GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mercedes napušta Rusiju

Mercedes napušta Rusiju
ODLAZAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2022 / 19:19
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Njemački proizvođač luksuznih automobila Mercedes-Benz u srijedu je priopćio da će se povući s ruskog tržišta i prodati udjele u podružnicama za industrijske i financijske usluge ruskom lancu autosalona Avtodomu.

Predstavljajući rezultate za treće tromjesečje, financijski direktor Mercedesa Harald Wilhelm rekao je da transakcije ne bi trebale značajno utjecati na profitabilnost i financijsku poziciju grupe, povrh već najavljenih otpisa u prethodnim kvartalima.

"Konačni završetak transakcije ovisi o odobrenju regulatora i provedbi ugovorom utanačenih uvjeta", dodao je Wilhelm.

Japanski Nissan uknjižio je u listopadu gubitak od 687 milijuna dolara u prodaji ruskog poslovanja državnoj tvrtki za jedan euro. Za sličan potez odlučio se i Renault, koji je prodao većinski udio u ruskom Avtovazu za jednu rublju.

I Nissan i Renault uključili su u ugovore o prodaji i klauzulu o mogućnosti otkupa u roku od šest godina. Ruski dnevnik Vedomosti citirao je izvor koji kaže da je slična klauzula možda uključena i u ugovor s Mercedesom.

Glasnogovornik njemačke kompanije rekao je da planirana transakcija neće utjecati na 15 posto Mercedesovog udjela u ruskom proizvođaču kamiona Kamazu koji će do kraja godine biti prenesen na Daimler Truck.

Avtodom je priopćio da će odabrati tehnološkog partnera koji će nastaviti upravljati proizvodnim pogonima u industrijskoj zoni Esipovo sjeverozapadno od Moskve, gdje Mercedes-Benz ima proizvodni pogon.

Kompanija je proizvodnju u Rusiji obustavila početkom ožujka.

Udruga europskih kompanija u Rusiji AEB priopćila je da je od siječnja do rujna u Rusiji prodano 9.558 Mercedesovih vozila, za 72,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Mercedesovi rezultati za treće tromjesečje pokazuju 19-postotni skok prihoda, na 37,7 milijardi eura. Kompanija je u razdoblju od srpnja do rujna prodala nešto više od 530 tisuća automobila, za 38 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Tagovi: Mercedes, Rusija, Avtodom
PROČITAJ I OVO
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
POTONUĆE
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
SAN FRANCISCO - Dionice Tesla pale su za više od 1% u pretprodaji u ponedjeljak zbog medijskih izvješća da će proizvođač automobila otpustiti više od 10% svoje globalne radne snage.
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
PROTIVLJENJE
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
BERLIN - Njemački proizvođači automobila protive se mogućim europskim kaznenim carinama na uvoz električnih automobila iz Kine.
German carmakers oppose punitive tariffs on Chinese e-cars
OPPOSITION
German carmakers oppose punitive tariffs on Chinese e-cars
BERLIN - German car manufacturers are against the possible European punitive tariffs on the import of electric cars from China.
Mercedes-Benz povukao 341.000 vozila zbog opasnosti od požara
POVLAČENJE
Mercedes-Benz povukao 341.000 vozila zbog opasnosti od požara
LJUBLJANA - Njemački proizvođač automobila i kamiona Mercedes-Benz opozvao je 341.000 vozila modela GLE i GLS, proizvedenih od 2017. do 2023. godine, zbog opasnosti od požara. Opoziv se odnosi i na 109 njihovih vozila u Sloveniji.
Stellantis na meti kritika talijanske vlade
KRITIKE
Stellantis na meti kritika talijanske vlade
MILANO - Stellantis je odlukom o proizvodnji prvog potpuno električnog Alfa Romea u inozemstvu prekršio talijanske zakone, ustvrdio je ministar industrije Adolfo Urso.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE