GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savić: Spajanje Peugeot Citroena i Fiat Chryslera dobra vest za Kragujevac

Savić: Spajanje Peugeot Citroena i Fiat Chryslera dobra vest za Kragujevac
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2021 / 19:08
Autor: SEEbiz / FoNeT
KRAGUJEVAC - Spajanje kompanija Peugeot Citreoan i Fiat Chrysler je veoma povoljna okolnost po kragujevačku fabriku automobila i verujem da će u preraspodeli poslova u okviru novoformirane kompanije Stellantis i ona dobiti svoju srećnu zvezdu, odnosno potpuno nov, atraktivan model, rekao je FoNetu stručnjak za automobilsku industriju Toma Savić.

On je ocenio da bi izvršni direktor Stelantisa Carlos Tavares već 19. januara na onlajn konferenciji mogao, bar načelno, da se izjasni o planovima za kragujevačku fabriku.

Sigurno je da su tokom pregovora o spajanju urađene detaljne analize svih fabrika koje su u sastavu dve kompanije i da je tim analizama bila obuhvaćena i fabrika u Kragujevcu. Kakve planove sa njom ima nova kompanija u ovom trenutku verovatno zna veoma mali broj ljudi, a pre svega predsednik Upravnog odbora Stelantisa Džon Elkan i Tavares.

Juče je i formalno završen proces spajanja PSA i PCA, a novoformirana mega kompanija postala je četvrti najveći proizvođač automobila u svetu sa više od 400.000 zaposlenih i godišnjom prodajom od 8,7 miliona vozila

Na njenom udruženom porftoliju naći će se čak 14 automobilskih brendova, a može se desiti da proizvodnja nekog od njih bude prebačena u fabriku u Kragujevcu.

S druge strane, ozbiljni proizvođači uvek imaju bar po deset konstrukciono i tehnološki pripremljenih novih modela, pa je tehnički lako izvodljivo da se u, verovatno najmodernijoj fabrici automobila u svetu, proizvodi potpuno nov, atraktivan model, rekao je Savić i dodao da s obzirom da "Fijat po svaku cenu održava proizvodnju u Kragujevcu postoji neki viši cilj".

Prema njegovim rečima, tržišna pozicija Stellantisa će biti znatno jača, ali će najveća prednost nove kompanije biti ostvarena kroz zajednički razvoj novih automobila.

Razvoj novih automobila je, zbog brojnih ispitivanja, istraživanja, eksperimenata i patenata sve skuplji. Sigurno je da će sada doći do unifikacije platformi automobila, čiji će broj biti znatno smanjen. Spajanjem razvojnih delova dve velike automobilske industrije objedinjava se i njihov proizvod, odnosno specifični delovi i sklopovi koji su patentirani, a od sada mogu da se primenjuju najbolji i najjeftiniji, istakao je Savić.

On je objasnio da unifikacija znači jeftiniju proizvodnju i ekonomičnije poslovanje kompanije, koja zbog toga može da ponudi konkurentniju cenu na tržištu.

S obzirom da automobilska industrija ulaže ogromna sredstva u razvoj hibridnih i električnih automobila, koji će u budućnosti zameniti motre sa unutrašnjima sagorevanjem, može se samo naslutiti kolike će uštede biti ostvarene na tom planu, kazao je Savić.

Prema njegovim rečima, to će novoj kompaniji Stelantis doneti i niz drugih komparativnih prednosti, što će joj obezbediti bolju tržišnu poziciju, a samim tim i veću proizvodnju i zaposlenost.

Tagovi: PSA Peugeot Citroen, Fiat Chrysler, Toma Savić, Stellantis, Kragujevac
PROČITAJ I OVO
Bivši predsjednik Tesle prodao dionice vrijedne čak 247 milijuna dolara
VELIKA PRODAJA
Bivši predsjednik Tesle prodao dionice vrijedne čak 247 milijuna dolara
BERKELEY - Dugogodišnji izvršni direktor i predsjednik Tesle Inc Jerome Guillen, koji je napustio tvrtku ranije u lipnju, prodao je, kako se procjenjuje, dionice u vrijednosti od 247 milijuna dolara nakon što je od 10. lipnja iskoristio dioničke opcije, navodi se u podnesku Komisiji za vrijednosne papire (SEC).
Pariz će od motorista tražiti da plaćaju parking od 2022.
NAMETI
Pariz će od motorista tražiti da plaćaju parking od 2022.
PARIZ - Pariz će od sljedeće godine tražiti od motorista da plaćaju parking, što je pokušaj grada da smanji buku i zagađenje.
Rimac: Još uvijek nisam u potpunosti uspio
BUDUĆNOST INDUSTRIJE
Rimac: Još uvijek nisam u potpunosti uspio
ZAGREB - U sljedećih deset godina autoindustrija će se promijeniti više nego u proteklih 130, a potpuno će se promijeniti i navike vezane uz  vožnju kakve sada poznajemo, rečeno je u četvrtak tijekom "Auto@2030 Adria konvencije autoindustrije", u organizaciji Swiss School of Business and Managementa (SSBM).
Potražnja za novim automobilima u EU poskočila u svibnju
AUTO TRŽIŠTE
Potražnja za novim automobilima u EU poskočila u svibnju
BRUXELLES - Potražnja za novim automobilima u EU bila je u svibnju upola viša nego u istom mjesecu 2020., kada su vlade uvele stroge mjere suzbijanja pandemije, ali je još uvijek daleko od pretpandemijske razine, pokazuju podaci udruge proizvođača ACEA.
Velika Britanija planira masovnu proizvodnju baterija za električne automobile
BATERIJE
Velika Britanija planira masovnu proizvodnju baterija za električne automobile
LONDON - Velika Britanija pregovara sa šest tvrtki o izgradnji tvornica baterija za električna vozila, izvijestio je u srijedu Financial Times, pozivajući se na upućene izvore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE