GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porsche na burzi, evo kolike su valuacije

Porsche na burzi, evo kolike su valuacije
IPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 08:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Upravni i nadzorni odbor koncerna Volkswagen službeno je najavio kako će njihova podružnica Porsche AG izlistati svoje dionice na burzi u Frankfurtu.

Uskoro bi i privatni ulagači mogli postati dioničari jedne od najpoznatijih europskih marki sportskih vozila, Porschea. Nakon višemjesečnih priprema, upravni i nadzorni odbor koncerna Volkswagen ovoga su tjedna i službeno donijeli odluku kako će Porsche AG započeti s procesom inicijalne javne ponude dionica (IPO) na burzi u Frankfurtu, piše Autonet.

Dionice bi se u slobodnoj trgovini trebala pojaviti prije kraja godine, ovisno o raznim regulatornim odobrenjima i drugim procesima. Kompanija bi navodno trebala ponuditi dionice zainteresiranim ulagačima kroz razdoblje od četiri ili više tjedana, počevši s krajem rujna ili početkom listopada, nakon čega bi one stigle i u redovnu ponudu frankfurtske burze. Taj proces bit će pokrenut samo ako se pokaže da ulagači imaju dovoljno interesa, tj. ako se prikupi planirani iznos kapitala.

Analitičari očekuju da će cijena dionice Porschea biti postavljena tako da tržišna vrijednost kompanije iznosi između 60 i 85 milijardi eura. Ako se ta očekivanja potvrde, Porscheov IPO bit će najveća inicijalna javna ponuda dionica u povijesti Njemačke, kao i najveći europski IPO od 1999. godine. Već sada je poznato da bi Katar, kroz svoj nacionalni investicijski fond, mogao otkupiti oko 5% dionica, a one će biti ponuđene i malim ulagačima – primarno na tržištima Francuske, Španjolske i Italije, gdje Porsche ima vrlo dobar status među obožavateljima i kupcima.

Kapital prikupljen kroz IPO trebao bi biti iskorišten za veliku inicijativu elektrifikacije Porscheovog asortimana. Neki analitičari skeptični su prema cijelom procesu, primarno iz razloga što se on pokreće u doba krize, kada dionice ostalih automobilskih kompanija gube na vrijednosti, a prodaja automobila je u padu.

Tagovi: Porsche, Volkswagen, Bugatti, Lamborghini, Ferrari
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE