GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Snažan rast izvoza i proizvodnje e-vozila

Njemačka: Snažan rast izvoza i proizvodnje e-vozila
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2023 / 20:33
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka automobilska industrija prošle je godine značajno povećala izvoz električnih automobila. Izvezeno je pola milijuna isključivo električnih vozila u vrijednosti od 24,2 milijarde eura.

To je čak 65 posto više nego 2021. godine, objavio je u četvrtak Federalni zavod za statistiku.

Najveći kupci bili su Velika Britanija i SAD. Značajno je porastao i uvoz električnih vozila, za oko petinu (22,2 posto) na 358.000.

Potaknuta visokim subvencijama, potražnja za e-vozilima raste u Njemačkoj, a ona su ključni element u ispunjavanju klimatskih ciljeva u prometu.

No, u usporedbi s klasičnim vozilima njihov je udio još uvijek relativno mali. Tako je prema statistici u 2022. godini registrirano oko 471.000 novih e-automobila, odnosno oko 32 posto više nego prethodne godine. Time je ova vrsta vozila dosegla udio od 18 posto u ukupnom broju novoregistriranih vozila.

Proizvodnja električnih vozila također je snažno porasla u Njemačkoj. U prva tri kvartala 2022. godine bilo je oko 375.600 e-vozila ukupne vrijednosti nešto manje od 16,2 milijarde eura, objavio je statistički ured.

To je oko dvije trećine više nego u istom razdoblju godinu ranije. Godine 2021. u Njemačkoj je proizvedeno 328.000 čisto električnih automobila. Statističari su precizirali da u ukupan broj izvezenih vozila ulaze i ona koja su prethodno uvezena.

Ali i dalje se najviše proizvode vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Samo u prvih devet mjeseci prošle godine tvorničke trake napustilo ih je 1,7 milijuna. To je gotovo pet puta više od broja električnih vozila.

Ipak, izvoz klasičnih vozila u 2022. godini neznatno je smanjen. Kod osobnih vozila samo s klasičnim motorom izvezeno je 1,4 milijuna automobila u tri najzastupljenije kubikaže, 0,3 posto manje nego 2021. godine.

Najvažniji kupci bili su Kina i SAD. Istodobno je znatno pao uvoz klasičnih vozila na milijun, što je minus od 12,8 posto.

Tagovi: električna vozila, električni automobili, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
ODLUKE
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
NEW YORK - Volkswagen radnici u Chattanoogi, Tennessee, velikom su većinom glasali da se pridruže Ujedinjenim automobilskim radnicima - obilježavajući veliku prekretnicu za sindikat i njegovu prvu uspješnu organizacijsku akciju proizvođača automobila izvan velike trojke Detroita.
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
SNIŽENJE
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
DALLAS - Tesla je u petak snizila američke cijene svojih vozila Model Y, Model X i Model S za 2000 dolara po komadu, nekoliko dana nakon što su isporuke najvrjednijeg svjetskog proizvođača automobila u prvom tromjesečju izmakle tržišna očekivanja.
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE