GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Škoda najavila prvi električni SUV (VIDEO)

Škoda najavila prvi električni SUV (VIDEO)
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 08:56
Autor: SEEbiz
PRAG - Prvi električni SUV model u gami Škode nosi ime Enyaq iV, a javnosti će biti premijerno predstavljen 1. rujna.

Ovih je dana predstavljen kroz nekoliko skica koje nam daju bliži uvid u dizajn eksterijera.

Novi dizajnerski izraz je odmah uočljiv, a vrijedi imati na umu kako će ovo biti prva Škoda na MEB platformi. Šef dizajna eksterijera Škode Karl Neuhold pritom otkriva bitne novosti ovog modela u dizajnerskom smislu, kao i u pogledu usporedbe s prethodno lansiranim SUV-ovima.

Za razliku od konvencionalnih Škoda ovdje je nešto drugačiji raspored masa. Tako su baterije u podnici, što se odrazilo na visinu. S druge strane primjena električnog pogona je uslijed manjih dimenzija omogućila smanjivanje prevjesa te su se stvorili preduvjeti za ostvarivanje povoljnije aerodinamike. Koeficijent otpora zraka (cD) iznosi 0,27, što je za SUV ove veličine impresivan rezultat. Konkretno, veličine je Kodiaqa (4,685 x 1.877 mm), ali uz manju visinu (1.618 mm).

Startni Enyaq iV 50 kreće baterijom od 55 kWh, 148 KS snažnim elektromotorom straga i dosegom od 340 km. Dalje je iV 60 s baterijom od 62 kWh, 180 KS snažnim motorom i dosegom od 390 km. Treća opcija je iV 80 s još većom baterijom (82 kWh), elektromotorom od 204 KS i dosegom od 500 km.

Dolazimo i do AWD izvedbi s pogonom na sve kotače. iV 80X ima tako još jači pogon (265 KS) i 460 km dosega, dok top izvedba iV RS raspolaže ukupnom snagom od 306 KS, istim dosegom, ali boljim performansama. Karakterizira je 6,2 sekunde za sprint do 100 km/h te 180 km/h maksimalne brzine. Konačno recimo i kako je sustav punjenja kompatibilan s punjačima snage do 125 kW.

Enyaq će se proizvoditi u češkim pogonima, što ga čini prvim modelom na MEB osnovi proizvedenim izvan matice Njemačke. Prve isporuke su najavljene za početak iduće godine.

Tagovi: Škoda, električni SUV, Škoda Enyaq iV, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
REKORDI
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
PEKING - Kineski proizvođač električnih vozila BYD lani je zabilježio rekordnih 30 milijardi juana (3,8 milijardi eura) neto dobiti, što je gotovo 81 posto više nego prethodne godine.
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
POTEZI
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
INGOLSTADT - Audi je zaustavio proizvodnju TT-a 10. studenog prošle godine, dok je R8 trebao biti umirovljen ubrzo nakon toga. Međutim, tada se to nije dogodilo.
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
AGONIJA
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
NEW YORK - Fiskerovi pregovori s velikim proizvođačem automobila o potencijalnom dogovoru propali su, rečeno je u ponedjeljak usred rastuće neizvjesnosti za novoosnovano poduzeće koje je prošlog tjedna pauziralo proizvodnju električnih vozila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE