GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Renault je jedna od najvećih korporativnih žrtava rata u Ukrajini

Renault je jedna od najvećih korporativnih žrtava rata u Ukrajini
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2022 / 08:29
Autor: SEEbiz / Dnevnik
PARIZ - Krajem ožujka Renault u Rusiji, koji je odmah nakon Francuske bio najveće tržište za njegove automobile, potpuno je obustavio proizvodnju. Sada su s njegovim odobrenjem rusku državu preuzele tvornice s 45.000 zaposlenih. Odšteta je vjerojatno simbolična, a francuski div izgubio je imovinu vrijednu dvije milijarde eura.

Renaultova imovina u Rusiji, gdje je prošle godine zapošljavao 45.000 ljudi i prodao pola milijuna ili petinu svih svojih automobila, postala je vlasništvo ruske države i grada Moskve. Renault se slaže, jer nisu imali izbora nego prekinuti sve aktivnosti u Rusiji krajem ožujka, usred pritiska Francuske i drugih zapadnih zemalja i poziva ukrajinskog ministra vanjskih poslova da bojkotiraju Renault. Velike Renaultove tvornice u Rusiji, uključujući Avtovaz, koji proizvodi ruske brodove, počele su zaustavljati proizvodnju krajem veljače jer su im europski dobavljači prestali slati komponente. Također, zbog sankcija Renault nije mogao prodati svoje pogone u Rusiji niti jednom drugom zapadnom proizvođaču automobila. Tako je ruskoj državi i Moskvi ostavio svu svoju imovinu u Rusiji, uključujući tvornice u kojima se sklapaju Lada i Dacia.

Budući da zbog sankcija nije bilo potražnje, vjerojatno je morao pristati na simboličnu cijenu. Renault je, međutim, htio prodati pod svaku cijenu, jer je bilo preskupo trošiti novac na troškove održavanja i plaće 45.000 zaposlenika koji su od travnja na plaćenom dopustu. Za Renault je kratkoročno dobro da se riješi tereta, ali ne i srednjoročno, jer mu je Rusija bila drugo najveće tržište nakon Francuske. Svaki peti Renaultov automobil prodan je u Rusiji. "Danas smo donijeli tešku, ali neizbježnu odluku, odgovorni za do 45.000 naših zaposlenika u Rusiji", rekao je u ponedjeljak izvršni direktor Renaulta Luca de Meo iz Milana.

Zapravo, moglo bi se pokazati da ovaj posao nije dobar ni za rusku državu, a ni za Moskvu, ako ne budu u mogućnosti pokrenuti proizvodnju. Prije svega, problem će biti kako doći do komponenti. Također će biti potrebno formirati novu upravu i zaposliti inženjere, budući da su se vodeći kadrovi ruskih Renaultovih tvornica vratili u Francusku. Vrlo je vjerojatno da će Renaultove tvornice u Rusiji, uključujući i Avtovazove, kao i mnoge druge ruske tvornice, i dalje biti onesposobljene zbog zapadnih sankcija.

"Odlučio sam da će tvornica biti u državnom vlasništvu i da ćemo u nju ponovno staviti Moskovljane", rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin iz tvornice Dacia koju je preuzeo.

Poznati Moskovljani u Rusiji prestali su proizvoditi 2001. nakon 70 godina, a danas se još 200.000 vozi ruskim cestama. No, nostalgija još nije jamstvo uspjeha. Povrh svega, teško je povjerovati da će im u pomoć priskočiti Kinezi, koji zbog problema s pandemijom nisu spremni na poslovne rizike, pa čak ni na financijska žrtvovanja. Međutim, navodno se moskovska proizvodnja može osloniti na Kamaz, ruskog proizvođača kamiona i autobusa sa sjedištem na južnom Uralu.

U ugovoru o prijenosu imovine, Renault je zadržao opciju otkupa svojih udjela u Avtovazu, brodogradilištu, u sljedećih šest godina. Tako se barem za sada odrekao 68 posto dionica Avtovaza, a zauvijek svih dionica Renaulta u Rusiji.
Svakako, gubitak tvornica i tako važnog tržišta još je jedan težak udarac nakon velikih gubitaka u 2020. godini i u trenutku kada je Renault pred zelenom tranzicijom, odnosno kada velike investicije pokušava prebaciti u proizvodnju hibrida. Moglo bi se reći da je on jedna od najvećih kolateralnih žrtava ukrajinskog rata među velikim zapadnoeuropskim tvrtkama.

Udarac je utoliko veći za Renault jer je – sada to možemo reći – u Kini potpuno podbacio, iako je prošle godine potražnja za automobilima među Kinezima bila rekordna. Iako je godinama bilo najvažnije za svakog europskog, američkog, japanskog i južnokorejskog proizvođača automobila imati što više uspjeha na ovom najvećem svjetskom tržištu automobila, Renault je prošle godine u Kini prodao 19.200 automobila s tržišnim udjelom od 0,08%. najblaže rečeno, katastrofa za francuskog automobilskog diva. Ranije ove godine se možda činilo da bi ovaj težak poraz u Kini mogao zamijeniti uspjeh u Rusiji, ali sada...

Tagovi: Renault, Avtovaz, Rusija, Kina, električni automobili, Sergej Sobjanjin, Dacia, Moskvič
PROČITAJ I OVO
Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta
GOLEM INTERES
Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ponedjeljak je u osam sati otvorio natječaj za subvencioniranje kupovine energetski učinkovitih vozila, a poticaji za električna vozila podijeljeni su u samo 50 minuta, priopćili su iz fonda.
Radnicima Fiata ponuđena otpremnina od 790 evra po godini staža
NEZVANIČNO
Radnicima Fiata ponuđena otpremnina od 790 evra po godini staža
BEOGRAD - Na dvosatnom sastanku kod predsednika Republike Srbije ponuđeno je da radnici Fiata koji ne prihvate odlazak na rad u inostranstvo dobiju 790 evra otpremnine po godini staža, a 500 evra oni koji su prethodno radili i u Zastavi, saznaje N1.
Stellantis ulaže u proizvodnju sirovina za baterije u Njemačkoj
INVESTICIJE
Stellantis ulaže u proizvodnju sirovina za baterije u Njemačkoj
STUTTGART - Multinacionalni proizvođač automobila Stellantis najavio je 50 milijuna eura ulaganja u njemačkog proizvođača litija Vulcan Energie Ressourcen kako bi osigurao sirovine za veću proizvodnju baterija.
Prva električna Toyota je već opozvana
OPOZIV
Prva električna Toyota je već opozvana
TOKIO - Japanska tvrtka je među zadnjima "ukrcala na električni vlak", a njihov prvi potpuno električni automobil bZ4X već je povučen zbog mogućnosti otpuštanja vijaka kotača.
Stellantis zaustavlja proizvodnju u Rennesu zbog nestašice čipova
PROBLEMI
Stellantis zaustavlja proizvodnju u Rennesu zbog nestašice čipova
PARIZ - Stellantis grupa će početkom srpnja zaustaviti proizvodnju u svojoj tvornici u Rennesu u Francuskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE