GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Početkom lipnja kreću ovogodišnji poticaji za električne automobile

Početkom lipnja kreću ovogodišnji poticaji za električne automobile
POTICAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 21:05
Autor: SEEbiz / autonet
ZAGREB - Već nekoliko godina u nizu proljeće obilježava i neizvjesnost oko poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koje se odnosi na sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila.

Autonet je doznao novosti koje nas očekuju.

Moramo priznati kako su i u Fondu svjesni da su dosadašnji Pozivi mogli biti bolje odrađeni, a kako bi to u budućnosti bilo još bolje, odlučili su se napraviti nekoliko bitnih promjena. I dok je do sada bio razdvojen Poziv namijenjen fizičkim i pravnim osobama (tvrtkama), sada su oni jedinstveni, zajednički, i za njih je osigurano 90 milijuna kuna.

Podsjetimo, lani je za ova dva Poziva bilo osigurano 44 milijuna kuna. Tu je još i dodatnih 15 milijuna kuna namijenjenih poticajima za javni sektor – oni su do sada bili zajedno s pravnim osobama. S obzirom na to da svi oni kojima je lani odobreno sufinanciranje još uvijek imaju mogućnost iskorištavanja dodijeljenih sredstava, teško se može govoriti o njegovoj uspješnosti. Ipak, dosadašnji primjeri govore o tek 50-ak posto iskorištenih poticaja kod fizičkih osoba, odnosno 60-ak posto kod pravnih osoba.

No, idemo mi detaljnije vidjeti što je sve novo. Prvo će Fond početkom svibnja uputiti javni poziv zastupnicima vozila u Hrvatskoj da se prijave putem aplikacije Fonda. Ta prijava znači da će prijaviti svoja prodajna mjesta (ovlaštene prodavače – salone) i vozila za koja smatraju da ih mogu dobiti od samog proizvođača i isporučiti krajnjem kupcu. Znači, zastupnik bi trebao već sada, odnosno kroz koji dan imati pregled vozila koja može isporučiti jer su ona bitna za apliciranje građana i pravnih osoba za sami poticaj.

Naime, nakon što se unesu svi podaci oko dostupnih prodajnih mjesta i raspoloživih vozila, u Fondu će otvoriti korisničke račune za svako prodajno mjesto. Nakon što to bude gotovo, početkom lipnja Fond bi trebao objaviti Javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila. Tu dolazimo do samih kupaca. Oni će kod prodavatelja odabrati vozilo (koje je prije prodavatelj prijavio Fondu), i pripremiti svu potrebnu dokumentaciju. Tada će prodavatelj u ime kupca napraviti prijavu u aplikaciji Fonda i time napraviti rezervaciju.

Uspješna rezervacija znači da je predana sva potrebna dokumentacija i da je odabrano vozilo. Na kraju rezervacije kupac će dobiti potvrdu o rezervaciji, ali i podatke za uplatu predujma. Predviđeno je da minimalni predujam bude 7% traženih sredstava Fonda, odnosno za većinu električnih automobila 4900 kuna. Iako bi pomislili kako se taj predujam plaća Fondu, to i nije tako – plaća se trgovcu. Također, odustanete li se od kupnje vozila, prodavatelj je obvezan vratiti taj predujam kupcu. Iskreno, nismo shvatili zašto bi se vraćao taj iznos, jer ispada da je riječ o ‘posudbi’ novaca, a ne predujmu koji bi trebao garantirati ozbiljnost apliciranja.

Nakon što kupac uplati taj predujam, ispunjen je i posljednji uvjet za podnošenje prijave na Javni poziv Fonda. Predviđeno je da kupac ima rok od 8 dana za uplatu predujma, a od trenutka kada se napravi rezervacija. Tada prodavač, uz potvrdu o uplati, podnosi prijavu. Do tada je moguće raditi i izmjene u dokumentaciji, osim OIB-a prijavitelja i odabranog modela vozila. Valja napomenuti i kako se redni broj prijave ostvaruje već pri rezervaciji, a ne kod uplate predujma.

Fond je propisao da bi sva prodajna mjesta koja žele sudjelovati u ovom Pozivu trebala raditi od ponedjeljka do petak od 8 do 18 sati, odnosno subotom od 8 do 13 sati. U navedeno vrijeme i Fond će im osigurati tehničku i korisničku podršku. Koliko je točno sredstava iskorišteno, moći će se u realnom vremenu pratiti na posebnoj stranici Fonda, koja će početkom lipnja biti u funkciji. Također, iz Fonda navode kako će Poziv automatski zatvoriti kad iznos rezerviranih sredstava dođe do 90 milijuna kuna. Isto tako, ako netko ‘ispadne’ iz priče, odustane od poticaja, ta bi sredstva trebala biti ponovno raspoloživa.

Nabavka vozila će se, kao i do sad, sufinancirati s do 40% po vozilu, a maksimalni iznos poticaja će ovisiti o kategoriji. Za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 20.000 kn, za plug-in hibride do 40.000 kn, dok će se za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik moći dobiti do 70.000 kn.

Sredstva su dostupna i za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40.000 kn) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik, za koja se može dobiti do 70.000 kn. S maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, plug-in hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik. Građani će sufinanciranje moći ostvariti za jedno novo vozilo, dok će tvrtke moći kupiti i više njih, ali će im maksimalno biti dostupno do 400.000 kuna bespovratnih sredstava. I jedni i drugi kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dvije godine.

Tagovi: Poticaji za električne automobile, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Daimler će podići brzinu u električnoj tranziciji
TRANZICIJA
Daimler će podići brzinu u električnoj tranziciji
STUTTGART - Daimler će postupno ukinuti motore s unutarnjim izgaranjem, možda prije svog interno postavljenog cilja do 2039. godine, zahvaljujući sve većoj potražnji njemačkih potrošača za električnim Mercedesom, rekao je izvršni direktor Ola Källenius .
Nissan očekuje godišnji gubitak od pola milijarde dolara zbog nestašice čipova
OČEKIVANJA
Nissan očekuje godišnji gubitak od pola milijarde dolara zbog nestašice čipova
TOKIO - Japanski proizvođač automobila Nissan Motor izvijestio je u utorak da u tekućoj poslovnoj godini očekuje neto gubitak od 60 milijardi jena (551 milijun dolara) zbog nestašice poluvodiča i viših cijena sirovina.
Harley-Davidson ulazi u električnu utrku
NOVITETI
Harley-Davidson ulazi u električnu utrku
NEW YORK - Legendarni američki proizvođač motora Harley-Davidson predstavio je električni model koji bi mu trebao pomoći da proširi bazu kupaca na mlađe generacije.
Alfa Romeo prestaje s proizvodnjom Giuliette
POTEZI
Alfa Romeo prestaje s proizvodnjom Giuliette
MILANO - Umjesto popularnog kompakta u B segmentu Alfa Romeo će ponuditi novi model, Tonale, koji će se smjestiti u isti segment ali će biti, sasvim očekivano SUV. No, do toga će proći barem godinu dana
Ford povlači 617.000 automobila zbog krovnih nosača
POVLAČENJE
Ford povlači 617.000 automobila zbog krovnih nosača
DETROIT - Američka tvrtka Ford Motor povući će blizu 617.000 automobila SUV Explorer na zahtjev regulatornog tijela, jer bi vijci mogli popustiti, a krovni nosači biti otkinuti, prenosi Reuters.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE