GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD traže istragu u Stellantisovoj tvornici u Meksiku

SAD traže istragu u Stellantisovoj tvornici u Meksiku
RADNIČKA PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2022 / 09:03
Autor: SEEbiz / Tanjug
WASHINGTON – Sjedinjene Države zatražile su od Meksika da istraži navodna kršenja prava radnika u tvornici autodijelova talijansko-francuskog proizvođača automobila Stellantis, rekli su američki dužnosnici.

Ovo je četvrta pritužba Sjedinjenih Država otkako je 2020. revidiran trostruki trgovinski sporazum između Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade (USMCA), prenosi Reuters.

Washington traži od meksičkih vlasti da istraže moguće zlouporabe u tvornici Texid Hiero de Mexico, koja potpada pod USMCA, a koja se nalazi u sjevernoj pograničnoj državi Coahuila.

Teksid, koji zapošljava gotovo 1500 ljudi i proizvodi dijelove od lijevanog željeza za teška vozila, upleten je u sindikalni spor od 2014. Radnici kažu da tvrtka blokira njihova prava da ih zastupa grupa po njihovom izboru - Sindikat rudara - i otpuštali radnike koji su podržavali tu grupu.

Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) u zahtjevu je naveo da je zabrinut zbog toga što su radnicima uskraćena prava na kolektivno pregovaranje o "nevažećem" ugovoru s Konfederacijom meksičkih radnika (CTM), jednim od najmoćnijih sindikata Meksika registriranom u državi vlasti.

Ured SAD-a traži od Meksika da istraži je li bilo pritisaka na radnike, uključujući prijetnje i uvjeravanja, da podrže CTM ili da odustanu od potpore Sindikatu rudara.

Radne sporove u Meksiku već dugo karakterizira taktika zastrašivanja moćnih sindikata koji su bliži poslodavcima i vlastima nego radnicima. Prema USMCA, trgovinskom paktu koji je zamijenio raniji NAFTA sporazum, tvornice koje krše prava radnika mogle bi izgubiti bescarinski tretman.

Stellantis, četvrta najveća svjetska automobilska grupa, nastala spajanjem Peugeot PSA i Fiat-Chryslera, rekla je da "poštuje i podržava prava na kolektivno pregovaranje svojih zaposlenika diljem svijeta i da će poštivati sve lokalne zakone u tom pogledu."

Stellantis vodi još sedam tvornica u Meksiku, gdje je prošle godine proizveo više od 400.000 vozila.

Tagovi: Stellantis, Meksiko, radnička prava
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE