GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mercedes: Kupci više ne mogu naručivati popularan model automobila

Mercedes: Kupci više ne mogu naručivati popularan model automobila
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2022 / 20:56
Autor: SEEbiz
STUTTGART - Njemački proizvođač luksuznih automobila Mercedes-Benz AG se u velikoj mjeri oslanja na električne automobile poput vodećeg modela EQS i luksuzne limuzine poput S-klase.

No, posebno je popularan model koji nije niti električni automobil niti limuzina, već veliko terensko vozilo. Potražnja za Mercedesom G-klase toliko je velika u cijelom svijetu da je tvrtka kojoj je sjedište u Stuttgartu stopirala narudžbe za taj model automobila, odnosno ne može ga se više naručiti najmanje do 2024.godine – doznaje Handelsblatt, a prenosi Fenix magazin.

Iako su SUV-ovi dizajnirani za off-road vožnju, velika, teška vozila postaju sve popularnija, osobito u gradovima. Mercedes-Benz AG ima toliko narudžbi za G-klasu, koju proizvođač automobila s trokrakom zvijezdom proizvodi od 1979. godine, da je prisiljen na radikalan korak. Sukladno tome, kupci od sredine siječnja nisu mogli naručiti terensko vozilo. Obrada narudžbi koje su već primljene trajat će najmanje do 2024. godine, rekao je proizvođač automobila.

Činjenica da je G-Klasa toliko popularna među kupcima Mercedes-Benza u suprotnosti je s deklariranom strategijom e-automobila grupe. Od 2030. nadalje, Mercedes-Benz AG želi samo proizvoditi vozila na baterije i tako odgovara na sve veći politički pritisak za proizvodnju bez emisija. Iako G-Klasa ima vrlo učinkovit dizelski motor, i dalje troši oko jedanaest litara na stotinu kilometara, prenosi Handelsblatt. Dok je terensko vozilo trn u oku ekolozima, model je očito osobito popularan među kupcima.

Mercedes-Benz AG je potvrdio ogromnu potražnju za G-klasom, kao i zamrzavanje narudžbi koje je nametnuto kupcima.

– Vrlo smo zadovoljni zbog kontinuirane velike potražnje za G-klasom. Stalno rastući broj narudžbi u cijelom svijetu znači da je naš trenutni obujam proizvodnje iscrpljen i da nažalost za sada ne možemo prihvatiti daljnje narudžbe kupaca u Njemačkoj. Ali čak i kupci čije su narudžbe još uvijek prihvaćene moraju dugo čekati vrijeme za isporuku G-klase. Rok isporuke je trenutno do dvije godine – poručuju iz Mercedes-Benza AG.

Kada je predstavljeno terensko vozilo Mercedes-Benz, koje se oduvijek proizvodilo u Grazu, u Austriji, model je još uvijek pripadao kategoriji nišnog automobila. U međuvremenu je vozilo teško oko 2,5 tone s cijenom većom od 100.000 eura postalo luksuzni simbol Stuttgarta. G-Klasa tako barem odgovara Mercedesovoj deklariranoj strategiji da se u budućnosti želi još više usredotočiti na luksuz. Kako prenosi Handelsblatt, najavljena je i potpuno električna verzija automobila. Kao dio strategije e-automobila, tvrtka sa sjedištem u Stuttgartu također želi pretvoriti jedan od najprofitabilnijih modela u električno doba.

Budući da je potražnja za G-klasom kontinuirano rasla i dosegla vrhunac svih vremena s gotovo 42.000 prodanih automobila 2021., Mercedes-Benz je značajno proširio svoje proizvodne kapacitete. Prema grupi, potražnja za G-klasom daleko premašuje godišnji proizvodni kapacitet. Još nije jasno kada će se ponovno moći naručiti terensko vozilo, prenosi Fenix magazin.

Tagovi: Mercedes EQB, Mercedes, Daimler
PROČITAJ I OVO
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE