobile koji dolaze iz Europe i Japana mogli bi zamijeniti modeli iz Kine i Indije, smatra Anton Shaparin, potpredsjednik Nacionalne automobilske unije.

„Mnogi kažu da naši prijatelji iz Kine neće napustiti naše tržište. Naravno da neće, jer će pomusti do zadnjeg rublja”, rekao je Šaparin te istaknuo da su cijene automobila Haval koje proizvodi kineski Great Wall Motor u Rusiji skočile za 50 posto od početka rata u Ukrajini.

Za razliku od njih, mnogi proizvođači poput Forda i Honde više ne isporučuju vozila i rezervne dijelove u Rusiju. Renault je obustavio proizvodnju, a budući da je Rusija njihovo drugo najveće tržište, očekuje se pad vrijednosti njihove tvrtke.

U problemu su se našli i domaći proizvođači, koji uvelike ovise o komponentama iz inozemstva, pa je AvtoVAZ ove godine već tri puta povisio cijene.

Federalni zavod za statistiku Rusije prošlog je tjedna objavio da je cijena stranih automobila od početka godine skočila za 29 posto.

Zbog visokih cijena, ali i malog broja dostupnih automobila, dio Rusa okrenuo se susjednim tržištima koja su im još uvijek otvorena.

Zastupnik Volkswagen automobila u kazahstanskom gradu Kostanayu, koji se nalazi oko 180 kilometara od granice s Rusijom, rekao je da je 10 posto automobila prodano Rusima, dok je prošle godine taj broj iznosio samo 1%.

I prije ove krize Rusija se borila s nedostatkom novih automobila zbog problema u lancu opskrbe i nedostatka mikročipova koji su pogodili svjetsku automobilsku industriju. Prošle godine prodaja je bila dvostruko manja nego 2012., kada je prodaja dosegla vrhunac prije stagnacije gospodarstva 2014. i ruske aneksije Krima.

Prema ruskim stručnjacima, tako loša prodaja nije zabilježena u posljednjih 15 godina, a ako Europa nastavi s bojkotom, očekuje se da će najveći dobitnik biti Kina. Međutim, očekuje se daljnji pad prodaje.

Tagovi: rusko tržište automobila, Toyota, Volkswagen, Renault, Ford, AvtoVAZ
PROČITAJ I OVO
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
BOLJE PROGNOZE
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
DETROIT - General Motors (GM) zadržao je zamah dobiti sa snažnim rezultatima u prvom tromjesečju što je dovelo do toga da je proizvođač automobila poboljšao svoje smjernice za cijelu godinu.
Renault godinu započeo s većim prihodima
BLAGI RAST
Renault godinu započeo s većim prihodima
PARIZ - Francuska automobilska grupa Renault, u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježila 11,7 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 1,8 posto više nego u istom razdoblju lani.
Sve manje dizelaša na europskim cestama
TRENDOVI
Sve manje dizelaša na europskim cestama
BRUXELLES - U ožujku je tržišni udio električnih vozila pao s 13,9 posto u 2023. na 13 posto. Tržišni udio prodanih hibridnih i plug-in hibridnih vozila porastao je s 24,4 na 29 posto.
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
PAD
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
NEW YORK - Dionice Tesle pale su sedmi dan zaredom, dosegnuvši najnižu razinu od siječnja 2023., budući da su daljnja sniženja cijena tijekom vikenda povećala zabrinutost zbog objavljivanja izvješća o zaradi za prvo tromjesečje tvrtke u utorak.
Što donosi nova EU regulativa cyber sigurnosti za automobile?
REGULATIVA
Što donosi nova EU regulativa cyber sigurnosti za automobile?
BERLIN - Na ljeto u Europskoj uniji stupaju na snagu novi propisi o kibernetičkoj sigurnosti automobila. Više proizvođača zato obustavlja proizvodnju nekih modela. Preskupo bi bilo prilagoditi ih novim pravilima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE