GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački proizvođač solarnih vozila Sono izlazi na Wall Street

Njemački proizvođač solarnih vozila Sono izlazi na Wall Street
IPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2021 / 08:04
Autor: SEEbiz / H
MUENCHEN - Njemačka kompanija za proizvodnju vozila na solarni pogon Sono Motors podnijela je zahtjev za odobrenje inicijalne ponude dionica (IPO) na Wall Streetu, u nastojanju da prikupi kapital od investitora dok vlade diljem svijeta potiču tranziciju ka zelenom transportu.

Još u ožujku Sono je početo razmatrao izlazak na američko tržište kapitala, koje bi moglo vrijednost kompanije procijeniti iznad milijardu dolara.

Sono su 2016. godine osnovala četiri prijatelja u maloj garaži u Muenchenu, razvijajući vozilo Sion na pogon s ugrađenim solarnim ćelijama. Automobil može prijeći 305 kilometara, a može se puniti strujom proizvedenom solarnim ćelijama ili iz konvencionalnih izvora.

Prve isporuke automobila planirane su za prvu polovinu 2023., navela je kompanija u svom zahtjevu za IPO. Sono je izvijestio i o više od 14.000 rezerviranih i unaprijed plaćenih vozila, što korespondira s neto prihodima od prodaje od otprilike 300 milijuna eura.

Kompanija planira licencirati i prodavati svoju solarnu tehnologiju proizvođačima autobusa, kamiona, kampera, vlakova, pa čak i brodova.

Zahtjev za IPO Sono stiže uoči COP26 globalnih klimatskih razgovora, koji će se održati u studenome u Glasgowu te se poklapa s potrebom za sve većim korištenjem električnih vozila kako bi se smanjila ukupna CO2 emisija. Izmjene državnih politika u borbi protiv globalnog zatopljenja, naime, mogle bi rezultirati time da vozila s nultom emisijom čine oko 30 posto svih vozila na cestama do 2030. godine.

Također, prema izvješću konzultantske tvrtke McKinsey, pandemija covida-19 mnoge je vlade nagnala da povećaju poticaje za kupce električnih vozila u sklopu svojih programa poticaja gospodarskog oporavka.

Tagovi: Sono Motors, Wall Street, solarna energija, solarna vozila
PROČITAJ I OVO
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE