GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Renault je jedna od najvećih korporativnih žrtava rata u Ukrajini

Renault je jedna od najvećih korporativnih žrtava rata u Ukrajini
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2022 / 08:29
Autor: SEEbiz / Dnevnik
PARIZ - Krajem ožujka Renault u Rusiji, koji je odmah nakon Francuske bio najveće tržište za njegove automobile, potpuno je obustavio proizvodnju. Sada su s njegovim odobrenjem rusku državu preuzele tvornice s 45.000 zaposlenih. Odšteta je vjerojatno simbolična, a francuski div izgubio je imovinu vrijednu dvije milijarde eura.

Renaultova imovina u Rusiji, gdje je prošle godine zapošljavao 45.000 ljudi i prodao pola milijuna ili petinu svih svojih automobila, postala je vlasništvo ruske države i grada Moskve. Renault se slaže, jer nisu imali izbora nego prekinuti sve aktivnosti u Rusiji krajem ožujka, usred pritiska Francuske i drugih zapadnih zemalja i poziva ukrajinskog ministra vanjskih poslova da bojkotiraju Renault. Velike Renaultove tvornice u Rusiji, uključujući Avtovaz, koji proizvodi ruske brodove, počele su zaustavljati proizvodnju krajem veljače jer su im europski dobavljači prestali slati komponente. Također, zbog sankcija Renault nije mogao prodati svoje pogone u Rusiji niti jednom drugom zapadnom proizvođaču automobila. Tako je ruskoj državi i Moskvi ostavio svu svoju imovinu u Rusiji, uključujući tvornice u kojima se sklapaju Lada i Dacia.

Budući da zbog sankcija nije bilo potražnje, vjerojatno je morao pristati na simboličnu cijenu. Renault je, međutim, htio prodati pod svaku cijenu, jer je bilo preskupo trošiti novac na troškove održavanja i plaće 45.000 zaposlenika koji su od travnja na plaćenom dopustu. Za Renault je kratkoročno dobro da se riješi tereta, ali ne i srednjoročno, jer mu je Rusija bila drugo najveće tržište nakon Francuske. Svaki peti Renaultov automobil prodan je u Rusiji. "Danas smo donijeli tešku, ali neizbježnu odluku, odgovorni za do 45.000 naših zaposlenika u Rusiji", rekao je u ponedjeljak izvršni direktor Renaulta Luca de Meo iz Milana.

Zapravo, moglo bi se pokazati da ovaj posao nije dobar ni za rusku državu, a ni za Moskvu, ako ne budu u mogućnosti pokrenuti proizvodnju. Prije svega, problem će biti kako doći do komponenti. Također će biti potrebno formirati novu upravu i zaposliti inženjere, budući da su se vodeći kadrovi ruskih Renaultovih tvornica vratili u Francusku. Vrlo je vjerojatno da će Renaultove tvornice u Rusiji, uključujući i Avtovazove, kao i mnoge druge ruske tvornice, i dalje biti onesposobljene zbog zapadnih sankcija.

"Odlučio sam da će tvornica biti u državnom vlasništvu i da ćemo u nju ponovno staviti Moskovljane", rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin iz tvornice Dacia koju je preuzeo.

Poznati Moskovljani u Rusiji prestali su proizvoditi 2001. nakon 70 godina, a danas se još 200.000 vozi ruskim cestama. No, nostalgija još nije jamstvo uspjeha. Povrh svega, teško je povjerovati da će im u pomoć priskočiti Kinezi, koji zbog problema s pandemijom nisu spremni na poslovne rizike, pa čak ni na financijska žrtvovanja. Međutim, navodno se moskovska proizvodnja može osloniti na Kamaz, ruskog proizvođača kamiona i autobusa sa sjedištem na južnom Uralu.

U ugovoru o prijenosu imovine, Renault je zadržao opciju otkupa svojih udjela u Avtovazu, brodogradilištu, u sljedećih šest godina. Tako se barem za sada odrekao 68 posto dionica Avtovaza, a zauvijek svih dionica Renaulta u Rusiji.
Svakako, gubitak tvornica i tako važnog tržišta još je jedan težak udarac nakon velikih gubitaka u 2020. godini i u trenutku kada je Renault pred zelenom tranzicijom, odnosno kada velike investicije pokušava prebaciti u proizvodnju hibrida. Moglo bi se reći da je on jedna od najvećih kolateralnih žrtava ukrajinskog rata među velikim zapadnoeuropskim tvrtkama.

Udarac je utoliko veći za Renault jer je – sada to možemo reći – u Kini potpuno podbacio, iako je prošle godine potražnja za automobilima među Kinezima bila rekordna. Iako je godinama bilo najvažnije za svakog europskog, američkog, japanskog i južnokorejskog proizvođača automobila imati što više uspjeha na ovom najvećem svjetskom tržištu automobila, Renault je prošle godine u Kini prodao 19.200 automobila s tržišnim udjelom od 0,08%. najblaže rečeno, katastrofa za francuskog automobilskog diva. Ranije ove godine se možda činilo da bi ovaj težak poraz u Kini mogao zamijeniti uspjeh u Rusiji, ali sada...

Tagovi: Renault, Avtovaz, Rusija, Kina, električni automobili, Sergej Sobjanjin, Dacia, Moskvič
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE