GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka vlada podijeljena oko zabrane klasičnih automobila

Njemačka vlada podijeljena oko zabrane klasičnih automobila
PODJELE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2023 / 19:52
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Vladina koalicija u Njemačkoj podijeljena je oko pitanja zabrane automobila s benzinskim ili dizelskim motorima u Europskoj uniji od 2035. Pojedini ministri pokušali su u četvrtak, uoči rasprave o toj temi u Bruxellesu, pojasniti što točno žele.

Ministar financija Christian Lindner (Christian), iz liberalnog FDP-a, rekao je da se stranka protivi zabrani registracije svih novih vozila s klasičnim motorom od 2035. godine.

"Naš cilj je da se nova vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem mogu registrirati u Njemačkoj i nakon tog roka", rekao je Lindner za novine Funke Media Group. Objasnio je da bi vozila koja koriste e-gorivo koje ne šteti klimi trebala biti izuzeta iz zabrane.

Lindner je samo ponovio stavove koje su prethodnih dana iznijeli i drugi političari iz FDP-a, barem jedne od triju stranaka vladajuće koalicije.

Prema njegovim riječima, nova vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem nakon 2035. trebala bi biti iznimka, a ne pravilo. Međutim, globalno će postojeća tehnologija ostati važna i Njemačka bi, kao veliki izvoznik automobila, trebala zadržati svoju poziciju.

"Nažalost, Europska komisija nije se ozbiljno potrudila razmotriti izuzeće motora koji koriste ekološko gorivo", rekao je Lindner, ocijenivši da je teško zamisliti kako će Europska komisija sljedećih nekoliko dana učiniti nešto što nije. rađen mjesecima.

Lindner se oglasio dva dana nakon što je njegov stranački kolega, ministar prometa Volker Wissing, rekao da bi Komisija također trebala predstaviti opciju s vozilima na sintetička goriva.

U protivnom je Wiesing zaprijetio njemačkim vetom. Međutim, još nije jasno kako će Vlada o tome glasovati u utorak.

Ministrica prirode Steffi Lemke, iz ekološke stranke Zelenih, smatra da Berlin treba podržati plan Europske komisije. Zeleni su druga najjača stranka u koaliciji, iza socijaldemokrata kancelara Olafa Scholza.

Njezin stranački kolega, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Sven Giegold, podsjetio je u četvrtak na marginama skupa u Bruxellesu da se Njemačka uvijek zalagala za protjerivanje starih, klasičnih motora s unutarnjim izgaranjem.

No, "i dalje želimo pronaći rješenje za motore s unutarnjim izgaranjem koji koriste samo održiva, ekološka goriva", dodao je Gigold, ocijenivši da je na potezu Europska komisija koja bi trebala uvjeriti sve koalicijske partnere da će i ona to razmotriti.

Protivnici zabrane žele da motori s unutarnjim izgaranjem koji koriste sintetička goriva ostanu u igri, inzistirajući na tome da i takvi automobili mogu raditi bez negativnog utjecaja na klimu.

E-gorivo, skraćenica za električna goriva, sintetizirano je zelenom električnom energijom, dakle bez upotrebe fosilnih goriva i ne proizvodi višak plinova koji doprinose globalnom zatopljenju.

Tagovi: klasični automobili, benzinci, Steffi Lemke, električni autommobili, hibridni automobili
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE