GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački sud: Teslin autopilot predstavlja lažno oglašavanje

Njemački sud: Teslin autopilot predstavlja lažno oglašavanje
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 07:28
Autor: SEEbiz / Bug.hr
BERLIN - Proizvođač električnih automobila Tesla više neće smjeti u Njemačkoj koristiti riječ "Autopilot", kojom označavaju svoje sustave za pomoć vozačima i (potpunu ili djelomičnu) autonomnu vožnju. Naime, viši je državni sud u Münchenu presudio kako se izraz autopilot, te oglas Tesle u kojem se spominje "puni potencijal za autonomnu vožnju" smatraju lažnim oglašavanjem.

Isti se spominju u oglasu za Teslin Model 3, a sud smatra kako korištenje ovih izraza stvara kod kupaca očekivanje koje se ne podudara s činjenicama. Sudsko vijeće utvrdilo je da Teslin Autopilot kao funkcija automobila ne omogućava potpuno autonomnu vožnju bez ljudske intervencije, a da bi kupci to mogli očekivati na temelju njihove reklame.

Dodatni problem sudu predstavlja i činjenica da se na Teslinom webshopu nalaze najave o potpuno autonomnoj vožnji koja će biti dostupna do kraja godine. Međutim, takva vožnja u Njemačkoj za sada nije legalna, pa je tamošnji kupci neće moći koristiti.

Teslin Model 3 u aktualnoj varijanti, naveli su tužitelji (Centar za borbu protiv nelojalne konkurencije) u najboljoj varijanti može dostići razinu autonomne vožnje 2, dok je ona koja bi bila "Autopilot" na razini 5. Sud je njihovu argumentaciju prihvatio i zabranio Tesli spominjanje Autopilota na ovaj način. Presuda nije pravomoćna pa su na nju moguće, i očekivane, žalbe.

Šef Tesle na Twitteru se pridružio kritikama ove presude, navodeći kako je funkcija Autopilot ime dobila prema onoj dostupnoj već godinama u zrakoplovima, a koja također ne pruža pilotima mogućnost potpuno autonomnog upravljanja letjelicom.

Teslini automobili koji dolaze s opcijom Autopilota imaju mogućnost "Summon", odnosno autonomnog izlaska s parkirališta i dolaska do vlasnika. Tu je i funkcionalna opcija pomoći vozaču na cestama i autocestama koja omogućava samostalno mijenjanje vozne trake, ulazak i izlazak na autocestu, te odnedavno i prepoznavanje signala semafora. No, pri korištenju svih ovih funkcija vozač mora biti svjestan situacije i u svakom trenutku spreman preuzeti kontrolu nad vozilom.

Tagovi: Tesla, Tesla Model 3, autopilot, Elon Musk, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Hyundai najavljuje leteće taksije za 2025. godinu
PROJEKTI
Hyundai najavljuje leteće taksije za 2025. godinu
LONDON - Kompanija Hyundai napreduje s razvojem letećih automobila te vjeruje da može početi koristiti leteće taksije od sredine ovog desetljeća.
Continental širi kapacitete u Novom Sadu
INVESTICIJE
Continental širi kapacitete u Novom Sadu
NOVI SAD - Otvaranje nove visoko inovativne tehnološke jedinice razvojno-istraživačkog centra Continentala u Novom Sadu bila je tema današnjeg sastanka gradonačelnika Novog Sada Miloš Vučevića i predstavnika te kompanije.
Slovenski TAB će s Kinezima proizvoditi litij-jonske baterije
PROJEKTI
Slovenski TAB će s Kinezima proizvoditi litij-jonske baterije
LJUBLJANA - Slovenski TAB, proizvođač baterija za startovanje automobila i industrijskih baterija sa sjedištem u Mežici, osnovao je zajedničko poduzeće TAB-Haidi s kineskim partnerom radi pokretanja proizvodnje litij-ionskih ćelija u Prevaljama.
Kragujevac: Obnovljena proizvodnja u Fiat Chrysleru
AUTO INDUSTRIJA
Kragujevac: Obnovljena proizvodnja u Fiat Chrysleru
KRAGUJEVAC - Proizvodnja Fijata 500L u fabrici Fiat Chrysler Automobili Srbija (FCA) nastavljena je jutros u 6.00 posle dvonedeljne pauze, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu te fabrike.
Kupcima Volkswagena u SAD-u hakeri ukrali privatne podatke
HAKERI
Kupcima Volkswagena u SAD-u hakeri ukrali privatne podatke
NEWYORK - Preko 3 milijuna ljudi u SAD-u i nekoliko desetaka tisuća klijenata iz Kanade postali su žrtve krađe podataka koju su hakeri proveli kompromitirajući sustave jednog vanjskog dobavljača Volkswagen grupe. Pogreška je bila u tome što ih je spomenuti kompromitirani partner VW Grupe čuvao u nezaštićenom dokumentu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE