GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rivian na IPO-u s rekordnom valuacijom

Rivian na IPO-u s rekordnom valuacijom
IPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2021 / 19:55
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
NEW YORK - Američki proizvođač električnih vozila osnovan iste godine kad i Rimac Automobili danas ide na IPO u New Yorku s rekordnom valuacijom. Rivian Automotive danas se lista na NASDAQ-u po cijeni od 66,5 milijardi dolara. Usporedbe radi, Rimac Automobili u ožujku su dotaknuli iznos od gotovo milijardu dolara, ne računajući kasnije pripajanje Bugattija.

Nije stoga neobično da industrija električnih vozila, uključujući Teslu i Rimac Automobile, s nestrpljenjem iščekuje kako će proći Rivianov IPO.

Kad je Tesla 2010. godine izašao na burzu vrijedio je nešto manje od dvije milijarde dolara. Desetljeće kasnije kompanija vrijedi više od bilijuna ili 1000 milijardi dolara. Šezdeset puta više! Stoga je glavno pitanje za industriju, kao i investitore, može li Rivian Automotive postići slično.

Prema CB Insightsu, trenutačno postoje samo tri startupa jednoroga vrjednija od Riviana. To su Stripe, procjenjen na 95 milijardi dolara tržišne vrijednosti, SpaceX na 100,3 milijarde i Bytedance, vlasnik TikToka, težak 140 milijardi dolara.

Rivian je kompanija koja proizvodi električna vozila. Na mnogo načina vuče paralele s poslovnim pothvatom Mate Rimaca. Od 2009. većinu je kapitala uložila u istraživačke centre gdje se trudila stvoriti komercijalno električno vozilo i tek je ove godine krenula s komercijalnim isporukama. Osnivač Riviana Robert Scaringe karijeru je započeo u radionici za obnovu Porscheovih vozila na Floridi. Porsche je inače glavni investitor u Rimac grupu. Scaringe se tako zaljubio u proizvodnju automobila da bi nakon studija na MIT-u pokrenuo na Floridi vlastiti automobilski startup.

Kao i Rimac i on je krenuo od proizvodnje električnih jurilica. Najavio je da će poćeti prodavati prve modele svog R1 vozila 2012. ili 2013. Nakon toga je najavio proizvodnju električnog terenca i SUV-a R1T i R1S-a. No, krajem 2017. kompanija je predstavila vozila koja je krenula isporučivati prije nekoliko dana. To su električni terenac s pet sjedala i SUV za sedam sjedala. Vozila se nazivaju A1T i A1C.

U rujnu je Rivian postao prvi proizvođač električnih vozila koji je na tržište isporučio električni terenac pod imenom R1T spreman za prodaju. Prošli mjesec napravio je i prvu isporuku. U tome je potukao Teslu i sve druge konkurente. Naime, Cybertruck Elona Muska na tržištu se očekuje tek iduće godine.

U međuvremenu, Rivian Automotive 2016. kupio je Mitsubishijevu tvornicu u Illinoisu u SAD-u kako bi se pripremio za serijsku proizvodnju električnih vozila. Tvrdi da mu ta tvornica ima kapacite proizvodnje 150.000 vozila godišnje.

Tagovi: Rivian, Rivian Automotive, Rimac Automobili, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
PRITISCI
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
RIM - Talijanske vlasti zaustavile su pod pritiskom prosvjeda ekoloških aktivista proširenje probnog poligona proizvođača sportskih vozila Porschea u Apuliji.
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE