GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja novih vozila u ožujku potonula 45,9%

Prodaja novih vozila u ožujku potonula 45,9%
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 13:01
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - U Hrvatskoj je u ovogodišnjem ožujku prodano 2.724 novih putničkih vozila, što je 45,9 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, podaci su Promocije plus objavljeni u ponedjeljak, dok prometni stručnjak Željko Marušić ocjenjuje da je to tek početak drastičnog pada prodaje i velike krize automobilske industrije.

Najprodavaniji model u ožujku bila je Škoda Octavia (130 vozila), slijede VW T-Cross (99), VW Golf (84), Dacia Duster (82) te Suzuki Vitara (71).

Po podacima Promocije plus, i u prva tri mjeseca ove godine prodaja novih vozila je pala - prodano je 10.029 novih vozila ili 17,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2019.

U tom je razdoblju najviše prodano Volkswagenovih vozila, njih 1.661, slijedi Škoda sa prodajom 1.481 novog vozila, potom Renault (657), Dacia (583), Hyundai (525) i Suzuki (524).

Prema pogonskim gorivima, u ukupnoj prodaji najveći udjel u tom razdoblju imali su benzinci - 58,4 posto ili 5.855 komada. Istodobno, udjel dizelaša iznosio je 34,8 posto s prodanih 3.492 vozila. Električnih vozila prodano je 62 (udjel 0,6 posto u ukupnoj prodaji), a hibrida 555 (5,5 posto).

Prometni stručnjak Željko Marušić smatra da je to ovo tek početak velike krize automobilske industrije i da će prodaja novih vozila i u idućim mjesecima drastično padati.

"Mnogima će biti ili je već ugrožena osnovna egzistencija i neće ni pomišljati na kupnju novog vozila, štoviše ni na kupnju polovnog. Prodaja se još dugo neće vratiti na staro stanje", procjenjuje Marušić.

Naglašava da će čitava auto-industrija nastradati zbog aktualne krize izazvane koronavirusom, i da bi najveći pad mogle imati tvrtke koje prodaju vozila tzv. srednje klase. U Hrvatskoj će, smatrai Marušić, mnogi ljudi, pritisnuti teškom svakodnevicom, shvatiti da mogu živjeti i bez auta.

Marušić još ističe za Hinu da bi pad prodaje novih vozila u idućim mjesecima u Hrvatskoj mogao biti i veći od 70 posto. Predlaže stoga brzu reakciju države, odnosno ukidanje enormnih davanja prilikom kupovine novih vozila.

"Država kasni s mjerama, istoga trena se mora reagirati. Predlažem hitno ukidanje trošarina na nova vozila koja imaju pet zvjezdica za sigurnost po Euro NCAP-u", zaključuje Marušić.

Tagovi: prodaja automobila u Hrvatskoj, Željko Marušić, Volkswagen, Škoda, Renault, Dacia, Hyundai
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE