GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Pad prodaje automobila, uzlet potražnje za električnim vozilima

Slovenija: Pad prodaje automobila, uzlet potražnje za električnim vozilima
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2020 / 08:05
Autor: SEEbiz / Finance
LJUBLJANA - Za razliku od turbulentne prethodne godine, kada je prodaja automobila u Sloveniji pala za dva posto, a povećala se za čak 20 posto u prosincu, uslijedio je relativno slab siječanj 2020.

U Sloveniji je prvi put registrirano 6.215 novih osobnih automobila, što je osam posto manje nego u siječnju prošle godine. Prema riječima automobilskih distributera, pad još uvijek ne znači da slijedi loša godina, a prodaja bi trebala doseći lanjske razine. Kao i ranijih godina, registracije ne predstavljaju pravu sliku prodaje na slovenskom tržištu, a otprilike trećina automobila pronalazi krajnje korisnike na ostalim tržištima EU-a.

Prodaja u pojedinim klasama kretala se snažnije od uobičajenog tržišta, potvrđujući prognoze da se ukusi i zahtjevi kupaca mijenjaju. Dolazak novih modela na tržište će također imati veliki utjecaj na prodaju u pojedinim klasama, kojih će biti mnogo u narednih nekoliko mjeseci.U nižoj klasi automobila, gdje Clio vlada desetljećima, nema velikih promjena. Ovogodišnji tržišni udio ostao je gotovo isti kao i prošle godine, tek nešto iznad 17 posto, pri čemu je prodaja pala za 8,51 posto, ili nešto više od cijelog tržišta. Ukupna prodaja automobila u ovoj klasi dosegla je 1.247 u siječnju, od čega je trećinu (420 vozila) uzeo Renault Clio, koji se trenutno prodaje u novoj i staroj generaciji.

Na drugom mjestu je sa znatnim zaostatkom (145 prodanih vozila) stigao je Volkswagen Polo, na trećem mjestu je Dacia Sandero sa 119 vozila. Stoga Grupa Renault (Renault i Dacia) ima 43,2% udjela u ovoj klasi.

Na drugom mjestu između klasa došlo je do zamjene. Niža srednja ili kompaktna klasa izgubila je 5,3 postotna boda u siječnju, slijedeći 12,5 posto tržišta. Prodaja u ovoj klasi smanjena je na 908 vozila. Octavia, Volkswagen Golf i Renault Megane imaju vodeći položaj u njoj. Zajedno čine 50,6 posto prodaje. Ostali su modeli već daleko iza prve tri. Udio klase može rasti u proljetnim mjesecima, kada će se tržištu predstaviti novi Volkswagen Golf i Škoda Octavia, a Renault Megane osvježen stiže prije ljeta.

Prema trgovcima, kupci kompaktnih automobila su se i ovoga puta preselili u klasu povoljnih malih sportskih terena. Iako je njihov udio u ovoj godini smanjen za 0,5 postotnih bodova na 931 vozilo, on je još uvijek nadmašio kompaktnu klasu s 12,8 posto tržišta. Najprodavaniji model bio je Volkswagen T-cross, koji je privukao 194 kupaca i oduzeo 20,8 posto tržišta.

Renault Captur našao se na drugom mjestu sa 16 posto tržišta, no tek je u siječnju lansirao je novi model koji još nije dosegao svoj prodajni potencijal. Pored toga, Volkswagen Group ima vodeći udio od 45% u maloj SUV klasi, a osim T-Crossa, dobro se prodaju i štete za Kamiq i T-Roc.

Siječanj je donio još jedan, očekivani, pomak. Prodaja i registracija električnih automobila povećana je s 35 na 116, čak 231 posto i dosegla je petinu prošlogodišnje prodaje. Rast se očekivao zbog straha od nižih subvencija Eko fonda. One sada iznose 7.500 eura, a mogu se smanjiti do kraja veljače.

Renault je već u siječnju prodao više od 50 električnih modela Zoe. Prema statistikama u siječnju, Volkswagen e-golf i Renault Zoe na prvom su mjestu sa 26 registracija.

U siječnju su hibridi također postigli vidljiviji rast od 50% (statistika je također svrstana u rijetke priključne hibride). Od ukupno 189 vozila, Toyota je preuzela monopol, sa čak  89,5% tržišnog udjela.

Tagovi: prodaja automobila u Sloveniji, Renault Captur, Renault Clio, Renault Zoe, Škoda Octavia, električni automobili, Dacia Sandero, Volkswagen Polo, Volkswagen Golf, Toyota
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE