GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porsche SE smanjio dug za milijardu eura

Porsche SE smanjio dug za milijardu eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2024 / 19:35
Autor: SEEbiz / DPA
STUTTGART - Holding tvrtka Porsche Automobil Holding SE (PSE), koja kontrolira njemački automobilski div Volkswagen Group, smanjila je svoje brdo dugova nagomilanih kao rezultat Porscheove inicijalne javne ponude (IPO) za oko milijardu eura (1,1 milijardu dolara).

Neto dug tvrtke iznosio je 5,7 milijardi eura na kraju prošle godine, što je pad sa 6,7 milijardi eura na kraju 2022., objavila je tvrtka sa sjedištem u Stuttgartu u četvrtak.

Dugoročno, tvrtka planira otplaćivati godišnji iznos u rasponu od srednjih troznamenkastih milijuna eura. Na kraju 2021. PSE je još uvijek imao 641 milijun eura neto likvidnosti.

Obitelj Porsche–Piëch, potomci osnivača Porschea Ferdinanda Porschea, osigurala je 25% plus jednu dionicu redovnih dionica putem holdinga Porsche SE kada je proizvođač sportskih automobila Porsche AG izašao na burzu prošle godine.

To obiteljima daje blokirajuću manjinu u proizvođaču automobila sa sjedištem u Stuttgartu. Porsche SE financirao je kupoprodajnu cijenu od 10,1 milijardu eura sa 7,1 milijardu eura posuđenog kapitala.

Ostatak je isplaćen posebnom dividendom koju je Volkswagen koncern podijelio dioničarima kao dio transakcije. Obitelj ima veliki interes u njemačkom automobilskom divu.

Konsolidirana neto dobit nakon oporezivanja iznosila je oko 5,1 milijardu eura prošle godine - oko 400 milijuna eura manje nego 2022.

No, bez posebnog računovodstvenog učinka kupnje povlaštenih dionica VW-a u prethodnoj godini, konsolidirana neto dobit u 2023. bila bi veća nego u prethodnoj godini, priopćeno je.

Tagovi: Porsche SE, Porsche, Volkswagen
PROČITAJ I OVO
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE