GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nikola ukrao dizajn kamiona od dizajnera Rimac Automobila?

Nikola ukrao dizajn kamiona od dizajnera Rimac Automobila?
NOVI PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2020 / 07:54
Autor: SEEbiz / Bug.hr
LOS ANGELES - U svibnju 2018. godine objavili smo kako "Nikola tuži Teslu". Iza ovog pomalo šaljivog naslova skrivala se priča o parnici oko intelektualnog vlasništva, točnije dizajna električnog kamiona.

Nikola, kompanija koja do danas nije proizvela upotrebljivi prototip svojeg kamiona na vodik, tada je od Tesle Trevor Milton, donedavni šef Nikole, za svoju kompaniju tražio odštetu od čak dvije milijarde dolara. Tužba je argumentirala kako je Tesla Semi izgledom "kopija" njihovog kamiona Nikola One.

Sada je stigao i službeni odgovor na tužbu iz Tesle, u kojoj se na vrlo zanimljiv način u priču uvodi i hrvatska kompanija Rimac Automobili. Naime, u Tesli kažu kako je Nikola pokušao patentirati dizajn kamiona koji nije njihov. Njegov je originalni autor, kažu, glavni dizajner Rimac Automobila Adriano Mudri. On je još 2010. godine izradio koncept električnog futurističkog kamiona nazvan Road Runner, te ga predstavio iste godine na North American International Auto Showu u Detroitu.

U Tesli dalje elaboriraju kako su se Trevor Milton i Adriano Mudri susreli tijekom 2014. ili 2015. godine, te da su ideje hrvatskog dizajnera uvelike doprinijele finalnom izgledu Nikolinog električnog kamiona. Na kraju su, izgleda, u Nikoli dizajnersku "kompilaciju" vlastitih i tuđih ideja pokušali zaštititi, a potom tvrdili da ga je Muskova kompanija kopirala nakon predstavljanja Tesle Semi.

Samom činjenicom da je na patentnoj prijavi naveden samo dizajner Steve Jennes iz Nikole, a ne i originalni autor Adriano Mudri koji je značajno utjecao na dizajn, njihova je patentna prijava nevažeća, smatraju u Tesli. Dodatno pišu i kako su dijelovi Nikolinog "futurističkog" dizajna viđeni i ranije, na kamionima MAN-a i Navistara, pa niti oni ne mogu biti predmetom zaštite autorskih prava.

Podsjećamo, nedavno je kompanija Nikola Motor zapala u oveće probleme nakon što je investicijska tvrtka Hindenburg Research otkrila kako tamo ne postoji tehnologija kojom bi električni kamioni trebali biti pogonjeni, te da je riječ o velikoj prevari ulagača i kupaca. Nikola je također nedavno dao proizvodnju svojeg električnog pickupa Badger u ruke General Motorsu, a Trevor Milton prošloga je vikenda dao ostavku na mjesto predsjednika uprave. Kaže da je to učinio kako bi u fokusu javnosti u budućnosti bila kompanija, a ne on osobno i negativan publicitet koji se uz njega veže nakon otkrića Hindenburga.

Vrijednost kompanije nakon svega ovoga se strmoglavila, dionica je izgubila na vrijednosti preko 50%, a planovi za daljnji razvoj postaja za punjenje kamiona vodikom stavljeni su na čekanje dok se ne razriješi je li Nikola zapravo velika prevara ili legitiman startup.

Tagovi: Nikola, Tesla, dizajn automobila, General Motors, Hindenburg Research, Rimac Automobili, Adriano Mudri, Steve Jennes
PROČITAJ I OVO
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
POTONUĆE
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
SAN FRANCISCO - Dionice Tesla pale su za više od 1% u pretprodaji u ponedjeljak zbog medijskih izvješća da će proizvođač automobila otpustiti više od 10% svoje globalne radne snage.
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
PROTIVLJENJE
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
BERLIN - Njemački proizvođači automobila protive se mogućim europskim kaznenim carinama na uvoz električnih automobila iz Kine.
German carmakers oppose punitive tariffs on Chinese e-cars
OPPOSITION
German carmakers oppose punitive tariffs on Chinese e-cars
BERLIN - German car manufacturers are against the possible European punitive tariffs on the import of electric cars from China.
Mercedes-Benz povukao 341.000 vozila zbog opasnosti od požara
POVLAČENJE
Mercedes-Benz povukao 341.000 vozila zbog opasnosti od požara
LJUBLJANA - Njemački proizvođač automobila i kamiona Mercedes-Benz opozvao je 341.000 vozila modela GLE i GLS, proizvedenih od 2017. do 2023. godine, zbog opasnosti od požara. Opoziv se odnosi i na 109 njihovih vozila u Sloveniji.
Stellantis na meti kritika talijanske vlade
KRITIKE
Stellantis na meti kritika talijanske vlade
MILANO - Stellantis je odlukom o proizvodnji prvog potpuno električnog Alfa Romea u inozemstvu prekršio talijanske zakone, ustvrdio je ministar industrije Adolfo Urso.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE