GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kupujete li zimske ili cjelogodišnje gume? Evo što kažu potrošači u Hrvatskoj i Sloveniji

Kupujete li zimske ili cjelogodišnje gume? Evo što kažu potrošači u Hrvatskoj i Sloveniji
GUME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2021 / 09:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Već smo poprilično zakoračili u jesen i jedna od obveza koja nas uskoro svih očekuje je zamjena guma na automobilima. Osim same zamjene, izgleda da se veliki broj potrošača ove godine odlučuje i na kupnju novog seta zimskih guma.

Vidimo nevjerojatan porast potražnje za zimskim gumama, koja je ovog rujna, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, porasla za dobrih 50 %, kažu podaci portala Jeftinije.hr.

U međuvremenu, u Sloveniji primjećujemo pad zanimanja za zimskim gumama od 7 % u odnosu na prošlu godinu. Razlog se krije u povećanom zanimanju za cjelogodišnje gume za kojima je potražnja ove godine narasla za 10 % u odnosu na prošlogodišnju. I u Hrvatskoj cjelogodišnje gume dobivaju na popularnosti, potražnja za cjelogodišnjim gumama je ovog rujna porasla za čak 61 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ako vas usporedni pregled godišnje potražnje nije uvjerio da se bližimo vrhuncu sezone potraživanja za zimskim gumama, to će sigurno napraviti pregled tjedne potražnje; u Sloveniji se potražnja za zimskim gumama u prvom tjednu listopada povećala za malo više od 50 % u odnosu na tjedan ranije dok je na hrvatskom tržištu potražnja porasla za 34 %.

Vrijedno je to upozorenje web trgovcima da je krajnje vrijeme da istaknu svoje ponude na svim važnim kanalima prodaje, a potrošačima isplativ podsjetnik da kupnju novog seta zimskih guma obave upravo u trenutku kada je na tržištu kompetitivna ponuda većeg broja trgovaca i bogat izbor različitih proizvođača i modela.

Što oblikuje razliku u potražnji cjelogodišnjih i zimskih guma?

Prilikom kupnje automobilskih guma jasno se može prepoznati poveznica između potražnje i vremenskih uvjeta. Upravo su potonji često bili okidači koji bi upozorili potencijalne kupce na obaveznu zamjenu guma na njihovim limenim ljubimcima i tako ih dodatno potaknuli na kupnju.

Upravo u tome vidimo i povećani razlog potražnje za cjelogodišnjim gumama ove sezone. Zime su sve blaže što istiskuje potrebu za punokrvnim zimskim gumama, cjelogodišnje su gume potrošačima daleko povoljnija opcija jer s njima nema troškova montaže niti eventualnih troškova povezanih sa skladištenjem drugog seta guma.

Još je jedan važan faktor kojeg ne treba zanemariti, a to su redoviti testovi novih modela automobilskih guma koje upravo u ovo vrijeme početaka povećane potražnje objavljuju hrvatski i europski autoklubovi.

Novi je HAK-ov test zimskih guma već izašao, a s obzirom na podatke iz rujna ove godine, možemo očekivati da nam pravi vrhunac potražnje za zimskim gumama tek slijedi u listopadu i studenom.

Pandemija je ostavila traga i na tržištu prodaje automobilskih guma

Velika razlika u potražnji u usporedbi s prošlom godinom, otkriva još jednu od posljedica pandemije – prošle je godine zimska sezona zamjene automobilskih guma prošla gotovo neprimijećeno na vrhuncu drugog kompletnog lockdowna što je utjecalo na korjenitu promjenu trenda kupnje zimskih guma.

Ta je nepredvidljiva situacija dovela do trenda racionalizacije kupovine koja je bila najprimjetnija u odgođenim kupovinama proizvoda trajne vrijednosti. Ali, ako smo išta uspjeli naučiti promatranjem navika kupaca u vrijeme pandemije to je činjenica da se i trendovi kupovine i ponašanje potrošača podjednako brzo transformiraju i prilagođavaju novonastalim situacijama.

Tako je očito i s trendom kupnje zimskih guma – odgođene kupnje brzo se pretvaraju u kupovine „unaprijed“ kojima se oprezni potrošači, svjesni eventualnih nesigurnosti, žele unaprijed osigurati.

Tagovi: zimske gume, ljetne gume, cjelogodišnje gume
PROČITAJ I OVO
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE