GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nissan ulaže gotovo 18 mlrd dolara u elektrifikaciju

Nissan ulaže gotovo 18 mlrd dolara u elektrifikaciju
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 16:17
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Japanski proizvođač automobila Nissan najavio je da će u idućih pet godina uložiti 2.000 milijardi jena (17,59 milijardi dolara) u ubrzanu elektrifikaciju vozila kako bi uhvatio korak s konkurencijom koja je već poodmakla s planovima.

Japanska je kompanija prije deset godina prva kupcima ponudila cjenovno povoljni električni automobil, Leaf, a tek je sada javnosti predstavila sveobuhvatan plan elektrifikacije.

Nissan će potrošiti dvostruko više nego u prethodnih 10 godina kako bi se izborio za udio na tržištu električnih vozila jer su konkurenti, uključujući Toyota Motor i američkog Teslu, već dobrano poodmakli s planovima za ekološki prihvatljivija vozila.

Japanska je kompanija danas objavila da će do kraja desetljeća kupcima ponuditi 23 elektrificirana vozila, uključujući 15 električnih vozila, i da u idućih osam godina želi smanjiti troškove litij-ionskih baterija za 65 posto.

Do ožujka 2029. planiraju u automobile ugrađivati baterije koje bi se izrađivale samo od krutih materijala i mogle bi iz temelja promijeniti stanje u sektoru.

Te su baterije privlačnije proizvođačima automobila jer su energetski gušće i manje sklone samozapaljenju od tekućih litij-ionskih baterija, ali sklone su pucanju, a njihova je proizvodnja skuplja.

Nissan je priopćio da je njegov cilj smanjiti trošak proizvodnje čvrstih baterija do 2028. na 75 dolara po kilovatsatu (kWh), i potom na 65 dolara po kWh u budućnosti kako bi električna vozila bila konkurentnija benzincima.

Električna bi vozila zahvaljujući tim planovima trebala postati cjenovno dostupnija, rekao je izvršni direktor Makoto Uchida.

Iako ih je na cestama još uvijek malo, prošle je godine u svijetu registrirano 41 posto više novih električnih automobila nego u godini ranije, iako se tržište u cjelini smanjilo gotovo za šestinu, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA).

Na klimatskom summitu UN-a u Glasgowu veliki proizvođači automobila, uključujući General Motors i Ford Motor, potpisali su u listopadu deklaraciju kojom su se obvezali da će do 2040. postupno povući iz prodaje vozila na fosilna goriva.

Nissan nije preuzeo tu obavezu, najavivši u ponedjeljak da će do 2030. polovina njegovih vozila biti elektrificirana, uključujući električna vozila i njegove e-Power hibride.

Deklaraciju nije potpisala ni Toyota, najveći proizvođač automobila u svijetu, ali najavila je veću proizvodnju baterija, napominje Reuters.

Tagovi: Nissan, Nissan Motor
PROČITAJ I OVO
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE