GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kragujevac: Radnici Fiata još na plaćenom odsustvu, čekaju novi model

Kragujevac: Radnici Fiata još na plaćenom odsustvu, čekaju novi model
NEIZVESNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2020 / 21:40
Autor: SEEbiz / Tanjug
KRAGUJEVAC - Radnicima kragujevačke fabrike Fiat Chrysler automobili produženo je plaćeno odsustvo do 3. jula, a radnici se nadaju da će uskoro početi proizvodnja novog modela - Giardiniera.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u kragujevačkom Fijatu Zoran Stanić rekao je Tanjugu da bi 3. jula trebalo na posao da se vrati nešto manje od 2.000 radnika, ali i da imaju neku najavu da će raditi samo nedelju dana i da će onda "opet na odmor".

Radnici su od marta na plaćenom odsustvu i primaju 65 odsto plate.

Stanić kaže da je pre izbijanja epidemije korona virusa bilo najavljeno da će ove godine u fabrici u Kragujevcu raditi samo dva meseca, dok su prošle godine imali 95 radnih dana, što je bilo u skladu sa zahtevima tržišta.

"Mi već osam godina proizvodimo isti model - 500 L, tako da je normalno da se manje radi kada je fabrika na kraju ciklusa proizvodnje jednog modela", naveo je Stanić.

Dodaje da radnici čekaju pokretanje proizvodnje novog modela u fabrici i da nemaju nikakve zvanične informacije, osim što su mogli da saznaju iz italijanskih medija da bi taj novi model mogao da bude Giardiniera (produžena verzija Fiata 500).

Stanić kaže da se ranije pričalo i da bi u Kragujevcu mogla da se proizvodi produžena panda.

Dodaje da ima nekih nagoveštaja da će se u Kragujevcu proizvoditi model 500 L samo na električni pogon.

Upitan da prokomentariše to što je Fiat u Srbiji ponudio tržištu modele 500 i pandu na hibridni pogon, on je rekao da se ti modeli još ne sklapaju u Kragujevcu i da će to verovatno uskoro početi, pošto nisu potebne velike prepravke tih automobila na klasičan pogon.

Stanić ističe da radnici redovno primaju plate i da fabrika nije u problemima.

Kada je reč o rentabilnosti fabrike, on očekuje da će se u Kragujevcu uskoro praviti novi model i da će Fijat još ostati u našoj zemlji, s obzirom da se u njoj izdvaja za plate manje od dva odsto ukupnih troškova, dok je u nekim drugim zemljama to mnogo više.

"Mislimo da nećemo biti ugroženi ovom situacijom izazvanom pandemijom korona virusa", dodao je Stanić.

Inače, Italija je donela uredbu kojom se italijanskoj jedinici Fiat Chryslera odobravaju državne garancije za kredit u iznosu od 6,3 milijarde evra (7,1 milijardi dolara), preneo je Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

Italijanski revizorski sud je doneo takvu odluku na kraju dugotrajnog postupka u kojem je osporavano odobravanje kreditnih garancija.

Odobrenje suda usledilo je nakon prethodne saglasnosti Ministarstva ekonomije.

Kredit će italijanskoj diviziji FCA odobriti banka Intesa Sanpaolo, koja je prihvatila državne garancije pri čemu će se 80 odsto iznosa kredita obezbediti preko izvozno-kreditne agencije SACE.

Zahtev Fiata za dobijanje državne podrške izazvao je kontroverze, jer FCA radi na spajanju sa francuskim rivalom Peugeot Citroenom a pri tome je holding italijansko-američkog proizvođača automobila registrovan u Holandiji.

Tagovi: Fiat Chrysler automobili Srbija, Fiat Giardiniera, Fiat 500L, Fiat, Intesa Sanpaolo, PSA Peugeot Citroen, Zoran Stanić
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE