GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mercedesu prijeti zabrana prodaje na njemačkom tržištu

Mercedesu prijeti zabrana prodaje na njemačkom tržištu
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2020 / 10:20
Autor: Siniša Malus
FRANKFURT - Finska telekomunikacijska kompanija Nokia pobijedila je u patentnom sporu s njemačkim proizvođačem automobila Daimler. Zbog toga može postići zabranu prodaje automobila Mercedes-Benz u Njemačkoj.

Okružni sud u Mannheimu 18. kolovoza presudio je u korist Finaca u slučaju Nokia protiv Daimlera - u vezi s korištenjem telekomunikacijskih tehnologija od strane finske tvrtke u automobilima Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz prekršio je pravila za upotrebu patenata instalirajući Nokijine mobilne tehnologije u svoja vozila bez odobrenja finske tvrtke.

Daimler se ne slaže s odlukom suda i planira žalbu, ali sudska odluka potencijalno omogućuje Nokiji da zabrani njemačkoj tvrtki da prodaje automobile u Njemačkoj. Za potonji bi Finci trebali pokrenuti poseban postupak i osigurati sredstva u iznosu od 7 milijardi eura. Iznos bi se koristio za plaćanje odštete u slučaju uspješne žalbe Daimlera.

Tužba je samo dio šire priče o nesuglasicama između tvrtki koje se bave informacijskom tehnologijom i automobilskom industrijom oko korištenja tehnologija u navigacijskim sustavima, povezanosti vozila i autonomnih vozila.

Europski proizvođači automobila sve više ovise o mobilnim telekomunikacijskim sustavima koji omogućuju elektroničku povezanost u vozilima. Reuters izvještava da Nokia samo od licenci zarađuje 1,4 milijarde eura godišnje, tako da je ovo pitanje ključno za finsku tvrtku.

Prema Bloombergu, njemački nacionalni regulator tržišnog natjecanja - Bundeskartellamt - izvorno je želio da suci u Mannheimu potraže savjet od Europskog suda pravde prije nego što odluče o parnici. Međutim, sud je odbio zahtjev regulatora.

Nokia tuži Daimlera na tri njemačka suda zbog patenata za mobilnu tehnologiju. U veljači je sud u Mannheimu odbio sličan zahtjev tvrtke, odgodio još dva slučaja i zatražio preispitivanje zakonitosti za jedan. Druga dva postupka su u tijeku u Münchenu i Düsseldorfu.

Tagovi: Mercedes, Daimler, Nokia, Mercedes-Benz
PROČITAJ I OVO
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE