GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rimac: Robotaksiji će voziti Zagrebom već 2024.

Rimac: Robotaksiji će voziti Zagrebom već 2024.
AMBICIOZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 18:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlasnik Rimac Automobila Mate Rimac kazao je u četvrtak da njegova tvrtka razvija projekt autonomnog vozila, tzv. robotaksija, a prvi bi se njegovi primjerci, ako projekt uspije, mogli naći na testiranjima odnosno vožnjama zagrebačkim ulicama već 2024. godine.

Istaknuo je da će početkom sljedeće godine široj javnosti predstaviti robotaksi - autonomno vozilo bez vozača. Kazao je da iako sada Nevera završava s homologacijom i testiranjima i uskoro kreće u serijsku proizvodnju, projekt robotaksija treba biti puno veći od Rimac Automobila.

"Radi se o velikom potencijalu. Prototip robotaksija je napravljen, vidjeli su ga današnji gosti, no moramo ga dovest do više razine i prezentirati kako treba, vjerojatno početkom iduće godine. Ideja nam je da 2024. krenemo s vožnjama tog autonomnog vozila po Zagrebu. Ako ne uspijemo s projektom, propast će svi ti novci koje smo uložili i koje ćemo uložiti, dakle stotine milijuna. No naš je cilj 2024 to napraviti, zajedno sa svom potrebnom infrastrukturom", kazao je.

Rimac je ponovio da njegova tvrtka još nije došla do uspjeha, da to tek predstoji, ali i da ide dobrim korakom prema tome s već tisuću zaposlenika, više od 200 milijuna eura privučenih investicija i s još puno više investicija u dolasku.

"I to investicija u razvoj, zapošljavanje i proizvodnju u Hrvatskoj, koja se izvozi u cijeli svijet. Velika stvar za nas bila je preuzimanje Bugattija, firme koja posluje više od 110 godina, to je velika odgovornost. Prvi put u povijesti VW je jedan brend izdvojio iz svog portfelja", naglasio je Rimac dodavši kako je VW najveća firma u Europi sa 250 milijardi eura godišnjeg prihoda.

Bugatti je, naveo je, uspješna firma, no Rimac Automobili žele ga napraviti još uspješnijom.

"Nije istina da je Bugatti vruć krumpir, oni su uspješni, zadnje tri godine su profitabilni, godišnje prodaju 90 vozila i imaju oko 300 milijuna eura prihoda", istaknuo je dodavši da mu je VW Grupa povjerila Bugatti jer vjeruje da Rimac Automobili ima tehnologiju i pravi pristup za tako nešto.

Vezano uz spomenuto preuzimanje Bugattija otkrio je kako su im iz Porchea donijeli prototip Panamere i rekli da imaju tri mjeseca da pokažu kako mogu napraviti automobil boljim. "Mi smo unutar istih gabarita baterije i u istoj masi postigli da automobil ima dvostruko veći domet i dvostruko veći kapacitet baterije", rekao je Rimac.

Na pitanje kako će izgledati budući Bugatti, naglasio je da bi najlakše bilo uzet Neveru i napravit od njega Bugattija.

"Smatramo, međutim, da trebamo napraviti ono što je najbolje za marku. Nikada nismo bili tvrdoglavi u tome da on mora biti na struju, već ćemo napraviti ono što ima najviše smisla. Mislimo da za Bugatti srednjoročno itekako ima smisla da bude hibrid, a to znači vrlo snažna elektrifikacija, vrlo zanimljiv motor s unutarnjim izgaranjem, a na drugom kraju spektra Nevera i drugi Rimac modeli koji su potpuno električni", zaključio je Mate Rimac.

Tagovi: Mate Rimac, Ursula von der Leyen, Rimac Automobili, samovozeći taksiji, električni taksiji, Bugatti, Volkswagen
PROČITAJ I OVO
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE