GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porsche: Blagi pad prodaje u prvom kvartalu

Porsche: Blagi pad prodaje u prvom kvartalu
PRVI KVARTAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2022 / 20:50
Autor: SEEbiz

STUTTGART - U prvom kvartalu 2022. godine kompanija Porsche je kupcima širom svijeta isporučila 68.426 automobila. To predstavlja pad od 5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"S obzirom na izuzetne okolnosti koje utiču na širu automobilsku industriju, naši prodajni timovi i trgovci su dobro radili u prvom kvartalu,“ kaže Detlev von Platen, član Izvršnog odbora za prodaju i marketing u kompaniji Porsche AG.

„Ponovna pojava koronavirusa u nekim regijama kao što je Kina nas je, zajedno s trajnim značajnim izazovima u opskrbi i logistici, stavila na iskušenje. Istovremeno, potražnja za našim proizvodima među kupcima širom svijeta je i dalje velika – podjednako su traženi u Europi, Americi i Kini.“

Višestruki izazovi sa kojima se suočava proizvođač sportskih automobila u različitim regijama svijeta realno oslikavaju situaciju, što se tiče isporuka. U Evropi, Porsche je u prvom kvartalu isporučio 22.791 vozilo, što je na godišnjem nivou povećanje od 18 posto – uprkos tome što su brojke bile snažne u istom periodu 2021. godine. Brojke su također porasle na domaćem tržištu u Njemačkoj, sa 6.925 isporuka, što predstavlja povećanje od 16 posto. U Kini, najvećem jedinstvenom tržištu za Porsche, proizvođač sportskih automobila je obavio 17.685 isporuka.

Ponovna pojava epidemije koronavirusa koja je povezana sa zatvaranjem centara kompanije Porsche u nekim regionima, kao i izazovi u vidu logistike, su uzrokovali pad isporuke od 20 posto. Ukupno, kompanija Porsche je kupcima u azijsko-pacifičkoj regiji, Africi i na Bliskom istoku isporučila 28.991 vozilo. Kupcima Porschea u SAD-u su isporučena 13.042 vozila usprkos problemima s opskrbom i prijevozom koji su utjecali na više automobilskih brendova. Ovaj kvartal je sličan najboljem prvom kvartalu ikada, koji je zabilježen u prethodnoj godini.

Najveća potražnja bila je, još jednom, za Porscheovim SUV modelima: Porsche Cayenne je isporučen za 19.029 kupaca. Ukupan broj isporuka za model Macan je 18.329. Potpuno električni Porsche Taycan je isporučen 9.470 kupaca. Kultni sportski automobil, model 911, je isporučen u 9.327 navrata, širom svijeta. Ukupno 7.735 primjeraka Panamera modela je isporučeno kupcima. Izvršeno je još 4.536 isporuka modela 718 Boxster i 718 Cayman.

"Mi i dalje sa oprezom ulazimo u drugi kvartal, posebno ako na umu imamo oružani sukob u Ukrajini, koji posmatramo sa strijepnjom i zabrinutošću za one koji su u njega umiješani. Zdravlje i sigurnost ljudi su najvažniji. Uticaj na naše poslovne aktivnosti se stalno ispituje, a evaluira ga naša radna grupa stručnjaka. Uprkos svemu tome, i dalje optimistično posmatramo na stvari i nećemo praviti nikakve kompromise kada je u pitanju kreiranje automobila koji našim kupcima pružaju jedinstveno i emotivno iskustvo“, kazao je Detlev von Platen.

Tagovi: Porsche, Volkswagen, Porsche Cayenne, Detlev von Platen, Rimac Automobili, Bugatti
PROČITAJ I OVO
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
PRITISCI
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
RIM - Talijanske vlasti zaustavile su pod pritiskom prosvjeda ekoloških aktivista proširenje probnog poligona proizvođača sportskih vozila Porschea u Apuliji.
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE