GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestašica čipova pogodila Renaultove prihode

Nestašica čipova pogodila Renaultove prihode
POSLJEDICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2021 / 14:44
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuski proizvođač automobila Renault izvijestio je u petak o dvoznamenkastom padu prihoda u trećem tromjesečju zbog globalne nestašice čipova.

Prihod francuske grupe pao je u razdoblju od srpnja do rujna 13,4 posto, na 8,99 milijardi eura. Kada se isključe promjene vautnih tečajeva i jednokratne stavke, smanjen je 14 posto.

Prihod od prodaje automobila, kada se izuzme ruski brend AvtoVAZ, smanjen je 14,1 posto, kliznuvši na 7,69 milijardi eura.

Grupa je u trećem tromjesečju prodala 599.027 vozila, za 22,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, zbog krize u opskrbi poluvodičima i prekida proizvodnje.

U Europi na koju otpada nešto više od polovine prodaje broj prodanih automobila smanjen je za 26,3 posto. Ukupno je na stranim tržištima prodano 17,3 posto manje automobila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, izvijestili su iz grupe Renault.

Brend Renault prodao je 365.934 vozila diljem svijeta, za 24,4 posto manje nego u prošloj godini. Prodaja brenda Dacia pala je 11,2 posto, na 138.375 vozila.

Grupa procjenjuje da je zbog nestašice čipova u trećem tromjesečju proizvela oko 170 tisuća vozila manje, a u cijeloj godini ta bi se brojka trebala popeti na pola milijuna.

Potvrdili su da u cijeloj godini očekuju istu operativnu maržu kao i u prvih šest mjeseci kada je iznosila 2,8 posto prihoda, unatoč očekivanom smanjenju proizvodnje.

Tagovi: Renault, Francuska, AvtoVAZ, Dacia
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE