GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pobuna vozača romobila protiv novog zakona

Pobuna vozača romobila protiv novog zakona
ROMOBILI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2021 / 08:05
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Baš zbog pristupačnosti viđamo ih sve češće na hrvatskim ulicama, a zbog njihovog sve većeg broja na cestama, Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je prijedlog u javnu raspravu da svi romobili koji mogu razviti brzinu veću od 25 km/h moraju biti homologirani i registrirani da bi mogli sudjelovati u prometu na cestama.

U prijedlogu stoji da bi električni romobil mogle voziti samo osobe starije od 14 godina, samo po biciklističkoj stazi ili traci, ako toga nema, korisnik bi ga mogao voziti po nogostupu, ali u tom slučaju bi morao ići brzinom pješaka. Odnosno maksimalno 5 kilometara na sat. Ako se ne bi držao te odredbe, mogao bi biti kažnjen u iznosu od 500 kuna.

Jutarnji list anketirao je romobiliste na ulicama u Zagrebu i pitali ih što misle o ovom zakonu. Tomislav Vlaović (31) kaže da električni romobil ima već tri godine i da je na njemu odvozio već tri tisuće kilometara.

- Super je jer ga mogu parkirati svugdje, većina objekata dozvoljava parkiranje u objektu pa s njim prođem puno jeftinije od auta, posebno što se tiče parkinga - govori Vlaović.

Pobornik je regulacije, pa naglašava da je potrebno izdavanje jasnih naputaka i misli da će regulacija pridonijeti većem razumijevanju ostalih sudionika u prometu prema romobilistima. Antonija Knezović ističe kako na romobilu uštedi puno.

- Evo već godinu dana vozim svoj romobil, velika mi je ušteda vremena i novca, a uglavnom ga vozim od kuće do trgovine, u obavljanju razne papirologije i slično, najlakše mi je romobilom - kaže Antonija i dodaje da sad ne nosi kacigu, ali definitivno, kaže, hoće ako zakon prođe.

S druge strane, da je zakon apsurdan, kaže 53-godišnji Berislav Hršak. Napomenuo je da električni romobil sam po sebi pri kretanju ima brzinu veću od 5 km/h što znači da bi ga se moglo kazniti već na temelju kretanja s romobilom.

- Registracije su čisti harač, ako ću morati, onda ću ih napraviti, ali to je po meni potpuno bespotrebno - kaže Berislav koji vozi romobil modela VSETT 8, koji spada u jače modele. Kaže da dostiže brzinu od 35 km/h, ali nikad ne vozi toliko jer mu nije do brze vožnje. Pokazao nam je da može postavljati brzinu, ali drži je na najmanjoj.

- Onaj koji je donosio prijedlog zakona očito nije vozio romobil. Apsurdno je, ali što je tu je.

Tagovi: romobili, vozači romobila
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE