GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mercedes-Benz predstavio novu S-Klasu (VIDEO)

Mercedes-Benz predstavio novu S-Klasu (VIDEO)
LUKSUZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2020 / 08:16
Autor: SEEbiz / Klix.ba
STUTTGART - Mercedes-Benz predstavio je jučer novu S-Klasu koja slijedi dugu tradiciju koja se proteže sve do začetka Mercedes marke, početkom 20. stoljeća.

Svaki model je presudno uticao na automobilski inženjering svoje ere. Mnogo prije službene oznake S-Klase, modeli u poslovnoj i luksuznoj klasi bili su glavni element portfolija kompanije sa sjedištem u Stuttgartu i uvijek su bili sinonim za luksuz, udobnost, sigurnost i moderan način života. Kontinuirano porijeklo S-Klase započinje modelom 220 (V 187) iz 1951. godine, a oznaka "S-Klasa" zvanično je uvedena sa serijom 116 iz 1972. godine.

Nova generacije S-Klase dolazi kao oličenje automobila koji postavlja mjerila tehnologije, luksuza, ugodnosti i dizajna. Mercedes prije svega ističe drugu generaciju MBUX sistema (Mercedes-Benz User Experience) koji debitira u novoj S-Klasi. Još jedna prekretnica je interface između vozača, putnika i vozila: s do pet ekrana u vozilu, neki sa OLED tehnologijom. Pritiskom na dugme, novi 3D ekran upravljačkog programa po prvi put omogućava prostornu percepciju scene sa stvarnim 3D efektom. Jednako impresivna karakteristika je veliki head-up display sa sadržajem proširene stvarnosti (augmented reality). Na primjer, prilikom kretanja, animirane strelice za isključenje se virtualno i precizno projektiraju na kolovoznu traku.

Koristeći kamere na gornjoj kontrolnoj ploči i algoritme za učenje, MBUX Interior Assist prepoznaje i predviđa namjere putnika. To čini tumačenjem pravaca glave, pokreta ruku i govora tijela, a odgovara odgovarajućim funkcijama vozila. Na primjer, ako vozač pogleda preko ramena prema zadnjem staklu, Interior Assist automatski otvara zavjesu zadnjeg prozora.

Aktivno ambijentalno osvjetljenje (opcijski dostupno) dopunjuje ambijentalno osvjetljenje (standardna oprema) dodatnim slojem svjetlosti. Sa oko 250 LED svjetala, aktivno ambijentalno osvjetljenje je intergisano u sistem pomoći pri vožnji, i može vizuelno da pojača njegova upozorenja. Dodatno, moguće su povratne informacije kada se, na primjer, koristi sistem za kontrolu klime ili 'Hey Mercedes' glasovni asistent.

Najnovija generacija paketa pomoći pri vožnji (Driving Assistance Package) ima nove i brojne unaprijeđene funkcije. Jedan primjer je pametno poštovanje ograničenja brzine. Novi prikaz pomoći na ekranu vozača jasno prikazuje preko cijelog ekrana princip rada sistema pomoći u vožnji.

Tokom jakih frontalnih sudara, zadnji zračni jastuk (opcijski dosupan za S-Klasu s dužim međuosovinskim razmakom) može znatno smanjiti opterećenje koje djeluje na područje glave i vrata putnika na zadnjim sjedištima. Prednji zračni jastuk sa zadnje strane sjedišta postavlja se posebeno nježno zahvaljujući svojoj inovativnoj konstrukciji koja koristi cjevastu strukturu.

Zahvaljujući upravljanju zadnjom osovinom (opcijski), S-Klasa je upravljiva kao i kompaktni automobil u gradu. Ugao upravljanja na zadnjoj osovini je do deset stepeni. Krug zaokreta smanjen je do dva metra.

Više od 50 elektronskih komponenti u novoj S-Klasi može se ažurirati novim softverom bežičnim putem (“over-the-air” OTA). Tu spada čitav infotament sistem MBUX, display vozača i MULTILED i DIGITAL LIGHT sistemi osvjetljenja. Ova tehnologija štedi vrijeme kupaca, jer on/ona ne mora da posjeti servis u tu svrhu. Pored toga, vozilo ostaje ažurirano i opremljeno najnovijim funkcijama tokom svog životnog vijeka. Eksplicitan pristanak kupaca je uvijek preduvjet za OTA ažuriranja.

Da bi se postigao zvuk motora koji se u unutrašnjosti doživljava prefinjeno i nenametljivo, izolacija zaštitnog zida proširena je na bočna područja A-stubova i na pod. Mercedes-Benz također prvi put koristi akustičnu pjenu u određenim dijelovima karoserije.

Šestocilindrični redni benzinski i dizel motori u različitim izlaznim snagama su prve varijante motora za novu S-Klasu. V8 motor sa integriranim pokretačkim generatorom (ISG) i ugrađenim električnim sistemom od 48 volti bit će dostupan uskoro. Plug-in hibrid s potpuno električnim dometom od oko 100 kilometara slijedi 2021. godine.

Tagovi: Mercedes-Benz, S Klasa, Mercedes, Daimler
PROČITAJ I OVO
Sve manje dizelaša na europskim cestama
TRENDOVI
Sve manje dizelaša na europskim cestama
BRUXELLES - U ožujku je tržišni udio električnih vozila pao s 13,9 posto u 2023. na 13 posto. Tržišni udio prodanih hibridnih i plug-in hibridnih vozila porastao je s 24,4 na 29 posto.
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
PAD
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
NEW YORK - Dionice Tesle pale su sedmi dan zaredom, dosegnuvši najnižu razinu od siječnja 2023., budući da su daljnja sniženja cijena tijekom vikenda povećala zabrinutost zbog objavljivanja izvješća o zaradi za prvo tromjesečje tvrtke u utorak.
Što donosi nova EU regulativa cyber sigurnosti za automobile?
REGULATIVA
Što donosi nova EU regulativa cyber sigurnosti za automobile?
BERLIN - Na ljeto u Europskoj uniji stupaju na snagu novi propisi o kibernetičkoj sigurnosti automobila. Više proizvođača zato obustavlja proizvodnju nekih modela. Preskupo bi bilo prilagoditi ih novim pravilima.
Bavarski premijer: Opozvati zabranu motora s unutarnjim izgaranjem
STAVOVI
Bavarski premijer: Opozvati zabranu motora s unutarnjim izgaranjem
MUNCHEN - Bavarski premijer Markus Söder ponovno je pozvao na povlačenje zabrane ispuštanja CO2 iz automobila u cijeloj EU od 2035. uoči izbora za Europski parlament u lipnju.
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
INVESTICIJE
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
BARCELONA - Chery je potpisao ugovor s katalonskom tvrtkom Ebro-EV Motors koji predstavlja investiciju od 400 milijuna eura u Zona Franca (Barcelona).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE