GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska autoindustrija: Bez državne pomoći nećemo preživjeti

Slovenska autoindustrija: Bez državne pomoći nećemo preživjeti
NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 10:30
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenska autoinudstrija bez daljnje pomoći države neće preživjeti. Čelnici slovenske autoindustrije žele financiranje čekanja na posao i honorarni rad.

Zbog koronavirusne pandemije slovenska automobilska industrija našla se u najgoroj krizi do sada, upozorava Slovenski automobilski klaster. Oni pozivaju vladu da prošire mjere iz postojeća dva anti-kruna paketa ili uvede jednake nove. Ako to ne učinite, moglo bi doći do velikih otpuštanja ili čak bankrota, upozoravaju.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Gospodarskoj komori Slovenije rekao Radovan Bolko, predsjednik Uprave Kolektor Grupe, slovenska automobilska industrija pretrpjela je 60-postotni pad proizvodnje u travnju i 50-postotni pad u svibnju. Ne očekuju oporavak u lipnju, a još je rano za prognozu za srpanj.

"Činjenica je da je drugi kvartal ove godine katastrofalan, a u drugoj polovici godine borit ćemo se za opstanak", rekao je.

Prema njegovim riječima, trenutna kriza zbog nove pandemije koronavirusa znatno je gora od svjetske financijske krize prije desetak godina, pa je prikladnije djelovanje još važnije.

Pozivaju vladu da produži postojeće mjere uvedene odobravanjem dva anti-kruna pravnih paketa. Oni posebno ističu subvenciju čekanja na posao, bez koje se očekuju masovna otpuštanja u tom sektoru.

Kako je istaknuo direktor Hidria Holdinga Iztok Seljak, do 25 posto radnih mjesta je u riziku, što bi u najgorem slučaju značilo 10.000 dodatnih nezaposlenih za slovensko tržište rada. To bi dovelo i do velikog pada priljeva od doprinosa na plaće, koji bi, prema Seljakovim riječima, bio veći od obujma državnih potpora.

"Iako se ulaganje države čini velikim, stoga bi se brzo isplatilo", naglasio je.

Predsjednik uprave Domel Holdinga Matjaž Čemažar također je ukazao na neizvjesnost koja je, prema njegovim riječima, kritičnija od smanjenog obujma posla i narudžbi.

"Ako bismo do razdoblja prije krize mogli računati na dvomjesečni ili četveromjesečni fiksni poslovni plan, sada je jedina konstanta promjena. U ponedjeljak niste sigurni hoće li isporuka u petak doista biti realizirana", ilustrirao je.

Prema njegovim riječima, vladine mjere stoga moraju omogućiti poslodavcima da tim radnika prilagode stvarnom stanju narudžbi.

Tagovi: slovenska autoindustrija, Domel Holding, Matjaž Čemažar, Slovenski automobilski klaster, Radovan Bolko, Kolektor Grupa, Hidria, Revoz, Iztok Seljak
PROČITAJ I OVO
Bavarski premijer: Opozvati zabranu motora s unutarnjim izgaranjem
STAVOVI
Bavarski premijer: Opozvati zabranu motora s unutarnjim izgaranjem
MUNCHEN - Bavarski premijer Markus Söder ponovno je pozvao na povlačenje zabrane ispuštanja CO2 iz automobila u cijeloj EU od 2035. uoči izbora za Europski parlament u lipnju.
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
INVESTICIJE
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
BARCELONA - Chery je potpisao ugovor s katalonskom tvrtkom Ebro-EV Motors koji predstavlja investiciju od 400 milijuna eura u Zona Franca (Barcelona).
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
ODLUKE
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
NEW YORK - Volkswagen radnici u Chattanoogi, Tennessee, velikom su većinom glasali da se pridruže Ujedinjenim automobilskim radnicima - obilježavajući veliku prekretnicu za sindikat i njegovu prvu uspješnu organizacijsku akciju proizvođača automobila izvan velike trojke Detroita.
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
SNIŽENJE
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
DALLAS - Tesla je u petak snizila američke cijene svojih vozila Model Y, Model X i Model S za 2000 dolara po komadu, nekoliko dana nakon što su isporuke najvrjednijeg svjetskog proizvođača automobila u prvom tromjesečju izmakle tržišna očekivanja.
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE