GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kupcima Volkswagena u SAD-u hakeri ukrali privatne podatke

Kupcima Volkswagena u SAD-u hakeri ukrali privatne podatke
HAKERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2021 / 09:00
Autor: SEEbiz/Bug.hr
NEWYORK - Preko 3 milijuna ljudi u SAD-u i nekoliko desetaka tisuća klijenata iz Kanade postali su žrtve krađe podataka koju su hakeri proveli kompromitirajući sustave jednog vanjskog dobavljača Volkswagen grupe. Pogreška je bila u tome što ih je spomenuti kompromitirani partner VW Grupe čuvao u nezaštićenom dokumentu.

Volkswagen grupa potvrdila je ovoga vikenda kako je njihova podružnica u SAD-u bila žrtvom krađe privatnih podataka svojih kupaca. Nepoznati su hakeri, naime, napali jednog njihovog vanjskog dobavljača te iz njihovih sustava ukrali privatne podatke više od 3,2 milijuna ljudi. Riječ je o podacima koji uključuju imena, telefonske brojeve, e-mail i fizičke adrese, a u određenom broju slučajeva VIN brojeve njihovih automobila, kao i brojeve vozačkih dozvola i (u SAD-u pogotovo osjetljive) brojeve socijalnog osiguranja.

Ukradeni podaci tiču se kupaca Volkswagenovih i Audijevih vozila, te onih koji su s tim tvrtkama samo kontaktirali raspitujući se o mogućoj kupnji. Volkswagen je već kontaktirao oko 90 tisuća svojih klijenata kojima su ukradeni najosjetljiviji podaci te im ponudio pomoć u zaštiti.
Podaci kojima su kibernetički kriminalci uspjeli pristupiti prikupljani su od 2014. do 2019. godine, a pohranjivani su iz marketinških razloga.Krađa se dogodila u razdoblju između kolovoza 2019. i svibnja 2021. godine, a osim iz SAD-a, kompromitirano je i nekoliko desetaka tisuća klijenata iz Kanade.

Kompanija nije objavila o kojem se dobavljaču određenih usluga radi. Poručili su tek svima da, kao i inače, iznimnu pozornost pridaju bilo kakvoj sumnjivoj elektroničkoj pošti i drugim komunikacijama u kojima ih se traži podatke o njima samima ili o njihovim vozilima. Upravo kontaktiranje u pokušaju "pecanja" dodatnih privatnih podataka je ono što napadači s ukradenim kontakt podacima mogu učiniti, ne bi li se domogli pristupa korisničkim računima i financijskim sredstvima žrtava.

Tagovi: volkswagen, audi, hakeri, privatni podaci, autoindustrija
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE