GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otkriven BMW iX, futuristički električni SUV (VIDEO)

Otkriven BMW iX, futuristički električni SUV (VIDEO)
MOĆNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2020 / 21:47
Autor: SEEbiz / autonet
MUNCHEN - U sklopu svojeg online događanja #NEXTGen na kojem su predstavili svoju viziju električne mobilnosti za bližu i dalju budućnost, bavarski je proizvođač otkrio svoj novi adut – potpuno električni SUV modernog dizajna s vrlo ambicioznim tehnologijama i karakteristikama koje ga pozicioniraju u vrh ponude kad je riječ o vozilima ne tako daleke budućnosti

Koncept ranije poznat kao BMW Vision iNext ove je srijede dobio i službenu najavu i inačicu koja će se naći u serijskoj proizvodnji već u drugoj polovici sljedeće godine. Ime upravo predstavljenog futurističkog i atraktivnog električnog SUV-a je BMW iX. Zasnovan je na platformi bavarske kompanije posebno osmišljenoj za električna vozila, a vanjskim izgledom dramatično se razlikuje od klasičnih BMW-ovih SUV-ova. Ipak, zadržava siluetu prednjih “bubrega” pa i dalje ima nepogrešivi karakter ove marke, piše Autonet.

Ovdje se radi o prilično velikom vozilu – dug je kao model X5, visok kao X7, na kotačima koji su veličine kao kod modela X7. Diči se električnim pogonom s dva motora ukupne snage 500 KS, dometom s jednim punjenjem baterija (kapaciteta 100 kWh) od čak 600 kilometara (WLTP ciklus), te ubrzanjem od 0 do 100 km/h za tek nešto manje od 5 sekundi. Brzo DC punjenje trebalo bi mu baterije nadopuniti do 70% kapaciteta za 40 minuta, a samo 10 minuta na punjaču dodat će mu oko 120 kilometara dosega.

Ipak, unatoč atraktivnoj vanjštini i vrhunskim specifikacijama, BMW naglasak ovdje stavlja na udobnosti i interakciji s putnicima. Unutrašnjost je posebno osmišljena da bude ugodna oku i na dodir, pa su tako u tkaninom presvučene površine integrirane futurističke touchscreen komande kakve još nismo vidjeli niti na jednom vozilu. Cijela upravljačka ploča i središnja konzola dizajnirane su iznova, s velikim ekranima prilagođenima autonomnoj vožnji – čime će iX također biti opremljen jednom kad se pojavi na tržištu.

Proizvodnja će započeti, kako smo već spomenuli, za oko godinu dana u BMW-ovoj tvornici u Dingolfingu. Iako službene informacije nema, šuška se da bi početna cijena mogla biti oko 100.000 dolara ili eura. Dio je ovo velike BMW-ove inicijative elektrifikacije u kojoj do kraja sljedeće godine planiraju na cestama imati preko milijun automobila s nekim oblikom elektrificiranog pogona. Trenutačno u ukupnoj prodaji njihove grupacije (uključujući Mini) modeli “sa strujom” drže oko 13% udjela, a očekuje se da do kraja desetljeća svaki drugi BMW i Mini bude na struju.

Tagovi: BMW iX, električni SUV, BMW
PROČITAJ I OVO
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
REKORDI
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
PEKING - Kineski proizvođač električnih vozila BYD lani je zabilježio rekordnih 30 milijardi juana (3,8 milijardi eura) neto dobiti, što je gotovo 81 posto više nego prethodne godine.
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
POTEZI
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
INGOLSTADT - Audi je zaustavio proizvodnju TT-a 10. studenog prošle godine, dok je R8 trebao biti umirovljen ubrzo nakon toga. Međutim, tada se to nije dogodilo.
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
AGONIJA
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
NEW YORK - Fiskerovi pregovori s velikim proizvođačem automobila o potencijalnom dogovoru propali su, rečeno je u ponedjeljak usred rastuće neizvjesnosti za novoosnovano poduzeće koje je prošlog tjedna pauziralo proizvodnju električnih vozila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE