GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski TAB će s Kinezima proizvoditi litij-jonske baterije

Slovenski TAB će s Kinezima proizvoditi litij-jonske baterije
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 08:16
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski TAB, proizvođač baterija za startovanje automobila i industrijskih baterija sa sjedištem u Mežici, osnovao je zajedničko poduzeće TAB-Haidi s kineskim partnerom radi pokretanja proizvodnje litij-ionskih ćelija u Prevaljama.

Pokretanje proizvodnje se očekuje na proljeće 2022. godine, izjavio je izvršni direktor TAB-a Bogomir Auprih, izvještava agencija STA. Tab-Haidi će u prvoj fazi zaposliti oko 300 ljudi.

Auprih je već najavio mogućnost proširenja proizvodnje u Prevaljama ili u Makedoniji, gdje TAB proizvodi olovno-acidne baterije, dodajući da su u opciji i Italija ili Španjolska.

- Uskačemo u vlak zelene tranzicije s proizvodnjom litij-jonskih ćelija, diverzifikujući naše poslovanje sa olova na ovu novu, modernu oblast, rekao je Auprih novinarima.

Dodao je da će ovo biti prvi proizvodni pogon za litij-ionske ćelije u Sloveniji. U planu je manji pogon, dok se oko 40 sličnih većih pogona gradi širom Europe.

Proizvodnja u Prevaljama bit će upostavljena u novoizgrađenoj, ali nikada korištenoj hali koju je kompanija kupila od slovenske farmaceutske firme Lek. Do kraja ožujka sljedeće godine, TAB će zaposliti i 95 radnika iz Leka, pošto se očekuje da će ta kompanija prestati proizvoditi antibiotike u Prevaljama 2022.

Tab-Haidi je osnovan sa kineskom kompanijom Haidi Energy Technology, koja posluje od 2011. godine, i ima oko 800 zaposlenih u četiri proizvodna pogona. TAB drži 74 odsto udjela u zajedničkom poduzeću.

Kineski partner će osigurati tehnologiju, znanje i razvoj, dok će TAB financirati proizvodne pogone i opremu, obezbijediti obrtni kapital i uspostaviti poslovanje nove kompanije, prenosi Blic.

Tagovi: kompanija TAB, TAB-Haidi, Haidi Energy Technology, litij-ionske baterije, električni automobili
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE