GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osnovana svjetska udruga vozača električnih vozila

Osnovana svjetska udruga vozača električnih vozila
ELEKTRIČNA VOZILA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2021 / 10:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Električna vozila ušla su na velika vrata – iz godine u godinu bilježe se značajni porasti u prodaji, brojne države potiču kupovinu električnih vozila, porezi na gorivo i emisije plinova učestalo rastu, a sve zelene akcije promiču upravo takvu vrstu mobilnosti zbog nulte emisije ispušnih plinova.

Gotovo svaka država diljem svijeta ima svoju udrugu ili asocijaciju koja promovira električnu mobilnost i bori se za prava sadašnjih i budućih vozača EV-a, a čak i na razini Europske unije postoji asocijacija AVERE koja Europskom parlamentu daje prijedloge novih zakona za standarde emisija štetnih plinova poput normi EURO 6 i buduće EURO 7.

Zbog svega toga je službeno predstavljena i GEVA – svjetska asocijacija vozača električnih vozila koja okuplja čak 28 takvih udruga diljem svijeta, a dio GEVA-e je i udruga Strujni krug – nacionalna udruga za elektromobilnost u Hrvatskoj.

Cilj globalne Udruge je prikupiti najbolje prakse i informacije od različitih udruga vozača EV-a i njihovih članova kako bi si međusobno pomagali, informirali i kako bi se dodatno potaknula električna mobilnost širom svijeta. Također, želi se potaknuti da do 2030. godine sva osobna i laka dostavna vozila budu plug-in, odnosno električna ili hibridna.

„Samo tijekom prošlogodišnje pandemije koronavirusa viđeno je koliko zapravo emisije štetnih plinova mogu imati utjecaj na okoliš, a ovakvim ciljem iste bi se značajno smanjile te bi se čak mogle spriječiti i klimatske promjene“, navode osnivači GEVA-e.

GEVA ističe da su takvi ciljevi vrlo ostvarivi s obzirom na napredak tehnologije kakvom svakodnevno svjedočimo, a prijelaz na električna vozila dodatno ubrzavaju i poticaji kakve pružaju brojne države pri kupovini i vlasništvu električnih vozila.

Jedna od prvih zajedničkih aktivnosti GEVA-e bit će sudjelovanje na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP26 koja će se održati u Glasgowu u studenom ove godine. Udruge povezane sa svjetskom asocijacijom planiraju organizirati posebne događaje u svojim zemljama te organizirati 'reli' vožnju do Škotske kako bi promicali elektromobilnost kao bitan element u rješavanju klimatskih promjena.

Tagovi: asocijacija AVERE, svjetska udruga vozača električnih vozila
PROČITAJ I OVO
Mercedes preuzima udio u proizvođaču baterija
ŠIRENJE
Mercedes preuzima udio u proizvođaču baterija
BERLIN - Mercedes-Benz objavio je u petak da će preuzeti trećinu udjela u proizvođaču baterijskih ćelija Automotive Cells Company (ACC), zajedničkom poduhvatu čiji su osnivači francuske tvrtke Stellantis i TotalEnergies.
Češka predlaže reviziju europskog plana smanjena štetnih emisija iz automobila
EMISIJE
Češka predlaže reviziju europskog plana smanjena štetnih emisija iz automobila
ZAGREB - Češke vlasti obratile su se Europskoj komisiji s prijedlogom revizije plana za smanjenje emisije ispušnih plinova u Europskoj uniji, iz motora automobila koji rade na tradicionalna goriva.
Automobili koji se prodaju u Sloveniji morat će progovoriti slovenski
REGULATIVA
Automobili koji se prodaju u Sloveniji morat će progovoriti slovenski
LJUBLJANA - Korisnička sučelja u elektroničkim uređajima u automobilima morat će biti prilagođena za slovensko tržište, a korisničke upute na svim vozilima na slovenskom jeziku, što uvoznici automobila moraju provesti u roku od šest mjeseci.
Hrvatska: Solidan broj punjača, ali malo električnih automobila
STATISTIKA
Hrvatska: Solidan broj punjača, ali malo električnih automobila
ZAGREB - Najnoviji podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) pokazuje kako se Hrvatska smjestila otprilike na sredinu europske ljestvice kad je riječ o količini punionica za električna vozila, a kad je riječ o udjelu električnih vozila na cestama, tu smo pri dnu.
Takata na udaru: SAD provjerava 30 milijuna vozila zbog potencijalno neispravnih zračnih jastuka
ZRAČNI JASTUCI
Takata na udaru: SAD provjerava 30 milijuna vozila zbog potencijalno neispravnih zračnih jastuka
WASHINGTON - Američka uprava za sigurnost prometa odlučila je provjeriti 30 milijuna vozila zbog potencijalno neispravnih zračnih jastuka japanske tvrtke Takata, pokazuje vladin dokument.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE