GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poboljšano poslovanje njemačke auto industrije, ali prognoze nisu svijetle

Poboljšano poslovanje njemačke auto industrije, ali prognoze nisu svijetle
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 09:23
Autor: SEEbiz
BERLIN - Poslovanje njemačkih proizvođača automobila i njihovih dobavljača bilo je u svibnju puno bolje nego prethodnog mjeseca, indeks trenutne poslovne situacije u toj industriji skočio je s 23,7 boda u travnju na 36,6 bodova, pokazalo je istraživanje Njemačkog ekonomskog instituta IFO .

To je najviša razina ovog pokazatelja od rujna 2018. godine, navodi se u priopćenju instituta iz Münchena dostavljenom Tanjugu.

"Trenutno je posao još uvijek vrlo dobar, ali tmurni oblaci počinju se kotrljati na pomolu, vjerojatno zbog nedostatka čipova", metaforično opisuje poslovnu klimu u njemačkoj automobilskoj industriji Klaus Vohlrabe, voditelj istraživanja IFO.

Optimizam menadžera automobilskih tvrtki iz posljednjih nekoliko mjeseci sada je ispario, što ilustrira činjenica da je odgovarajući pokazatelj pao s plus 23,2 boda u travnju na minus 1,4 boda u svibnju, na najnižu razinu od svibnja 2020. godine.

"Rast potražnje nije bio tako snažan kao nedavno", dodaje Vohlrabe.

Taj je pokazatelj pao s plus 40,2 boda u travnju na plus 4,7 boda u svibnju. Sukladno tome, rast tvorničkih narudžbi pao je sa 42,1 boda u travnju na 20,9 bodova.

Kao odgovor na takve trendove, industrija planira usporiti proizvodnju, s budućim pokazateljem proizvodnje koji je pao s plus 42 na 9,7 bodova.

Očekivanja izvoza također su naglo potonula na plus 0,2 boda s razine od 28,6 bodova iz travnja.

Što se tiče radne snage u ovom sektoru, stvari i dalje izgledaju loše jer planovi zapošljavanja tvrtki još uvijek ne sprečavaju moguća otpuštanja. Ovaj je pokazatelj lagano skliznuo na minus 30,2 boda u svibnju s minus 29,4 boda prethodnog mjeseca.

Tagovi: njemačka auto industrija, Njemačka, njemačka ekonomija, Volkswagen, BMW, Mercedes, Audi, Daimler, Opel
PROČITAJ I OVO
Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta
GOLEM INTERES
Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ponedjeljak je u osam sati otvorio natječaj za subvencioniranje kupovine energetski učinkovitih vozila, a poticaji za električna vozila podijeljeni su u samo 50 minuta, priopćili su iz fonda.
Radnicima Fiata ponuđena otpremnina od 790 evra po godini staža
NEZVANIČNO
Radnicima Fiata ponuđena otpremnina od 790 evra po godini staža
BEOGRAD - Na dvosatnom sastanku kod predsednika Republike Srbije ponuđeno je da radnici Fiata koji ne prihvate odlazak na rad u inostranstvo dobiju 790 evra otpremnine po godini staža, a 500 evra oni koji su prethodno radili i u Zastavi, saznaje N1.
Stellantis ulaže u proizvodnju sirovina za baterije u Njemačkoj
INVESTICIJE
Stellantis ulaže u proizvodnju sirovina za baterije u Njemačkoj
STUTTGART - Multinacionalni proizvođač automobila Stellantis najavio je 50 milijuna eura ulaganja u njemačkog proizvođača litija Vulcan Energie Ressourcen kako bi osigurao sirovine za veću proizvodnju baterija.
Prva električna Toyota je već opozvana
OPOZIV
Prva električna Toyota je već opozvana
TOKIO - Japanska tvrtka je među zadnjima "ukrcala na električni vlak", a njihov prvi potpuno električni automobil bZ4X već je povučen zbog mogućnosti otpuštanja vijaka kotača.
Stellantis zaustavlja proizvodnju u Rennesu zbog nestašice čipova
PROBLEMI
Stellantis zaustavlja proizvodnju u Rennesu zbog nestašice čipova
PARIZ - Stellantis grupa će početkom srpnja zaustaviti proizvodnju u svojoj tvornici u Rennesu u Francuskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE